Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Obchodní školení pro Trumpa

Project Syndicate: Obchodní školení pro Trumpa

20.04.2018 6:11

Prezident USA Donald Trump prohlásil, že americký obchodní deficit ve výši 500 miliard dolarů ve vztahu k Číně znamená, že v USA jsou 500 miliard dolarů „v minusu“. Patrně si myslí, že obchodní přebytky a schodky odpovídají výkazům zisků a ztrát jednotlivých zemí. Víc by se mýlit nemohl.

Dejme tomu, že developer, který staví bytový dům v New Yorku, nakoupí z Číny stavební materiál v hodnotě 50 milionů dolarů a dalších 50 milionů utratí za místní služby. Pokud poté developer prodá budovu americkým kupcům za 110 milionů dolarů, jeho zisk dosáhne 10 milionů.

Když se výdaj nepovažuje za ztrátu

Zdá se jasné, že takový podnikatelský záměr slušně vydělal a dává ekonomický smysl. Výdaj 50 milionů dolarů za dovoz z Číny se rozhodně nebude považovat za „ztrátu“. Přesně to ale plyne z Trumpovy logiky. Ještě horší je, že Trump by „k narovnání stavu“ požadoval, aby Čína nakoupila americké výrobky za 50 milionů dolarů – nebo aby čelila clům, která budoucím americkým developerům zdraží nákup stavebních materiálů z Číny.

Kdyby nová cla byla ve výši třeba 25 % „ztráty“ čili 12,5 milionu, celkové náklady projektu by vyskočily na 112,5 milionu dolarů. Prodej ve výši 110 milionů by pak znamenal ztrátu 2,5 milionu, namísto 10 milionů zisku. Bystrý developer by si to uvědomil předem a možná by projekt úplně škrtl (pokud by nenašel místní dodavatele, kteří by mu dali výhodnější nabídku). To by poškodilo celou ekonomiku, zejména kdyby cla zasáhla velké množství investic, jako v případě Trumpových cel na ocel a hliník.

Pro každého, kdo sdílí Trumpovu mylnou logiku, lze tuto argumentaci dále vyjasnit. Částka 50 milionů dolarů, již developer utratil v Číně, byla směněna za zboží v hodnotě 50 milionů dolarů. To představuje poctivou a vyrovnanou transakci. Požadavek, aby Čína nakoupila americké zboží v hodnotě 50 milionů dolarů, by nic nezměnil; byla by to jednoduše další poctivá a vyrovnaná transakce.

Řečeno jazykem schodků a přebytků, o nějž Trump tolik klopýtá, by USA po developerově transakci mohly mít „měnový deficit“ 50 milionů dolarů, ale zároveň by měly „přebytek zboží“ v hodnotě 50 milionů dolarů. Celé je to ještě příjemnější díky tomu, že americký dolar je hlavní globální rezervní měnou, takže developer mohl za čínský materiál zaplatit přímo v dolarech.

Kdyby dolar nebyl hlavní globální rezervní měnou, vláda USA by měla větší důvod k obavám z měnového deficitu vyvolaného obchodem, protože developer by byl nucen nakoupit jinou měnu, například japonský jen, v hodnotě 50 milionů dolarů, aby transakci dokončil. To by mohlo vyvolat obavy, že se vyčerpají americké zásoby jenu a že další jejich nákup devalvuje americký dolar. V takovém případě by vláda USA mohla povzbudit zahraniční nákupy amerického zboží, aby „vyvážila“ měnový deficit.

V takové situaci ale Trump není. Číňané skončí s 50 miliony dolarů na účtu, v podobě amerických dolarů, které pak mohou použít k nákupu dluhopisů vlády USA, tedy financovat americký rozpočtový schodek (což už dlouho dělají). Mohou také tyto dolary použít k nákupu amerických akcií, čímž pomohou americkým podnikům a celkově ekonomice, nebo k nákupu produktů ze třetích zemí, čímž posílí globální obchod.

V otevřené ekonomice mohou firmy nakupovat a prodávat produkty na libovolných trzích, na něž mají přístup. Číňané v našem příkladu nepřiměli developera nakoupit jejich stavební materiál nátlakem ani podvodem. Přičinlivý zákazník se rozhodl uzavřít obchod s přičinlivým prodejcem na základě jednoduché ekonomické kalkulace. Developer se s největší pravděpodobností rozhodl nenakupovat materiál od amerických dodavatelů, protože ceny by byly vyšší, což by mělo za následek nižší zisk, nebo dokonce ztrátu. Jestliže vláda firmu přinutí, třeba pomocí cel, dělat, co je zřetelně ekonomicky horší než optimální volba, utrpí zbytek ekonomiky.

Je potřeba to lépe pochopit

Jestliže tedy USA hospodaří s ročním obchodním schodkem 800 miliard dolarů, je to prostě tím, že se americké firmy a spotřebitelé rozhodli nakoupit odjinud zboží v hodnotě o 800 miliard dolarů vyšší, než za kolik svět nakoupil od USA, s ohledem na výhody, jako jsou nižší ceny oproti v tuzemsku vyráběným ekvivalentům. U firem to znamená větší ziskovou marži, u spotřebitelů víc peněz na jiné zboží a služby. Tak jako tak je to pro ekonomiku USA přínosem.

Přínosné je to i pro světové hospodářství, protože oněch 800 miliard dolarů přebytečné americké měny může svět produktivně využít k nákupu finančních či reálných aktiv. USA to neuškodí – což je jedinečná výhoda země, která tiskne rezervní měnu – a posílí to globální hospodářskou dynamiku a růst.

Z hlediska politik by USA měly dbát pouze na to, aby bylo zajištěno, že se v důsledku nadměrné nabídky americké měny do země nevplíží inflace. To ale není věcí Trumpovy administrativy, nýbrž Federálního rezervního systému USA, který má v této oblasti dobré renomé: navzdory 14 bilionům dolarů úhrnného měnového schodku z obchodu od roku 1990 se Fedu daří držet nízkou inflaci.

Co se týče Trumpa či přinejmenším jeho poradců, dnes už bije do očí, že potřebují lépe pochopit, jak vlastně světový obchod funguje. Pokud mu neporozumí, neuvážené zásahy jeho administrativy budou pravděpodobně pokračovat, nebo se dokonce vystupňují a způsobí vážné škody americké a světové ekonomice.

Asad Jamal je zakladatel a předseda představenstva ePlanet Capital.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Project Syndicate: Jak se vyhnout americko-čínské obchodní válce
26.03.2018 10:56
Oznámení Trumpovy administrativy, že Spojené státy uvalí na Čínu sankc...
Project Syndicate: Vysoká cla na čínský dovoz by oslabila Ameriku
01.04.2018 16:05
Až do 70. let byl zahraniční obchod Spojených států do značné míry vy...
Project Syndicate: Zahájí Trump i měnovou válku?
09.04.2018 6:48
Trumpova administrativa v posledních týdnech představila řadu obchodní...
Project Syndicate: Stále stejná písnička centrálních bank
12.04.2018 17:31
Výměna stráží, k níž v letech 2018-2019 dojde v systémově významných c...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y