Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horké podzimní počasí nejen v ulicích

Horké podzimní počasí nejen v ulicích

15.10.2018 16:05
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Volatilita je zpátky, trhy se letos podruhé výrazně otřásly. Propady byly nejsilnější od letošního února. Díky řadě pozitivních faktorů však nevidíme důvod k panice a držíme se dosavadní strategie.

Akcie klesají, co dělat?

Ve většině případů není žádný důvod panikařit. Pro akcie je tržní volatilita běžným rysem. V angličtině se říká, že nejde o oběd zdarma, my bychom mohli říct, že na trzích je vždy něco za něco – pokud chci získat výnosovou prémii oproti investici, se kterou je spojena určitá míra jistoty, musím pro to také něco udělat navíc. V případě akcií je tím „navíc“ trpělivost a disciplína, které pomohou vydržet v investici v dlouhém horizontu i přes změny tržních nálad a výkyvy v průběžné hodnotě investice. Odměnou je pak vyšší průměrný výnos, který se u akcií pohybuje mezi 6 - 8 % p.a. Výborným nástrojem, jak na trhy aspoň částečně vyzrát, jsou pravidelné investice a obecně rozkládání větších nákupů v čase - když na trzích dojde k propadům, můžeme benefitovat z toho, že se nám nákupní cena průměruje dolů. Paradoxně se pak z tržních korekcí může investor dokonce radovat.

Bohužel většina investorů nejedná racionálně, podléhá emocím a chová se spolu s tržním stádem – tedy prodává na dně, když trhem zmítá strach a panika, a nakupuje na vrcholu, když všichni hýří optimismem a propadají euforii. Na emoce lze ale vyzrát, chce to zkušenost, znalost fungování trhu a pevné nervy.

Co se děje, že to tak padá?

Přestože se na trhu může i stát, že akcie začnou padat jaksi bez důvodu (zkrátka je na trhu najednou víc prodejců než kupců), určitá rizika jsou na trhu přítomná už delší dobu a aspoň částečná korekce cen byla na spadnutí:

• Investoři se obávají, že americké ekonomické oživení, které v pozdní fázi ještě nafoukla Trumpova daňová reforma, není udržitelné. Mají strach z rychlého nárůstu inflace a přehřátí ekonomiky, které by následně vedlo USA do recese.
• Fed v reakci na velmi příznivý stav americké ekonomiky svižně zpřísňuje měnovou politiku (právě aby nedošlo k jejímu přehřátí). Utahování finančních podmínek a silný dolar ale působí bolest slabším rozvíjejícím se trhům a nelíbí se ani Trumpovi, který v erdoganovském stylu počínání centrálních bankéřů kritizuje.
• Obchodní války nemohou mít v delším horizontu vítěze, ale jen poražené. Zatím jsou největšími poraženými neamerické trhy. Předpokládáme ale, že v delším období (alespoň částečně) dojde i na americké firmy.
• Předstihové indikátory v Evropě sice nadále ukazují pokračování expanze, avšak oproti začátku roku již ne tak přesvědčivě. Převládají tradiční rizika, která dopadají na důvěru investorů: na jihu spor nové italské vlády s Evropskou komisí ohledně rozpočtu, který se promítá do bídného výkonu italských akcií a růstu rizikové přirážky italských dluhopisů, a na severu nadále nejasné podmínky brexitu, které působí na trhu velkou nejistotu firmám i investorům a oslabují britskou libru.
• Valuace některých firem (nejen v technologickém sektoru) jsou nastaveny velmi vysoko s předpokladem velmi silného růstu zisků. Hrozí zklamání z výsledků, pokud se tato očekávání nenaplní (kartami může negativně zamíchat dopad obchodních válek).

Sklenici ale můžeme vidět i zpola plnou:
• Růst světové ekonomiky zůstává i přes všechna rizika obstojný. Signály hrozící recese se zatím neobjevují. Americká ekonomika už několikrát potvrdila svou pozici lídra a zahnala obavy investorů ze zpomalování růstu. V případě Evropy se zhoršování ekonomických ukazatelů po létě stabilizovalo, stimulem pro ni je v současnosti relativně slabé euro oproti dolaru. Na rozvíjejících se trzích zůstává situace rozporuplná – čínské indikátory se stabilizovaly po uvolnění měnové politiky centrální banky a oslabení čínské měny.
• Obchodní války sice pokračují, ale jsou tu i světlé okamžiky jako nová dohoda mezi USA, Mexikem a Kanadou nahrazující NAFTA nebo zmírnění americké rétoriky vůči EU.
• Americká centrální banka si dobře uvědomuje, že musí zajistit prevenci proti přehřátí americké ekonomiky, ale zároveň nepodrýt ekonomický růst. Pokračuje proto dostatečně komunikovaným postupným zvyšováním úroků. V následujících 12 měsících se čekají ještě 4 zvýšení sazeb po 25 bazických bodech – vrcholem cyklu by měla být úroveň 3,5 % ke konci příštího roku.
• Začíná výsledková sezóna za třetí kvartál a vše naznačuje tomu, že firmy vykáží velmi silné výsledky. V USA se čeká růst zisků kolem 20 % a ke zlepšení by mělo dojít také v Evropě, kde v posledních měsících pomáhalo právě slabé euro (zde se čeká růst zisků kolem 10 %).
• Evropská politická rizika jsou negativem investování do tohoto trhu, ale zdaleka nejsou srovnatelná s eurokrizí z roku 2011.

Jaký je náš závěr?

Výprodeje na trzích považujeme za přehnané a na strategii mírného nadvážení akcií nic neměníme. V dluhopisech (zejména státních) zůstáváme podváženi, protože v prostředí rostoucích výnosů (klesajících cen dluhopisů) nenabízejí vhodnou alternativu k akciím. Zároveň využíváme nižších cen k nákupu kvalitních firem se silnými fundamenty.

Co se v minulém týdnu přesně dělo?
Padaly akciové burzy po celém světě. Regionálně byly nejvíce zasaženy slabší trhy, za které jsou považovány v prostředí zvyšujících se amerických sazeb hlavně emerging markets (například čínský trh již naplňuje definici medvědího trhu – propad >20%). Situaci rozvíjejících se trhů navíc do jisté míry zhoršují jejich vlastní politické problémy. Klesly ceny akcií také v Evropě, která nezažívá dobré období už od začátku roku, kdy se začal zpomalovat ekonomický růst a rozhořely se obchodní války. Rozdíly mezi vývojem v USA, Evropou a rozvíjejícími se trhy se schválením Trumpovy daňové reformy a vedením obchodní války výrazně narostly.

0 

Autorka: Michaela Toperczerová

 

Čtěte více:

Pokud teď utečete z akcií, možná přijdete o to nejlepší
11.10.2018 16:47
„Pokud jste 24 měsíců před posledními dvěma vrcholy prodali akcie z in...
Vlna výprodejů pokračuje v Evropě, hrozbou pro dnešek je inflace i technika
11.10.2018 11:13
Všeobecný výprodej akcií, který se převalil přes globální trhy a dnes ...
Na vlně výprodejů se vezou i bitcoinové velryby
11.10.2018 13:58
Spolu s výprodeji na akciových titulech se vezly i kryptoměny. Bitcoin...
Marek Trúchly: Výplach? Kvalitní akcie nakupujeme (video)
12.10.2018 16:16
Tento týden byly hlavním tématem výprodeje na akciových trzích. Značné...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university