Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Proč guvernér Rusnok hovoří o možnosti dvojitého růstu sazeb do konce roku?

Rozbřesk: Proč guvernér Rusnok hovoří o možnosti dvojitého růstu sazeb do konce roku?

13.09.2018 9:19
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Guvernér Rusnok včera trhy překvapil, když přiznal, že sazby mohou jít tento rok vzhůru ještě dvakrát. S jedním růstem sazeb do konce roku jsme my i trhy počítali, druhý růst ale poslední prognóza v zásadě připouští jen v náznacích. Proč tedy guvernér Rusnok hovoří o možnosti druhého růstu sazeb právě teď?

Za prvé podle našeho názoru proto, aby ještě podpořil a utvrdil ve správnosti sázky trhů na růst sazeb na nejbližším zasedání (26. září).

Za druhé ČNB předpokládá, že koruna ve čtvrtém kvartále začne postupně posilovat (25,30 a 24,80 EUR/CZK na začátku 2019), a zatím tomu nic nenasvědčovalo. Guvernér Rusnok tak mohl cítit potřebu se připomenout, že když práci nedovede koruna, tak jsou tady pořád ještě centrální bankéři se svými sazbami.

A v neposlední řadě mohou být poslední slova guvernéra Rusnoka brána i jako signál, že bankovní rada nehodlá brát prognózu jako dogma. Přesto, že inflace i hospodářský růst lehce zaostávají za srpnovou prognózou, pro guvernéra Rusnoka jsou to v tuto chvíli podle všeho detaily a soustředí se na širší obrázek ekonomiky, která se zjevně přehřívá. Cílem tedy není postupovat přesně podle cesty nalajnované prognózou. Ale spíše využít “dobrých časů” k posunu sazeb do normálních vod. Ty by guvernér rád viděl "kolem 2,5 procenta, možná až ke třem procentům" tak, aby se reálné sazby pohybovaly v okolí 1,5 %. Uvidíme ale v nejbližších měsících, jak moc se bankovní rada bude chtít odpoutávat od trajektorie narýsované prognózou. Mezi centrálními bankéři jsou i holubice, kterým rychlejší růst sazeb nemusí být po vůli…, jak ostatně varoval v tomto týdnu Oldřich Dědek.

CZK a dluhopisy

Česká koruna během včerejšího obchodování po výrocích guvernéra Rusnoka rozšířila své zisky a dostala se pod 25,60 EUR/CZK. Je však otázku, jak dlouho ji dobrá nálada ve finále vydrží. Již dnes může být na globálních trzích o něco živěji kvůli zasedání ECB. Snížení nákupů dluhopisů do bilance ECB by ale nemělo být pro trhy ani pro korunu překvapivé.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru se stále drží v blízkosti hranice 1,16, přičemž se nenechá z klidu vyrušit ani makroekonomickými daty (viz včerejší americká výrobní inflace).

Dnes by ovšem mohlo být rušněji. Za prvé je na pořadu zasedání ECB, na kterém bude prezentována mimo jiné i nové prognóza, jež může být v otázce inflace trochu optimističtější. Prezident ECB M. Draghi by přitom měl trhu připomenout, že v říjnu budou nákupy dluhopisů ze strany centrální banky zkráceny na polovinu (z 30 na 15 mld. EUR) a že na konci roku skončí úplně.

Ve stejnou dobu, kdy bude mluvit M. Dragi pak trhy zasáhnou americká čísla ohledně spotřebitelské inflace, která Fedu naznačí, že inflační tlaky přetrvávají.

Velký den však bude mít dnes turecká lira, neboť turecká centrální banka bude mít klíčové zasedání, od kterého se očekává agresivní zvýšení úrokových sazeb (analytický konsensus čeká nárůst sazeb o +325 bps). Pokud by Turecko zvedlo sazby o cca 3 procentní body, turecké liře a řadě ostatních měn z emerging markets to může pomoci.

Výjimkou ovšem může být forint, kterému se dnes nemusí líbit včerejší rozhodnutí Evropského parlamentu, který EK doporučil zahájit vůči Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie. Sankční řízení by teoreticky mohlo skončit až odebráním hlasovacích práv.


Čtěte více:

Viceguvernér Hampl: Data o růstu mezd potvrzují, že je třeba zvýšit sazby ČNB
04.09.2018 13:57
Viceguvernér České národní banky (ČNB) Mojmír Hampl v úterý řekl, že ú...
ČNB uvedla do oběhu nové vzory bankovek v hodnotě 100 a 200 korun
05.09.2018 11:14
Česká národní banka dnes do oběhu uvedla nové vzory bankovek v hodnotě...
Benda (ČNB): Prognóza počítá s dvojím zvýšením sazeb letos. Radu to ale neváže
10.09.2018 11:04
Kurz koruny k euru se v současné době vyvíjí proinflačním směrem, uve...
Rusnok: Zvýšení sazeb v září je mi blízké, letos může přijít ještě jedno
12.09.2018 8:47
Na vysoké obrátky šlapající česká ekonomika ukazuje na další zvýšení ...

Váš názor
  •  
    13.09.2018 16:50

    už jsem tady psal, že 4 zvýšení během 4 zasedání rady je poměrně velký kvapík. 2t repo, ok, ale depozitní overnight sazba vzroste na trojnásobek, banky budou valit prachy do čnb jako strhané. ještě se pořádně do ekonomiky nevsákly předchozí dvě zvýšení sazeb, a už tu máme čelit dvěma dalším? a co až budou měny středoevropského regionu opět v kursu a koruna posílí příliš? exporty spadnou, inflace půjde dolů, to se zase se sazbami půjde rychle dolů? měnová politika nemůže být hrr nahoru, ani hrr dolů, ale pěkný pravidelný sinusový cyklus.
    serepecki
Aktuální komentáře
01.05.2024
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba