Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Franklin Templeton: Několik slov k volatilitě na akciových trzích

Franklin Templeton: Několik slov k volatilitě na akciových trzích

31.10.2018 6:14, aktualizováno: 31.10. 15:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Říjen dostál své pověsti volatilního měsíce. Hrozba v podobě rostoucích úrokových sazeb v USA, zpomalující růst v Číně a listopadové volby do amerického Kongresu mnoho investorů znervóznily. Akciový tým finanční společnosti Franklin Templeton se zamýšlí nad tím, jak mohou výkyvy na trzích přinést investiční příležitosti a proč vidí v technologických titulech pořád lákavou nabídku.

Tempo a rozsah budoucího zvyšování amerických sazeb, nervozita ohledně globálního růstu a napětí spjaté s obchodními třenicemi jsou faktory, které v posledních několik týdnech přispěly k tržní kolísavosti. Nad to tu jsou ještě průběžné volby v USA, které také mohou ovlivňovat chování investorů.

Akciový tým Franklin Templeton je toho stanoviska, že světová ekonomika vytváří pro firemní fundamenty nadále podpůrné podmínky. Důkazem budiž tržby, zisky a růst cash flow v množství různých sektorů. V investičních strategiích zaměřených na USA se tak experti této společnosti snaží investovat do firem se silnou základnou, které mají oproti konkurenci solidní postavení na trhu a jejich vyhlídky dlouhodobého růstu trh podceňuje nebo je zatím ani nerozpoznal. Krátkodobou tržní volatilitu se přitom experti snaží oportunisticky využít k tomu, aby tohoto oslabení využili ve svých portfoliích.

Říjnový výprodej v USA probíhal napříč sektory. Návratnost tam dosahovala záporných 8 % nebo i méně s výjimkou tradičně defenzivních sektorů utilit a běžného spotřebního zboží, které v obou případech vykázaly od začátku měsíce do 24. října pozitivní návratnost v řádu nízkých jednotek procent.

Cyklicky orientované sektory materiálů (-13,0 %), energetiky (-12,5 %), zbytného spotřebního zboží (-12,2 %) a průmyslu (-11,6 %) si ve stejném období vedly hůře než širší americký akciový trh, vyjádřený indexem S&P 500 (-8,76 %).

Značné množství otázek se týkalo sektoru informačních technologií. Sektor IT v rámci S&P 500 vyrostl od začátku roku do 30. září o 20,62 %. Od začátku října do 24. října ale klesl o 10,76 %.

Názor akciových expertů Franklin Templeton na dlouhodobé fundamenty, které jsou oporou tohoto sektoru, se nezměnil. Stále pozorují téma "digitální transformace", podle kterého se technologické společnosti stále více rozpínají na tradiční netechnologické trhy. Klíčovými motory tohoto sektoru budou do budoucna nižší daně a potřeba větší produktivity na utahujícím se pracovním trhu.

Argumentační zázemí tohoto stanoviska obsahuje také tyto teze:

- Hlavním ukazatelem investic do technologie je přírůstková změna firemní ziskovosti. Americké firmy by v důsledku snížení americké firemní daně obecně měly letos vykázat vyšší ukazatele ziskovosti. Zvýšená volatilita se podle zpráv promítá do vyšších kapitálových výnosů a dokonce i do zaměstnaneckých bonusů, objevují se však i zprávy, podle kterých firmy mimo technologický sektor říkají, že budou díky daňovým škrtům více investovat do technologií.

- Kromě nižších daní je výsledkem amerického zákona o daních návrat zisků se zahraničním domicilem do země. Experti FT tudíž očekávají lepší kapitálovou návratnost ve formě větší aktivity ve zpětném odkupování akcií a ve zvyšování dividend.

- Technologické investice jsou často o produktivitě. S utaženějším pracovním trhem v USA je možné se domnívat, že firmy budou více spoléhat na technologie, aby zvýšily svou produkci.
Kdyby v nadcházejících měsících na realizaci těchto témat nedošlo, mohla by být výsledkem větší volatilita v technologickém sektoru s tím, jak investoři přehodnocují dlouhodobé dopady daňové reformy a investic do technologií.

Existuje mnoho technologických firem, které jsou podle expertů Franklin Templeton připraveny k růstu bez ohledu na to, jaká bude obecnější ekonomická situace. Jejich investiční filosofie nevylučuje názor, že volatilita představuje pro disciplinované investory s dlouhodobým horizontem často přitažlivé investiční příležitosti v silných firmách, které jsou trhem krátkodobě špatně oceněny.

Disclaimer společnosti Franklin Templeton: Zde předložené komentáře, názory a analýzy představují názory svých autorů, slouží výlučně informačním účelům a neměly by být považovány za individuální investiční poradenství nebo doporučení investovat do jakéhokoli cenného papíru či doporučení zaujmout investiční strategii. Protože trh a ekonomická situace se mohou rychle změnit, komentáře, názory a analýzy jsou učiněné k datu zveřejnění a mohou se změnit bez dalšího upozornění. Tento materiál není koncipován jako komplexní analýza všech relevantních skutečností týkajících se jakéhokoli státu, regionu, trhu, odvětví, investice nebo strategie.


 

Čtěte více:

Franklin Templeton: Tři události v Evropě, které vám v létě možná unikly
19.09.2018 15:32
Červenec a srpen jsou na evropských trzích tradičně klidnějšími měsíci...
Franklin Templeton: Zaměřeno na rozvíjející se trhy
24.09.2018 16:59
Ve světle poklesu turecké liry a argentinského pesa se obavy z přenosu...
Franklin Templeton: Biotech pohání inovace
11.10.2018 6:19
Po dosažení maxim v červenci 2015 začaly biotechnologické akciové titu...
Franklin Templeton: Všechny rozvíjející se trhy si nejsou rovny
19.10.2018 5:54
Třetí čtvrtletí nebylo pro rozvíjející se trhy zrovna snadné období. S...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách