Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: 26 nejbohatších vlastní stejně jako polovina nejchudších, co stojí za novými čísly?

Rozbřesk: 26 nejbohatších vlastní stejně jako polovina nejchudších, co stojí za novými čísly?

23.01.2019 9:06, aktualizováno: 23.1. 10:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Stává se z toho skoro tradice. V průběhu ledna dostane světová elita v Davosu varování od nevládní organizace Oxfam - rozdíly mezi majetkem nejbohatších a nejchudších se nadále rozevírají. Podle Oxfamu 26 nejbohatších lidí vlastnilo více než nejchudší polovina světové populace (skoro 3,8 miliardy lidí). Jmění nejbohatšího muže na světě Jeffa Bezose dosahuje skoro 112 miliard dolarů - podle Oxfam pouhé jedno procento z něj je stejně velké jako roční výdaje Etiopie na zdravotnictví (země se 105 miliony obyvatel). Jmění dolarových miliardářů jako Bezose vzrostlo v uplynulém roce o 12 % především kvůli dalšímu růstu akciových trhů (data jsou brána k říjnu 2018). To zní vcelku uvěřitelně. Větší problém má řada ekonomů s odhadem jmění nejchudší poloviny populace. 

Na prvním místě kritici zmiňují používaný koncept čistého jmění, tj. majetku očištěného o dluhy. Zatímco v rozvíjejícím se světě s ním nejsou problémy, ve vyspělých zemích může mezi nejchudší spadnout značná část populace, která má nemalý majetek i nemalé dluhy. Jejich životní situace přitom nemusí být nutně špatná - mohou mezi nimi být lidé s velkými dluhy na kreditkách. V devadesátých letech vykazoval negativní jmění i dnešní americký prezident Donald Trump. Oxfam ovšem správně argumentuje, že těchto lidí asi není ve skutečnosti mnoho a celkový obrázek to výrazně nemění.

Zajímavější oříšek letos připravil Oxfam zjištěním, že jmění nejchudší poloviny světa kleslo meziročně o 11 %. To se zdá v době stále dobrého výkonu globální ekonomiky jako příliš pesimistický závěr. Oxfam sám toto zjištění nijak nekomentuje a je možné, že k poklesu dolarové hodnoty majetku chudých přispělo jednoduše globální posilování amerického dolaru (opět do října 2018). To je ovšem něco, co maluje situaci chudých až příliš na černo (silnější dolar na ně ve skutečnosti nemusí mít závažné dopady). 

Závěr o dlouhodobém nárůstu majetkových nerovností to ale pravděpodobně také nezpochybňuje. Bylo by ovšem na místě připomenout, že příjmové nerovnosti se nevyvíjí zdaleka tak špatně jako majetkové. Platí sice, že nejvíce za posledních dvacet let vzrostly příjmy nejbohatšího jednoho procenta, současně ale poměrně svižně rostly příjmy nejchudší čtvrtiny populace (i když z velice nízkých základů). I proto v zemích jako Indie setrvale klesá míra absolutní chudoby. Jako hlavní poražený v příjmové nerovnosti vychází nižší a střední třída v Evropě a ve Spojených státech, jak například ukazuje poslední World Inequality Report (viz graf níže).

001 

Zdroj: https://wir2018.wid.world/



*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna zůstává pod tlakem. Po rezignaci na testování úrovně 25,50 EUR/CZK se jednoduše otočila na podpatku a lehce slábne. Svoji roli včera mohly sehrát slabší akciové trhy. Uvidíme, zda se exportéři při o něco atraktivnějších kurzech začnou vracet na trh. 

Zahraniční forex
Zatímco libře se i díky dobrým domácím makroekonomickým datům (viz včerejší mzdy a zaměstnanost) stále relativně daří, tak na eurodolarovém trhu je pořád mrtvo a to přesto, že volatilita na globálních akciových trzích opět vzrostla. Trh nyní bude vyčkávat na zítřejší zasedání ECB a data za podnikatelské nálady v eurozóně. Připomeňme, že indexy PMI byly v uplynulém kvartále velmi slabé a tak je trh bude bedlivě sledovat. Pokud data skončí opět hluboko pod hladinou 50 bodů, tak se to euru (zítra dopoledne) nemusí líbit.

Ropa
Navzdory včerejšímu mírnému poklesu se ropa Brent nadále drží pohodlně nad 60 USD/barel, kde vyčkává na první várku pravidelných týdenních dat. Těmi budou dnes zásoby od Amerického petrolejářského institutu a zítra jejich oficiální verze od EIA. 

Příliš zajímavého se s ohledem na ropný trh neděje ani na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Byť mělo původně dojít k bilaterální schůzce mezi saúdským ministrem energetiky Al-Falihem a jeho ruským protějškem Novakem, nakonec oba svůj příjezd do Švýcarska zrušili. 

Akcie
Americké akciové trhy zakončily včerejší seanci s poměrně velkými ztrátami, kdy oslabily po čtyřech růstových dnech. Indexy vykázaly největší pokles za poslední tři týdny, konkrétně S&P 500 umazal 1,4 % na hladinu 2633 bodů. Pod tlak se dostaly zejména technologické tituly, kdy Nvidia odepsala 5,2 %, Lam Research 5,1 %, Netflix 4,1 % a přibližně dvě procenta pak Facebook nebo Microsoft. Nejhorší výsledek z celého indexu S&P 500 zaznamenaly akcie Arconic, které propadly o 16 %. Výrobce tabákových produktů Altria ztratil 6,9 % po sníženém doporučení ze strany analytiků Morgan Stanley. Naopak akcie společnosti Ebay zpevnily o 6,1 %. Newmont Mining posílil o 1,1 a Goldcorp o 1 %. Index Dow Jones dnes oslabil o 1,2 %, S&P 500 o 1,4 % a Nasdaq o 1,9 %. 


 
 

Čtěte více:

Až přijde útlum...
22.01.2019 12:02
Globální ekonomika čelí podle Mezinárodního měnového fondu několika vý...
Na daně letos budeme vydelávat do 23. června, ukazuje den daňové svobody
22.01.2019 12:00
Den daňové svobody letos v Česku připadne podle výpočtu poradenské spo...
Libra podle Goldmanů letos překoná své protějšky z G10
22.01.2019 14:14
Britská libra by letos mohla nechat za sebou zbylé měny zemí skupiny n...
Novoroční revoluce na indexu S&P 500
22.01.2019 15:31
Právě otevřela Wall Street. A s úvodem roku 2019 je na americkém akcio...
Ray Dalio: Roky 2019 a 2020 představují výbušný kotel
23.01.2019 8:23
„Nejvíce mě znepokojuje další pokles ekonomiky,“ tak se na Světovém ek...

Váš názor
  • není to naše vina
    23.01.2019 11:46

    není vinou ani mojí, ani Jeffa Bezose, že země se 105 miliony obyvatel, Etiopie, není schopná vyprodukovat více GDP a přerozdělit ho i na zdravotnictví. Co těchto 105 milionů lidí dělá? Co mají říkat třeba Švýcaři? těch je 8 milionů, nemají ani moře, ani úrodnou půdu, ani nerostné bohatství, a také musejí nějak pežít?
  • Varování k čemu?
    23.01.2019 9:57

    Nějak nechápu co s tím sledují. Chtějí obrat ty co mají? A pátrali v historii socialistických státu pod vedením SSSR ve kterých obrali ty bohaté a světe div se po desítkách let byli chudších než sousedi co bohaté neobrali.
    HenryFord
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách