Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Banky odstartovaly slušný rozjezd výsledkové sezóny

Summary: Banky odstartovaly slušný rozjezd výsledkové sezóny

12.10.2018 18:20
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

JP Morgan

Americký bankovní dům otevírá výsledkovou sezonu na pozitivní notu. Klíčovou roli v růstu výnosů banka sehrála v posledním kvartálu úvěrová činnost, díky niž se podařilo trumfnout predikce trhu. Dynamika růstu však naproti posledním dvěma kvartálům o něco poklesla. Tržby poskočily vzhůru o 6 % yoy na 27,8 mld. USD, zatímco čistý zisk na akcii o 35 % yoy na 2,36 USD. Konsensus byl v obou případech nastaven o něco níže, konkrétně na 27,4 mld. USD a 2,26 USD. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se meziročně nikam nehnula a zůstala na 57 %. Za překonání predikcí si medaili odnáší vyšší úroková marže a nízké rizikové náklady. Více detailů přiblíží následující řádky:

Investiční divize: Příjmy z obchodování na finančních trzích meziročně bohužel sklouzly o 2 %. Nepočítaje daňovou reformu bychom se sice dočkaly růstu, nicméně jen o zanedbatelné 1 %. Můžou za to především výnosy dominantního FICC segmentu, které se propadly o 10 % kvůli nižším spreadům na rozvinutých trzích. Příjmy z obchodování na akciových trzích naštěstí opět zabojovaly a svým 17% yoy růstem vylétly vysoko nad konsensus. Management vyzdvihuje silnou klientskou aktivitu napříč všemi produkty. Investiční bankovnictví hlásí stagnaci s nulovým růstem, avšak musíme uznat, že se pralo s vysokou srovnávací základnou předešlého roku.

Rizikové náklady: Čistému zisku nesmírně pomohly vytvořené rezervy, které se propadly o 35 % yoy na 950 mil. USD. Konsensus přitom stejně jako naposled předpokládal hodnotu až 1,5 mld. USD. Rezervy se budovaly opět hlavně na kreditních kartách (+150 mil. USD), což ale vyvážilo rozpouštění na hypotékách (odprodej úvěrů). Odpisy nedobytných úvěrů klesly o 12 % yoy na 1 mld. USD, což vytvářelo podstatnou část rizikových nákladů.

Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál konečně začala hýbat směrem nahoru. Inflační očekávání se konečně začala zvedat pravděpodobně i díky vysokým cenám ropy a vytrvalému utahování měnové politiky americkým Fedem. Čistá úroková marže narostla nejen meziročně (+20 bps yoy), ale dokonce i mezikvartálně (+5 bps qoq). Predikce udávaly marži na úrovni 2,5 %. Růst bohužel přibrzdil objem poskytnutých úvěrů (jen +1 % qoq a +4 % yoy), který se nyní nachází na 954 mld. USD. Především zásluhou marže se tak čistý úrokový výnos zvedá o hezkých 10 % yoy na 14 mld. USD. Kvalita úvěrového portfolia se dočkala výrazného zlepšení, když poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům poklesl na 0,49 % (-7 bps qoq).

Kapitálová pozice: Rizikově vážená aktiva ani objem kapitálu se v podstatě nehnuly z místa, což tím pádem platí i o ukazateli kapitálové přiměřenosti CET1, jenž je pořád na 12 %. To samé můžeme konstatovat o firemním supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), jež se drží na hodnotě 6,5 %. Pozitivní dopady daňové reformy a rostoucí tržby se kladně podepsaly na návratnosti vlastního kapitálu (ROTCE), která dosáhla až 17 % (předešlý rok 13 %).

Suma sumárum, první banka otevřela sezonu lehce pozitivně. Vyzdvihujeme hlavně konečně rostoucí úrokovou marži a nízké rezervní náklady. Uznáváme však, že tady se jedná o jednorázovou položku, kterou přinesl odprodej hypotečních úvěrů.

Akcie se navzdory dobrým číslům vracejí k včerejší zavírací ceně.


Citigroup

Stejně jako JP Morgan, tak i Citi vykouzlila svým akcionářům lehký úsměv na tváři, i když přesně z opačných důvodů. V případě Citi to bola totiž právě investiční divize, která trhy nejvíce překvapila, zatímco úvěrová činnost hrála jenom druhé housle. Celkové tržby se s růstem o 3 % yoy na 18,4 mld. USD opět držely konsensu. Efektivita banky vyjádřená metrikou efficiency ratio (provozní náklady děleno tržby) se zlepšila poklesem tohoto ukazatele o půl procenta yoy na 56,1 %. Čistý zisk na akcii vyskočil i díky dopadům daňové reformy o 20 % yoy na 1,73 USD, čímž překonal predikce trhu o cca 5 centů. Pozitivní překvapení bylo způsobeno především nečekaně silnými výnosy z FICC segmentu, nicméně ruku k dílu přiložila i dobrá kontrola nákladových položek. Další řádky poskytnou hlubší náhled do výsledků banky:

Finanční trhy: Výnosy z obchodování na finančních trzích vyrostly meziročně o 8 %, což je zásluha již zmiňovaného FICC segmentu. Vyšší sazby a měnové výkyvy vyhnaly výnosy tohoto byznysu vzhůru o 9 % yoy, zatímco konsensus počítal s 8% růstem. Výnosy z obchodování na akciových trzích se však zvedly jen o 1 % yoy, jelikož je u země držel nepříznivý vývoj samotných akcií a také nižší provize. Moc nepomohlo ani investiční bankovnictví, jehož výnosy klesly o 8 % yoy. Špatně se vedlo především na poli primárního úpisu (-8 %), avšak je nutno přiznat, že se potýkáme s poměrně vysokou srovnávací základnou.

Úvěrová činnost: Výnosová křivka se za uplynulý kvartál konečně začala hýbat směrem nahoru. Inflační očekávání se konečně začala zvedat pravděpodobně i díky vysokým cenám ropy a vytrvalému utahování měnové politiky americkým Fedem. Je proto trochu s podivem, že se Citi nepodařilo vytáhnout čistou úrokovou marži výš (pořád 2,7 %; +0 bps qoq), když to dokázala v náročnějším druhém kvartálu roku. Průměrný objem poskytnutých úvěrů naštěstí nabobtnal o 4 % yoy (+1 % qoq) na 675 mld. USD a čistý úrokový výnos se nakonec posouvá vzhůru aspoň o 2 % yoy. Rezervní náklady si ze zisku ukously 2 mld. USD (-1 % yoy), což víceméně souhlasí s odhady trhu. Odpisy nedobytných úvěrů zůstávají na 1,8 mld. USD a poměr klasifikovaných úvěrů k celkovým úvěrům klesá na 0,58 % (-2 bps qoq).

Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost banky se opět mírně zhoršila. Nárůst rizikově vážených aktiv a pokles kapitálu snížil ukazatel CET1 o 30 bps qoq na 11,8 %. Pořád se však nacházíme pohodlně nad doporučovanou regulatorní úrovní. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) postihl stejný osud a ubírá 10 bps qoq na 6,5 %. Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) se dostává na 11,3 % (+3 p.b. yoy), což je samozřejmě především zásluha daňové reformy.

Abychom to nějak shrnuli, Citigroup si našla vlastní způsob jak potěšit trhy a napravila slabý výkon investiční divize, jenž nás mrzel v předešlých výsledcích. Tady akcentujeme především úspěch FICC segmentu, jenž v podstatě táhne celé výsledky kupředu. Úvěrová činnost však mohla zabrat trochu víc a nám zůstává doufat, že se vyšší úrokové marže dočkáme konečně v dalším kvartálu.

Akcie reagují na výsledky 2% růstem.


Čtěte více:

JPMorgan (+1,8 %) startuje výsledkovou sezónu: Zisk stoupl o čtvrtinu, i díky vyšším sazbám
12.10.2018 13:03
JPMorgan Chase oznámila svoje výsledky hospodaření za letní měsíce, a ...
Wells Fargo míří do doby digitální. Akcie na výsledky odpovídají růstem
12.10.2018 14:30
Růstem v premarketu amerického obchodování odpovídají akcie banky Well...
Výsledky Citigroup podpořila Trumpova daňová reforma
12.10.2018 14:42
Čistý příjem Citigroup 4,6 mld. USD ve třetím kvartále vzrostl oproti...
Marek Trúchly: Výplach? Kvalitní akcie nakupujeme (video)
12.10.2018 16:16
Tento týden byly hlavním tématem výprodeje na akciových trzích. Značné...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university