Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technologie vládnou mileniánům i investicím

Technologie vládnou mileniánům i investicím

06.04.2018 15:36
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Apple, Amazon, Google, Facebook. Všichni tyto značky známe a jejich produkty využíváme. Jde prakticky o symboly naší doby. Možná uspěchané, ale technologicky propojené více než kdy dříve. K nejhodnotnějším firmám dle tržní kapitalizace se řadí ještě jeden postarší pán - Microsoft. Do americké sestavy v poslední době nakoukl i čínský Tencent. Tyto firmy ovlivňují naše životy mnohem více, než si možná sami myslíme.

O dekádu dříve byla situace v čele žebříčku nejhodnotnějších firem naprosto jiná. Máloco ilustruje změnu našich spotřebních návyků jako pohled na pětici nejhodnotnějších firem – například v roce 2006 stály na špici ropný gigant ExxonMobil, konglomerát General Electric, (další) těžař ropy Total, největší americká banka Citibank a z technologického sektoru Microsoft, který si jako jediný z nich dlouhodobě udržel výsostné postavení mezi vyvolenými.

Mileniáni už nejsou v plenkách

Jak se v tom má investor vyznat? Burzovní pamětníci si pamatují bolestné prasknutí tzv. technologické bubliny na přelomu milénia. Zatímco investoři krváceli, z dnešního hlediska byly technologie doslova v plenkách. Ve stejné době se však v plenkách nacházela i generace, která na technologiích vyrostla. Představme si jeden den mladého člověka. Po probuzení na svém iPhonu (Apple) zkontroluje zprávy od přátel na sociálních sítích (Facebook), pozdraví se s kamarády a moderně založenými rodiči (WhatsApp – vlastní jej Facebook), vyhledá si potřebné informace na Googlu (Alphabet) a zhlédne nová videa (YouTube – vlastní jej Alphabet). Nezbytností jsou fotky na Instagramu (také vlastní Facebook). Pokud už dosáhl pracovního věku, přijde do kontaktu s programy od Microsoftu. Demografické studie nám říkají, že nejmladší generace vnímají svět pohledem skrz displej chytrého telefonu, ať už se nám to líbí, nebo ne.

Prehistorická forma komunikace

Takto strávený čas on-line je velmi cenný pro inzerenty, kteří si uvědomují, že tradiční formy komunikace už mladší zkrátka neberou. Mám na mysli především klasickou televizi a tištěné noviny. Možná bychom je mohli nazvat starodávnými či nemoderními médii - snad se teď nikdo z vás neurazil. Podívejte se třeba na Netflix – televizi v mobilu. I u nás si může divák za pár eur měsíčně kdykoli pustit cokoli z programové nabídky.

Konec televize

Burzovní realitou posledních let je, že technologické společnosti z amerického indexu S&P 500 patří mezi nejvýkonnější sektory. Příliš na tom nezmění ani poslední týdny, během nichž se jejich akcie slušně zatřásly. Navzdory stále rozumnému ocenění díky růstu tržeb, zisků i cash flow většiny firem, vidíme na trhu, dle mého úsudku, některé těžko odůvodnitelné případy. Kupříkladu již zmiňovaný Netflix – firma má 121 milionů předplatitelů, z toho 48 milionů amerických domácností. Masivně investuje do vlastní filmové tvorby a povedla se jí v minulosti nejedna trefa do černého – House of Cards (Dům z karet), Narcos nebo Orange is the New Black (Oranžová je nová černá). Akcie Netflixu se vezou na vlně mimořádně silného příběhu faktické smrti klasické televize. Firma „mění uživatelské návyky a jde proti celému zkostnatělému televiznímu odvětví“. Akcie letos vyrostly o zhruba 50 %. Vlastní produkce je však drahá, firma se zadlužuje a utrácí hodně hotovosti. Investoři drží Netlixu palce a kupují jeho akcie. Konkurencí mu ale nejsou jen tradiční média, se streamováním se zabývá Amazon, HBO a brzy snad i Disney.

Konec kamenných obchodů

Obdobným příběhem je Amazon, navíc ještě podpořený silnou osobností zakladatele Jeffa Bezose (mimochodem současně nejbohatšího jedince planety). Bezos doslova dobyl Ameriku a příběh jeho Amazonu tkví v tom, že „mění uživatelské návyky a jde proti celému zkostnatělému odvětví“ – tentokrát klasickým kamenným obchodům. Naposledy firma překvapila, když převzala celý řetězec kamenných obchodů Whole Foods. Se slávou otevřela první kamennou prodejnu, prodavače a pokladny ovšem nahradily nejmodernější technologie. Odteď bude prý nakupování už jenom bez front. Marketing okolo otevření této samoobsluhy byl tak úderný, že v prvních dnech po otevření obchodu se dlouhé fronty tvořily venku, na vstup! Amazon je v poměru ke svým tržbám velmi málo ziskový, ale investorům to vůbec nevadí. Jeho akcie letos vzlétly o třetinu.
Mám dojem, že se blíží doba, kdy regulátoři a politici přijdou s přísnými daňovými zákony, které současné giganty přinutí platit daně v místě podnikání. Například Evropská komise pracuje s návrhem, že by firmy s podstatnou částí příjmů z on-line ekonomiky platily 3% daň z obratu. Ono totiž asi není v pořádku, když čerstvě druhá nejhodnotnější firma světa přispívá minimálně do veřejných rozpočtů, nemyslíte?

Facebook, velký bratr

Facebook se nám připomněl, že digitální doba přináší nejen radosti, ale i rizika. Ta dlouho nikoho nezajímala, hlavně ne uživatele. Jejich počet na této nejúspěšnější sociální síti už přesáhl 2,1 miliardy. Takřka třetinu planety. Kolik nových profilů ještě vůbec může Facebook získat?
Z Facebooku se ovšem stal velký bratr a o svých uživatelích toho ví více, než vaše rodina. Problém se násobí, pokud se data dostanou ke třetím stranám a do nesprávných rukou. A pokud to nevadí vám, vězte, že to začíná velmi vadit vládám. Mark Zuckerberg ještě nedávno prohlašoval, že mění svět k lepšímu. Uvidíme, co bude říkat, až bude předvolán na kobereček do Washingtonu, Londýna, Bruselu a kdo ví kam ještě.

Zářná budoucnost…

Bez technologií se neobejdeme. Otázkou zůstává, co to znamená pro investory. Jsem přesvědčen, že technologické firmy mají stále před sebou světlou budoucnost. Bohužel mezi stálicemi je i spousta budoucích padlých hvězd. Pokud však investujeme s rozvahou a nezanedbáváme diverzifikaci, tato „hvězdná problematika“ nás nemusí investičně příliš trápit. Jako příjemný bonus můžeme s radostí využívat technologické cool vychytávky jako spotřebitelé.

 

 

Autor: Jaroslav Vybíral


001

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Investiční fantasy jménem Spotify
04.04.2018 18:43
Akciovou událostí týdne možná bude vstup společnosti Spotify na veřejn...
Jedna z nejzářivějších akcií na trhu se možná stává kryptoměnovou pastí
05.04.2018 18:42
Před časem jsem tu psal, že kryptoměnová mánie se stane skutečně vážno...
Spící švédský důl ožívá v honbě za bateriemi do aut
06.04.2018 6:28
Světový závod ve vývoji baterií pro elektromobily zasahuje až do hlubo...
Trading na Wall Street: Dá se čekat comeback?
06.04.2018 14:07
Po skromných letech vykážou obchodní úseky největších bank na Wall Str...
Perly týdne: Rukojmí Trumpa a Facebooku, nové volby v ČR o krok blíž
06.04.2018 12:50
Trhy, ekonomika, politika – Boom pokračuje, hodnota dotáhne růst Glob...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách