Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Valuace extrémní, Amazon rozdělený a ČR populárním cílem ekonomické migrace ze Západu

Perly týdne: Valuace extrémní, Amazon rozdělený a ČR populárním cílem ekonomické migrace ze Západu

21.09.2018 12:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…             

Recese v nedohlednu: Goldman Sachs ve své nové analýze tvrdí, že pro následující tři roky je riziko recese v USA omezené. Její pravděpodobnost podle banky konkrétně dosahuje hodnoty 36 % a nachází se tudíž pro historickými průměry. Příčinou má být kombinace silného ekonomického růstu a opadající obavy z příliš uvolněných finančních podmínek. Goldman tak mimo jiné uklidňuje ty, kteří se obávají napřimující se výnosové křivky a její možné inverze, která v minulosti fungovala jako poměrně spolehlivý indikátor blížící se recese.

Valuace extrémní, zadlužení vysoko: Investiční společnost Bespoke přináší tento týden zajímavé srovnání vývoje valuací obchodovaných společností s jejich zadlužením. Valuace jsou sledovány na základě poměru hodnoty celé společnosti EV a provozního zisku EBITDA. Míra zadlužení na základě poměru čistého dluhu (úročené dluhy mínus hotovost držená v rozvaze) k EBITDA:

001 

 Na počátku století dosahoval poměr čistého dluhu k EBITDA u obchodovaných společností (bez finančního sektoru) hodnot kolem 1,8. Pak se míra zadlužení začala prudce snižovat až pod hodnotu jedna. Po roce 2013 ovšem začaly obchodované společnosti opět „páčit“ své rozvahy a nyní se tato míra zadlužení pohybuje kolem hodnot 1,5 – 1,6. Bespoke tvrdí, že „zadlužení není extrémní“, ale je asi možné dodat, že také není na nijak konzervativních úrovních. Nachází se například mnohem výše, než před finanční krizí. U valuací měřených na základě poměru EV a EBITDA už obrázek vyznívá naprosto jednoznačně – extrém.


Shiller tradičně opatrný: CNBC poukazuje na investiční konferenci v New Yorku, na které promluvil i známý ekonom Robert Shiller. Ten radí investorům, aby nevěnovali tak velkou pozornost vysoké ziskovosti obchodovaných firem a zaměřili se zejména na vysoké valuace. Růst zisků totiž podle něj není rozhodujícím ukazatelem dlouhodobějšího vývoje na trhu. „Historie ukazuje, že růst zisků může být silný, ale akcie si nemusí vést moc dobře. Příkladem je období kolem první světové války, konec dvacátých let a vysokoinflační osmdesátá léta“, tvrdí Shiller.

Podle ekonoma investoři také nemístně ignorují obchodní tenze, které akciím „přináší zlé časy“. Jeho známé valuační měřítko založené na poměru cen akcií k cyklicky upraveným ziskům, se pak nyní pohybuje na nejvyšší hodnotě od roku 2001. Shiller ale podle svých slov nečeká kolaps trhu, jen období s nižší návratností. S tímto pohledem (opět) nesouhlasí jiný známý ekonom, dlouhodobý akciový býk a častý názorový protivník Shillera Jeremy Siegel. Ten rozporuje například to, že akciový trh má tendenci vracet se k průměrům a dlouhodobým trendům. Uznává, že valuace jsou vysoko, ale ve srovnání s obligacemi jde podle něj stále o levné aktivum.

Rozdělte Amazon: CNBC upozorňuje i na novou analýzu Citibank, která tvrdí, že Amazon by se měl rozdělit na dvě společnosti, aby unikl tlaku amerického prezidenta a zvýšil celkovou hodnotu pro akcionáře. Americký prezident je podle analytiků Amazonem „posedlý“. Rozdělením firmy na aktivity v oblasti webových služeb (AWS) a retailu by se prý snížila pravděpodobnost toho, že „prezident by šel po Amazonu regulační cestou“. Menší kapitalizace samotných retailových aktivit by totiž budila méně pozornosti – podle Citi by se pohybovala kolem 400 miliard dolarů, zatímco kapitalizace AWS kolem 600 miliard dolarů.

Rozdělení by pak mělo mít i další výhody: Lepší systém odměn založených na akciích, lepší pozice pro hledání Bezosova nástupce, minimalizace možného konfliktu zájmů uvnitř firmy, lepší valuace založená na jasně zaměřených aktivitách obou nových subjektů a lepší pozice v případě fůzí a akvizic.

Obnovitelní vítězové: Eurostat nabízí srovnání jednotlivých evropských zemí podle toho, jakou část celkové spotřeby elektrické energie jsou schopny uspokojit obnovitelné zdroje. Přeborníky jsou v tomto smyslu země jako Norsko, Island a Albánie, z EU pak Rakousko a Švédsko. Hluboko pod 20 % podílem jsou naopak země jako Malta, Lucembursko, Maďarsko, či Nizozemí. V celé EU se podíl obnovitelných zdrojů blíží 30 %, Česká republika se řadí k zemím s velmi nízkým podílem.

001 

… a u nás doma 

Ale je tu krásně: Idnes.cz si všímá nového žebříčku zemí podle kvality života. V tomto hodnocení společnosti Deloitte získala letos Česká republika 26. místo, těsně před ní jsou Spojené státy a za ní Estonsko. První pětku tvoří Norsko, Island, Švýcarsko, Dánsko a Finsko. Ze střední a východní Evropy je na tom lépe než my jen Slovinsko na dvaadvacátém místě. Polsko skončilo dvaatřicáté a Slovensko ještě o tři pozice níže.

„Dlouhodobě nejlépe je na tom Česká republika se základními lidskými potřebami a lékařskou péčí, úrovní pitné vody, hygieny a přístřeším, výrazně se však u nás zhoršil ukazatel vnímané osobní bezpečnosti a přístup k vyššímu vzdělání. Naopak mírné zlepšení zaznamenala statistika, co se týče úrovně tolerance, lidských práv i osobní svobody“, píší na idnes.cz. Mezi země s nejhorší kvalitou života patří Demokratická republika Kongo, Eritrea, Afghánistán, Čad a Středoafrická republika. Následující mapa ukazuje rozdělení světa podle kvality života do šesti základních skupin:

001 

Přijdou Francouzi: Idnes.cz tento týden poukazuje i na to, že „Francie rozjela projekt pro nezaměstnané, vědce či inženýry láká do Česka“. Ve Francii je totiž relativně vysoká nezaměstnanost a „zdejší francouzská ambasáda do Prahy láká pracovníky call centra, vědce či experty z průmyslu“. Atašé pro vědu a vysoké školy Mathieu Wellhoff k tomu uvedl, že samotné velvyslanectví v projektu funguje jen jako zprostředkovatel: „Na své stránky umisťujeme inzeráty a reklamy firem a vysvětlujeme, proč by lidé měli zkusit odejít do Česka. Mluvíme o tom, jaký je tady život, jaké jsou platy, jak najít byt.“ 

Atašé také uvedl, že Francouzi toho o České republice mnohdy příliš nevědí. „Ještě možná znají Československo, ale nevědí, že jste v Evropské unii, takže první otázka bývá: ‚Potřebuji vízum?‘. A my jim říkáme, že nepotřebují nic. Prostě odjedou a můžou do práce. Nikdo také neví, že v Česku je vůbec nejnižší míra nezaměstnanosti z celé EU. Poté, co jim tyto věci vysvětlíme a popíšeme, že je Česko velmi příjemná země pro život, lidé začnou mít opravdu zájem,“ tvrdí Wellhoff.

 

Čtěte více:

Ant a Tencent: Trnem v oku čínských regulátorů
20.09.2018 6:14
Těm, co se stále ještě snaží přijít na to, co všechno patří do fintech...
Amazon zvyšuje podíl na trhu s internetovou reklamou
20.09.2018 8:23
Internetový prodejce Amazon zvyšuje svůj podíl na americkém trhu s int...
Německé automobilky jsou až překvapivě pozadu, Tesla může slavit
20.09.2018 17:47
Pokud bychom si nyní měli nakreslit globální elekromobilní mapu, mohla...
Před 35 lety uvedla Motorola na trh první mobilní telefon
21.09.2018 6:13
První komerčně dostupný mobilní telefon uvedla na trh americká společn...
Pokud padnu já, padne i akciový trh
21.09.2018 10:47
Analytici investiční banky Natixis si všímají prohlášení Donalda Trump...
EU pohrozila Facebooku sankcemi, pokud neupraví své podmínky
20.09.2018 11:05
Společnost Facebook, která provozuje stejnojmennou internetovou sociál...
Ztělesnění chtíče a strachu: Jízda marihuanového Tilray na horské dráze nekončí
20.09.2018 15:51
Během doposud asi nejšílenějšího obchodního dne formujícího se marihua...
Křetínský a Tkáč kupují další podíl v německém obchodníkovi Metro
20.09.2018 16:44
Čeští podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč kupují další podíl v ...
Reuters: V odhadovaném růstu 10letých výnosů vedou ty české
21.09.2018 11:07
Kdyby existovala soutěž v očekávaném růstu výnosů desetiletých státníc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university