Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Američtí výrobci léků jsou neproduktivní. Pomoci jim chce regulátor

Američtí výrobci léků jsou neproduktivní. Pomoci jim chce regulátor

29.03.2018 6:13
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Scott Gottlieb, šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), má za sebou rušný první rok. Zahájil proces snižování množství nikotinu v cigaretách, schválil balíčky na samotestování genů rakoviny prsu a dal zelenou většině nových léčiv za dvě dekády, stejně jako rekordnímu počtu generických léků. Jednu věc ale dělá on i jeho regulatorní úřad méně – regulování. Nová pravidla byla podle analytiků z PwC loni na dvacetiletém minimu. Místo toho poskytuje FDA farmaceutickým firmám v Americe více odborného vedení, jak vyvíjet léčiva efektivněji. A protože právě tam dochází k největšímu vývoji, záleží na filosofii FDA i za americkými hranicemi.

Mohli byste si myslet, že s rychlým tempem vědeckého pokroku v lékařství se farmaceutický průmysl těší výtečnému zdraví. To byste se ale mýlili. Loni poradci z Deloitte odhadovali, že návratnost investic mezi největšími americkými výrobci léčiv klesla na 3,2 % oproti 10,1 % v roce 2010. Mnozí to dávají za vinu rostoucím nákladům vstupu nových léčiv na trh.

Vyvinout nový lék teď v průměru vyjde na 2 miliardy dolarů, tedy o 1,2 miliard dolarů více než ve zmíněném roce 2010. Jedna z teorií říká, že ty jednodušší objevy už lidé učinili. Protože léčiva jsou v současnosti více přizpůsobená specifickým potřebám pacientů, výnosy z nich mohou klesat. Fixní náklady na vývoj se totiž rozdělí mezi menší počet potencionálních pacientů. Tak či tak, firmy mají menší motivaci inovovat.

Gottlieb dostal několik nápadů, jak jim ji dodat. Zaprvé chce, aby úřad přehodnotil, kolik informací bude v počáteční fázi požadovat. Tak například s lepšími modely toxicity by se léky mohly testovat na zvířatech v pozdější fázi procesu než na začátku. Snižování počátečních nákladů by mělo podpořit investice, zejména u menších biotech firem s originálními nápady, ale omezenými zdroji. Levnější počáteční neúspěchy by také mohly umožnit start-upům snadněji získat kapitál.

Gottliebovou druhou myšlenkou je rozšířit inovativní plán testování, který FDA v posledních letech zavedla u léků proti rakovině, i do dalších oblastí. To by obnášelo odstranění tradičních pevných hranic procesů testování léků. Místo toho by se testování neustále přizpůsobovala rozšiřováním a zmenšováním souboru pacientů v závislosti na jejich reakce na léčbu. To by proces zefektivnilo. Agentura je také nakloněna tomu, zahrnout data bez testování (např. ze zdravotní karty pacienta).

A hlavně, některé léky proti rakovině nemusejí dokazovat, že prodlužují celkové přežití, už jen proto, že prodlužují délku života pacienta tím, že zastavují zhoršování rakoviny. Jako ukazatel klinického úspěchu je prokázání tohoto „cíle“ rychlejší a levnější. To by mohlo dále podpořit investice a inovace v onkologii.

FDA teď chce udělat něco podobného i pro další choroby, zejména pro Alzheimerovu chorobu. A to je Gottliebovou třetí a možná nejkontroverznější myšlenkou.

Demence je vzhledem ke stárnoucí populaci čím dál větším problémem, a to i pro výrobce léčiv. Ti mají za sebou celou historii drahých neúspěchů. Od roku 2003 vstoupilo do druhé fáze klinických testů více než 200 sloučenin proti demenci, kdy výrobci léčiv začínají s testováním účinnosti. Ale do finální třetí fáze nepostoupila ani jedna – nedokázaly prokázat, že skutečně zpomalují zhoršování kognitivních funkcí a zachovávají schopnost vykonávat denní úkony. V průběhu let se ukázalo, že je toto odvětví tak nákladné, že AstraZeneca a GSK výzkum omezily. Pfizer z něj vycouval úplně.

Aby FDA takovýto vývoj zastavila, uvažuje o tom, zda neschválit léky na demenci v závislosti na jejich vliv na biomarkery (charakteristické rysy genů nebo proteinů, které naznačují přítomnost či závažnost choroby). U Alzheimerovy choroby by to byla nižší překážka než současné kognitivně-funkční cíle. Ale biomarkery nejsou symptomy. Takže je tu riziko, že se schválí nové drahé léky, aniž by vlastně fungovaly. Avastin, který byl schválen na léčbu rakoviny prsu za použití alternativních cílů, se ukázal jako neúčinný.

Pokud by se celkově k pacientům dostalo více dobrých léků, tak to za pár zmetků stojí. To si rozhodně myslí farmaceutické firmy. Ty také Gottlieba a jeho nápady uvítaly s „téměř jednotným potěšením a radostí“, řekl John Maraganore, šéf biotech firmy Alnylam, který také předsedá oborové skupině BIO.

Nižší náklady na vývoj by měly znamenat vyšší návratnost – to je jasné. Co už je ale méně jasné, je to, nakolik tyto úspory obrům v branži pomohou, když jsou jejich snahy o výzkum a vývoj rozprostřeny do mnohých odvětí. A to ještě bez hlubších změn v jejich obchodních modelech.

Dokonce i v současnosti je levný vývoj léků dost dobře možný. Pokud rozumíte biologii a dokážete určit pacienty, kteří budou mít z léku užitek, testování může být kratší a levnější už teď, říká Gottlieb. Středním a větším biofarmaceutickým společnostem se dokonce dařilo mnohem lépe než těm největším. Podle Deloitte vykázaly loni bitech firmy jako Celgene, Gilead, AbbVie a Biogen návratnost okolo 12 %. Mnoho z nich už těžilo z dřívějších snah FDA usnadnit schválení potenciálních průlomových léků proti rakovině a několika dalším chorobám. Ale jsou také mnohem méně diverzifikované než například Pfizer a GSK. A možná právě díky tomuto užšímu záběru jsou efektivnější.

Ještě se uvidí, jestli Gottliebův přístup dokáže zvýšit efektivitu a inovace napříč odvětvím. Pokud zvládne zpomalit tento pokles, můžeme jeho funkční období vyhodnotit jako úspěšné. Zbytek je na branži samotné.

Zdroj: The Economist

 
 

Čtěte více:

Farmaceutické firmy jsou jako těžaři zlata, čekají je velké změny a nás také
08.01.2018 13:15
Po celá desetiletí byla výroba léků spolehlivým generátorem peněz. Far...
Majitel Zentivy kupuje lídra na trhu s léky na hemofilii
22.01.2018 8:34
Francouzská farmaceutická skupina Sanofi se dohodla na koupi americké ...
Švýcarský Novartis naplnil očekávání, příliš se nedaří pouze divizi generik
24.01.2018 12:00
Švýcarská farmaceutická společnost zaměřená na onkologii a imunologii ...
Shire by potřeboval injekci pro svou marži, akcie jsou ale imunní (komentář analytika)
14.02.2018 17:05
Irská farmaceutická společnost Shire zaúčtovala v uplynulém kvartálu ...
Buffett investoval do Tevy, akcie +11 %. Přikoupil Apple
15.02.2018 14:28
Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala
11:43Partners HoldCo, a.s.: Výroční zpráva 2023
11:42Direct Financing s.r.o.: Výroční zpráva za rok 2023
11:12Evropská ekonomika se zvedá, ale investory zajímají jiná témata  
11:09Čtvrtletní tržby automobilky Stellantis klesly o 12 procent, zaostaly za odhady
10:57Německá ekonomika po poklesu opět roste, v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta
10:13Adidas je zpět v zisku, za první čtvrtletí vydělal 170 milionů eur
9:48ČEZ, a.s.: Vnitřní informace
9:37Jan Bureš: HDP potvrzuje pokračující „nerovnoměrné“ oživení
9:23Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o mezikvartálních 0,5 %
9:12Společnosti EDF i KHNP předaly své nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků
8:53Trhy otevřou opatrně. Erste po prvním čtvrtletí potvrzuje roční výhled, dozvíme se první odhad HDP  
8:39Rozbřesk: HDP by měl potvrdit pokračující oživení české ekonomiky
8:27ČEZ, a.s.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
8:05Erste s úrokovým výnosem i ziskem nad očekáváním, drží celoroční výhled
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board