Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pryč musí parazitující elity, ale v žádném případě ne liberalismus

Pryč musí parazitující elity, ale v žádném případě ne liberalismus

19.09.2018 10:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Nás moderní svět vznikl díky liberalismu, proti kterému se ale nyní otáčí. V Evropě a Americe se společnost otáčí proti liberálním elitám, které podle něj zajímá jen jejich vlastní osud a nestarají se o problémy ostatních lidí. K tomu se přidává posun směrem od volných trhů a Čína ukazuje, že kvést může i diktatura. Takto hodnotí současný vývoj The Economist, podle kterého jde o „značně znepokojivou věc“. 

„Vznikli jsme před 175 lety, abychom podporovali liberalismus. Ne levicový progresivismus amerických univerzit či pravicový ultraliberalismus hlásaný ve Francii, ale univerzální cestu směrem k lidské důstojnosti, otevřeným trhům, omezené roli vlády a víře v pokrok stojící na vzájemné debatě a reformách,“ píše časopis. A pokračuje s tím, že jeho tehdejší vydavatelé by byli ohromeni tím, co lidstvo dokázalo:

Očekávaná délky života se zvýšila z méně než 30 let na sedmdesát let. Podíl lidí žijících v chudobě klesl z 80 % na 8 % a v absolutních číslech se snížil na polovinu. Prudce se zlepšila vzdělanost, lidská práva na tom jsou neporovnatelně lépe, v mnoha zemích si lidé mohou svobodně vybírat, jak budou žít. To vše není zásluhou liberálů, ale fašismus, komunismus a autokracie během posledních dvou století škodily, zatímco liberalismus společnosti prospíval. 

Jenže ani liberalismus nemůže žít z minulosti a musí přinášet příslib lepší budoucnosti. A zde spočívá velká výzva moderní demokracie, protože voliči stále více pochybují, že systém je férový a pracuje pro ně. The Economist tvrdí, že v rámci nápravy musí dojít zejména k následujícímu: Ekonomika musí být osvobozena od rostoucí moci korporátních monopolů. Musíme se zbavit regulace, která brání lidem v přesunu do těch nejbohatších měst. Změny potřebuje systém vzdělávání a zdanění i stát blahobytu. A Západ by měl posílit liberální řád tím, že bude budovat svou vojenskou moc a utužovat obranné aliance. 

Všechny podobné kroky by měly řešit základní problém liberalismu, který po svém triumfu po pádu Sovětského svazu „ztratil pojem o svých základních hodnotách“. „Revolucionáři tvrdí, že cesta k lepšímu světu jde přes rozdrcení těch, kteří stojí před vámi. Konzervativci jsou vůči revolucím zase skeptičtí, snaží se udržet ve společnosti vše, co funguje, a provádět jen postupné změny. Často pod vedením nějaké vybrané skupiny lidí či autoritáře, který podle nich ví všechno nejlépe. Skuteční liberálové se domnívají, že společnost se postupně mění k lepšímu, a to směrem zdola nahoru. Odmítají revolucionářské rozšiřování hodnot někoho jiného, nesouhlasí s konzervativní tendencí ke koncentraci moci, která se stává nástrojem útlaku,“ píše The Economist. 

Jenže vládnoucí liberálové příliš často sami sebe chrání před tlakem kreativní destrukce. Právníci si vybudovali systém ochranné regulace, univerzitní profesoři v některých zemích hlásají konkurenci a sami mají své pracovní místo jisté až do konce své kariéry. Finančníci nemuseli nést celou tíhu finanční krize, protože jejich zaměstnavatelům se dostalo záchrany ze strany vlády financované penězi daňových poplatníků. V USA ty nejprestižnější univerzity přijímají více studentů od 1 % nejbohatších domácností než od té chudší poloviny společnosti. 

Vládnoucí liberálové se natolik zajímají jen o vlastní status quo, že úplně ztratili pojem o radikalismu. Zapomněli, že základní myšlenkou liberalismu je respekt pro celou společnost, ne jen pro vybrané elity. „Vládnoucí třída žije v bublině. Chodí na stejné univerzity, berou se mezi sebou, žijí ve stejných ulicích a pracují ve stejných kancelářích. Zbytek lidí podle nich nepotřebuje moc, ale stačí mu rostoucí materiální prosperita. Jenže stagnující produktivita a fiskální utahování, které přišly po finanční krizi roku 2008, narušily i tento slib,“ míní The Economist. 

Cesta ven vede pouze přes omezení privilegií současných liberálních elit. Namísto centralizace moci na ministerstvech a v technokratických centrech by měl být podporován rozvoj regionů a municipalit. Geopolitika by neměla být vnímána jako hra s nulovým součtem. Politici by měli přestat ohrnovat nos nad nacionalismem. Měli by jej sami uchopit a naplnit smysluplnými hodnotami, jako je občanská hrdost. Liberalismus může stále zvítězit, protože jeho schopnosti šířit svobodu a prosperitu se nic nevyrovná, píše The Economist. 

Zdroj: The Economist

 

Čtěte více:

Pět kandidátů na rozbušku další finanční krize
17.09.2018 6:09
Hlavní ekonom francouzské banky Natixis Patrick Artus se přidává k těm...
WSJ: Trump v pondělí oznámí další cla na dovoz z Číny
17.09.2018 8:27
Americký prezident Donald Trump se v pondělí chystá oznámit nová cla n...
Ekonom Stiglitz: Afrika nezopakuje asijský hospodářský zázrak
17.09.2018 8:32
Podle amerického nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze ...

Váš názor
  •  
    20.09.2018 5:54

    Tak nám anglický liberální plátek, spoluvlastněný globalistickými rodinami Rothschild a Agnelli, přišel se svazáckým elánem a motivačním nadšením sdělit, že globalismus a liberalismus ještě stále žije a v jeho područí náš čekají jen samé světlé zítřky. Ať žije evropská a světová multikulturní levice, hurá ! Ale ta smutná zpráva bohužel je, že normální (pracující a daně platící) lidé začínají mít této neomarxismem nasáklé multikulti levice plné zuby a tyto výkřiky na ideologicky spřízněné Patrii to nezmění.
    Peté13
  • Liberalismus kontra Rusko plné nerostných surovin
    19.09.2018 18:11

    Liberalismus kontra Rusko plné nerostných surovin, tak to je jenom o penězích a umořování astronomických dluhů a tisknutí nových dolarů na podkladě jejich nerostných surovin, to je stejné jako americké dluhy, kontra nerostné suroviny pod národními parky USA, analfabetní posedlost KONZUMEM, skrytá za ideologii liberalismu, nevím Na Zemi je asi 22 milionů km pouští, které nelze využít ani zemědělství, ani k chovu dobytka (Sahara, Kalahari, Atakama).).Jejich obrovské rozlohy však mohou být alespoň zčásti využity k přeměně na sluneční energii je spočínáno, že pouhá 1/10 Sahary dokáže při dnešní výrobě energie, vyrobit 5x více veškeré energie kterou lidstvo nyní spotřebovává, koupil jsem ji :-))) asi je nám všem jasné, při tomto stavu informovanosti, na nás naší vládci brzy pošlou další válku než by nás nechali myslet či hrát s novými kartami
    rob
    • Re: Liberalismus kontra Rusko plné nerostných surovin
      19.09.2018 19:28

      https://www.csfd.cz/film/282879-duch-doby-stale-kupredu/prehled/
      Tarzan
  • 175 let, ale nic nového, tedy jo KONZUM
    19.09.2018 17:56

    175 let, ale nic nového, co si člověk na vládnoucí elitě nevybojoval, nikdy nezískal, během 175 let se nic nezměnilo v praxi, jen již se nedobývají prázdné indiánské prérie a nestřílí se z šestiranného revolveru, emancipace Židů a jejich svoboda financí, lékařské, advokátní a myslitelské praxe, nás poslala na cestu národních států, kolosálních dělnických kolonií, a ideologií, pak pro ropu a plyn, ať už královna (systém), či Hitler, všem šlo jen o to nakrmit národ, aby se měly extra dobře a nechaly je vládnout, v pluralitní společnosti, jsou to pak zájmové skupiny, které jsou pod archivním tajemstvím 50 let, či se mohou své historie a svědků zbavit, na revoluce 1830 a 1848 nebyl systém ani lidé připraveni, po vzniku FEDu je vše naprosto jasné, vzbouřil se jen Rus, Němec, Arab, Peršan, Číňan, a Jižní či Střední Amerika, máme dluhy a ulité peníze ve fondech, sazíme jak v ruletě na červenou či černou, mladí žijí v Matrixu jako jejich tátové za komunismu, nechtějí nic než klid, chyba je pouze v informacích, pokud je převzdělaní lidé dostávají ve formě informací pro pitomce, nebude klid nikdy, pokud neumíš jednat s člověkem jako sobě rovným ze strachu o své miliardy či život, jsi NULA, však si také politiků, bankéřů, právníků, a novinářů nikdo neváží, je to pro nás lidský odpad, co se týká profesorů ten nuceně končí v 65letech ve funkci šéfa katedry, a s naší výplatou či tou americkou, jeho práce je zprostředkovávat , všechny dostupné toky myšlenek, student si pak vybere svoji "diagnózu" a té se věnuje, vydělat peníze jako profesor je spíše štěstí než pravidlo
    rob
  •  
    19.09.2018 12:28

    Toto je přece porušení liberalismu: "Právníci si vybudovali systém ochranné regulace, univerzitní profesoři v některých zemích hlásají konkurenci a sami mají své pracovní místo jisté až do konce své kariéry. Finančníci nemuseli nést celou tíhu finanční krize, protože jejich zaměstnavatelům se dostalo záchrany ze strany vlády financované penězi daňových poplatníků. V USA ty nejprestižnější univerzity přijímají více studentů od 1 % nejbohatších domácností než od té chudší poloviny společnosti."
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
01.05.2024
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba