Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skandál udělal z Danske letos nejhorší finanční titul v Evropě

Skandál udělal z Danske letos nejhorší finanční titul v Evropě

05.10.2018 16:21
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Danske Bank přišla za tento týden o zhruba 15 procent tržní hodnoty, až o desetinu jenom dneska. Největší dánská banka se vymáchala ve skandálu s estonským praním špinavých peněz a aspiruje na nejhorší evropský finanční titul roku.

Malou estonskou divizí banky proteklo mezi lety 2007 až 2015 zhruba 235 miliard USD. Většinu z těchto peněz bude podle nedávného firemního oznámení nutné považovat za podezřelé transakce. List Financial Times spekuluje, že výjimkou v těchto transakcích nebylo kontroverzní zrcadlové obchodování. V roce 2013 prý pro svoje ruské klienty takto zobchodovala 8,5 miliardy EUR. Inkasovala prý 10 milionů EUR. Identitu koncových zákazníků prý dánští bankéři neznali, cituje renomovaný finanční list ze získaného sdělení.

Dánský finanční regulátor už bankovní společnosti nařídil nachystat si více finančních prostředků na případné pokuty. Postih by se mohl vyšplhat na 1,8 miliardy USD, odhaduje Jyske Bank, i když číslo by nakonec mohlo být ještě vyšší. Do kapitálového polštáře by Danske měla nacpat ještě 5 miliard dánských korun navíc, dvojnásobek současných takto počítaných prostředků.

Investorům narůstající riziko radost nedělá. Tržní hodnota společnosti je od začátku roku menší o zhruba 40 %, což ji posílá na nejhorší místo v bloombergovském indexu evropských finančních akcií. V pátek se akcie banky po zprávách FT propadly až o 11 %. Na veřejnost skandál prosákl před 8 měsíci. Výkonnost titulu za poslední rok ukazuje graf níže.

0

Danske už také oznámila stopku v programu zpětného odkupu akcií pro letošní rok. Skrze něj chtěla do 1. února 2018 vykoupit od akcionářů svoje cenné papíry za 10 miliard DKK, koupit jich stihla za 6,8 miliardy DKK. Na mušce vyšetřovatelů pro podezření z trestné činnosti je na domácí půdě i v Estonsku. O obviněních z praní špinavých peněz se ale uvažuje i ve Švýcarsku a v Británii. Samostatně se věcí zabývají Spojené státy.

Ukončování programu zpětného odkupu akcií znamená, že banka zvyšuje cíl poměrového ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1 o 150 bazických bodů na zhruba 16 procent. To je ukazatel finančního zdraví pro regulátory, který na této jádrové úrovni čítá kmenové akcie nebo zadržené zisky. Dividendovou politiku ale podle prozatímního finančního ředitele banky Mortena Mosegaarda banka zachová.

Bobtnající skandál kolem Danske vypadá obludně, mohla by to být jenom špička ledovce v tušené evropské mašinerii takovýchto transakcí. Podle dat estonské centrální banky poskytnutých Bloombergu mohl mezi lety 2008 až 2015 Estonskem projít trojnásobek této částky z kauzy Danske, tedy něco přes 1 bilion USD v přeshraničních transakcích.

To je obří částka, už jenom když si uvědomíme, že velikost hospodářského produktu Estonska loni činila pouhých 23 miliard EUR.

Z prostředků prošlých takto Estonskem jich prý bylo 400 miliard USD ve formě dolarových transakcí. Zde už jsou nutnou podmínkou odpovídající bankovní služby a podle Bloombergu je třeba se ptát, jakou roli může hrát tento malý baltský stát v možném napomáhání odlivu ruského kapitálu.

Podle národní banky v Tallinnu ale procento toků peněz nerezidentů není možné odhadnout a sám estonský národní regulátor upozorňuje, že přeshraniční transakce a účty nerezidentů nemusejí být totéž.

Zdroje: BBG, Patria.cz, FT


Čtěte více:

Bloomberg: Estonská část Danske Bank vyprala třetinu dnešní tržní hodnoty banky
04.07.2018 12:54
Estonská součást dánského finančního ústavu Danske Bank mohla být využ...
Šéf Danske Bank, obviněné z praní špinavých peněz, rezignoval
19.09.2018 10:30
Šéf největší dánské bankovní společnosti Danske Bank rezignoval. Banka...
Dánsko obnoví vyšetřování Danske Bank, jednat o ní bude i Jourová
20.09.2018 12:34
Dánský úřad pro regulaci finančního sektoru (FSA) znovu otevře vyšetřo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y