Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla na poníkovi, Ford na medvědovi

Tesla na poníkovi, Ford na medvědovi

02.08.2018 19:11

Poslední dobou se hodně hovoří o dvou automobilových akciích. První z nich je už téměř z povinnosti Tesla, která nyní potěšila investory mimo jiné tím, že co se týče generování volné hotovosti už není v takovém záporu, jako dříve. Druhou intenzivně diskutovanou autoakcií je Ford.

Tesla zpět na koni?

Zdá se, že trh si poslední čísla a komentáře Tesly přebral v pozitivním duchu a akcie je po čase znovu na koni, či spíše na poníkovi. Spíše to ale bude pokračovat dál v duchu „jednou si dole, jednou nahoře“. CNBC třeba před několika dny psala, že Steve Eisman sází proti Tesle. Pokud by vám to jméno nebylo hned povědomé, tak jde o člověka, jehož předkrizová kariéra sloužila za základ filmu The Big Short. Tedy filmu, který ukazoval, jak se několik rebelů a podivínů nenechalo strhnout předkrizovou davovou psychózou a dokázalo vsadit proti hypotékám a jejich derivátům. Pokud předpokládáme, že Eisman má nadání na otevírání ziskových krátkých pozic, má jeho postoj vůči Tesle svou váhu.

Eisman v rozhovoru pro CNBC uvedl, že pan Musk je podle něj „velice chytrý člověk“, nicméně vyjádřil obavy z toho, zda dokáže dotáhnout své vize do konce. Konkrétně se domnívá, že pan Musk má „problém s exekucí“. Konkrétně pak investorovi vadí, že Tesla „se nikam nedostala v oblasti autonomního řízení“ a „na jejím poli se začíná objevovat stále větší konkurence“.

Už je to delší čas, co jsem tu psal o tom, že Tesla toho bezesporu učinila hodně pro spotřebitele, ale v otázce investic už takové nadšení nemusí být namístě a to ze dvou základních důvodů: Za prvé, osud elektromobility je stále otevřen. Jednak je otázka, zda nepůjde spíše u uhlomobilitu, či plynomobilitu (a tudíž nakolik tato technologie bude skutečně přispívat ke zlepšení životního prostředí). A samozřejmě se mohou objevit i jiné, životaschopnější technologie.

Za druhé je tu pak problém, který můžeme nazývat přepálený začátek – není zase tak výjimečné, že první firma na trhu prošlape cestu ostatním, ale nezbudou jí síly pro potřebný finiš. V případě Tesly se tento scénář zdaleka nedá vyloučit už kvůli tomu, že její volný tok hotovosti je stále hluboko v záporu. Eismanův pohled mi tak není ani zdaleka cizí.

Ford na medvědovi?


Akcie Fordu je podle některých měřítek a názorů v medvědí trendu a nyní na ní značně doléhají zejména obavy z obchodních válek. Nepomáhají ani poslední čtvrtletní čísla a výhled na celoroční výsledky pod předchozími očekáváními. Mezi investory se pak nyní hovoří zejména o dvou tématech: Nesníží náhodnou Ford dividendu? A je už dost levný na to, aby byl atraktivní?

S hledáním alespoň trochu uspokojivé odpovědi nám pomůže následující tabulka s výsledky firmy. Ta nám ukazuje, že Fordu po investicích minulý rok zbylo 11 miliard dolarů, v roce 2016 to bylo téměř 13 miliard, za posledních 12 měsíců 9 miliard dolarů. Dividendy dosáhly minulý rok částky asi 2,5 miliard dolarů (odkupy jsou minimální). Z tohoto pohledu tedy firma vydělává více než dost na to, aby své dividendy ufinancovala. Změnilo by to zhoršení schopnosti generovat hotovost a/nebo potřeba vyšších investic. Zmínit je pak třeba i financializaci automobilek, z kterých se kvůli prodejům na úvěr a leasing staly jakési polobanky a to má značný dopad i na strukturu a čitelnost jejich výsledků. Přesněji řečeno, Ford a spol. mají obrovské obraty u položek, jako jsou finanční investice a zadlužení a ukazatel jako je volné cash flow u nich zejména z hlediska krátkodobých fluktuací poněkud ztrácí na relevanci.

001 

Zdroj: Morningstar

Výše uvedené je pak samozřejmě relevantní i z pohledu valuace. I přesto ale vezměme za fundamentální vodítko volný tok hotovosti firmy z posledního roku. Budeme předpokládat, že Ford bude schopen oněch 11 miliard dolarů vydělávat každým rokem. Pak se současná hodnota tohoto cash flow bude pohybovat vysoko nad 100 miliardami dolarů. Kapitalizace Fordu se ale nachází u 40 miliard a trh je tedy mnohem, mnohem skeptičtější ohledně toho, co firma bude generovat/vyplácet akcionářům. Na 40 miliard dolarů se shodnou okolností dostaneme, pokud spočítáme současnou hodnotu neustále se opakující dividendy z roku 2016 (3,3 miliardy dolarů).

Jinak řečeno, Ford je nyní trhem naceněn tak, že by měl akcionářům soustavně vydělávat to, co v roce 2016 vyplatil na dividendách. Nehovořím nyní o sentimentu a podobně, ale tato čísla implikují, že jeho současná čísla ohledně volného toku hotovosti jsou značně irelevantní, či se ještě značně zhorší. Pokud tomu investor nevěří, má tu dobrého kandidáta na hodnotovou investici.


 

Čtěte více:

Volkswagen v pololetí dosáhl rekordního zisku
01.08.2018 9:37
Německý automobilový koncern Volkswagen v prvním pololetí meziročně zv...
Co to vlastně je „silná společnost“
01.08.2018 18:24
V několika předchozích příspěvcích jsme narazili na výhody a nevýhody ...
Apple umí vydolovat růst i na stagnujícím trhu (nová cílová cena Patrie)
01.08.2018 15:49
Apple nadále potvrzuje, že je schopen vydolovat růst i na stagnujícím ...
Tesla zdvojnásobila ztrátu, její akcie ale přidaly 10 procent. Proč?
02.08.2018 9:42
Americký výrobce elektrovozů Tesla prohloubil ve druhém čtvrtletí ztrá...

Váš názor
  •  
    02.08.2018 22:34

    Nabízí Patria produkt na pokles akcií Tesly?
    Zdravý rozum
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách