Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Zarážející růst polovodičového sektoru

Summary: Zarážející růst polovodičového sektoru

24.01.2019 17:07
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Polovodiče

Dnešní pozitivní reakce polovodičového sektoru nás takříkajíc trochu zarazila a moc ji nerozumíme. Včerejší výsledky holandského ASML se ve výhledu na rok 2019 zdály jen opatrně pozitivní a zatímco akcie otevíraly v červeném, během dne se propracovaly až k +1,5 %. Po uzavření amerického trhu se nám dostalo výsledků od Xilinx, Lam Research a Texas Instruments, které se nesly v podobném duchu – předešlý kvartál splnil konsensus a výhled na další je v linii predikcí. Ani v slovných komentářích k situaci na trhu se nenacházelo moc důvodů k všeobecnému veselí. Lam Research, jenž vyrábí stroje nutné pro pozdější výrobu samotných polovodičů, varoval před slabou druhou polovinou roku 2019 (v kontrastu s ASML a jeho výhledem na silnější 2H19) a paměťovými čipy jako hlavní brzdou kapitálových výdajů. Texas Instruments (výrobce analogových čipů) zase upozornil, že obchodní rozepře a zpomalující makroekonomické ukazatele můžou spodek polovodičového cyklu ještě natáhnout. Samotný Xilinx svůj pohled na rok 2019 nevydal a zároveň si v rámci tohoto odvětví hraje tak trochu svoji ligu.

Suma sumárum, výsledky těchto firem nebyly ani skvělé ani špatné a prozatím nám jen potvrdily to, co již víme – momentálně jsme na spodku cyklu a ceny čipů se snad začnou zvedat v druhé polovině roku. O udržení status quo vypovídá i fakt, že nedocházelo k zvedání cílových cen těchto společností analytiky velkých bank (výjimkou je Xilinx). Je tedy otázkou, kde se vzala euforie, kterou dnes pozorujeme. V tomto případě se asi budeme muset opřít o poměrně vágní vysvětlení, že v cenách jednotlivých titulů již byly zahrnuty všechny negativní zprávy, nebo že po masivním výplachu jsou akcie vlastně dost levné a investorům k radosti není moc třeba.

Lam Research +14 %; Applied Materials (Investiční tipy) +10 %; Micron Technology +8 %; Texas Instruments +5 %; Xilinx +20 %

 

Bristol-Myers Squibb 4Q18

Farmaceutická společnost zaknihovala tržby ve výši 6,0 mld. USD (+10 % yoy), což souhlasí s odhady trhu. Hrubá marže vyšla se 71,7 % (+250 bps yoy) lépe než se čekalo, především však jde o výsledek změn v účetní inventarizaci. Tento efekt přetekl přes zbytek výsledovky až do čistého zisku na akcii, který se usadil na 0,94 USD (+40 % yoy), překonávajíce tím konsensus o 9 centů.

Příjmy ze dvou hlavních léčiv bohužel na predikce nedosáhly, avšak jejich růst se i tak zdá impozantní. Opdivo (rakovina plic) posílilo meziročně o 33 % na 1,8 mld. USD (kons. 1,84 mld. USD) a Eliquis (srážlivost krve) o 25 % yoy na 1,7 mld. USD (kons. 1,73 mld. USD). Yorvoy, jenž je momentálně testován na zlepšení účinků v kombinaci s Opdivo, vytáhl své tržby nahoru o 45 % yoy na 380 mil. USD (kons. 370 mil. USD). Chybičkou na kráse je stažení žádosti podané u amerického regulátora o povolení komba Opdivo + Yorvoy na určité indikace.

Výhled na rok 2019 byl oznámen již před nějakým časem a nyní došlo jen k jeho potvrzení. Tržby by měly růst v řádu jednotek procent a čistý zisk na akcii by se měl vyhoupnout do intervalu 4,1 až 4,2 USD. Konsensus trhu počítá s tržbami posilujícími o 8 % a čistým ziskem na akcii v okolí 4,17 USD.

Akcie Bristol-Myers obchodují v době psaní textu na včerejší zavírací ceně.

 

Ford 4Q18

Americká automobilka předběžně oznámila výsledky za poslední kvartál roku již minulý týden na Detroit Auto Show, takže žádné velké překvapení se nekonalo, v podstatě máme jen pár nových detailů.

Hned v úvodu je nutno říci, že pro akcionáře není moc důvodů k radosti. Tržby sice překonaly konsensus (41,8 mld. USD v 37,4 mld. USD), nicméně níže ve výsledovce začínají problémy. Na společnost se totiž sesypaly problémy ze všech stran – cla na hliník a ocel, cena výrobních vstupů, záruky, měnové výkyvy, doplnění penzijních fondů po propadu trhu, problémy v Číně i Evropě – až do té míry, že veškeré tržby vymazaly a čistý zisk na akcii se propadl do ztráty -0,03 USD (GAAP). Zároveň však musíme managementu uznat, že z velké části se jedná o jednorázové položky a po jejich odečtení se čistý zisk na akcii vrací do plusu (0,3 USD), jenž je však o 25 % níž než v předešlém roce.

Co nás osobně trápí asi nejvíc, je neurčitý výhled na rok 2019 a absence konkrétních odhadů k úsporám na nákladech a širší restrukturalizaci společnosti. V USA se společnost odklání od trhu s levnými sedany a chce se soustředit na velké SUV a pickupy, čínskému trhu představí nové modely vozů a v Evropě přistoupí k prudkému sekání nákladů. Výsledkem těchto snah v roce 2019 by mělo být alespoň „zvýšení tržeb a ziskovosti“, což je v kontrastu s GM, jenž na ten samý rok namaloval čistý zisk, který předčil i nejoptimističtější odhady trhu (6,5 až 7,0 USD na akcii).

Sečteno a podtrženo, management zjevně pořád nemá jasno, jak společnost otočit správným směrem, což ostatně sám přiznává. U molocha typu Ford mu to asi těžko vyčítat. Do roku 2019 nás navíc čekají další problémy. Jednorázové výdaje na navýšení penzijního fondu, mimosoudní vyrovnání s americkými odbory UAW, Brexit (Ford je zde extra exponován) a možnost stávek v zavíraných fabrikách. A to se nacházíme na vrcholu automobilového cyklu.

Po vlažné prvotní reakci akcie nabraly tempo a posilují o 4 %.


Čtěte více:

Čtyři způsoby, jak se může Evropa stát lídrem technologií
24.01.2019 16:11
V době, kdy hospodářský růst v Evropě ukazuje známky zpomalení, má dig...
Renault zvolil Ghosnovy nástupce do čela firmy a správní rady
24.01.2019 15:10
Francouzská automobilka Renault dnes potvrdila jmenování nového předse...
Šéfekonom Patrie: Draghi ekonomice stále věří, rozhodující bude březnové zasedání
24.01.2019 15:36
ECB na své politice podle očekávání nic klíčového nemění. Mario Draghi...
ČSOB zvažuje, že sjednotí značky
24.01.2019 16:06
ČSOB zvažuje, že bude poskytovat své služby jen pod svojí značkou. Mar...
Výnosy dluhopisů klesají, ECB možná odloží růst sazeb. Euro překvapivě odolalo
24.01.2019 16:52
Evropská centrální banka podle očekávání nechala nastavení měnové poli...

Váš názor
  • 2008-09
    24.01.2019 18:08

    to připomíná už poslední dva tři roky (zachránil to ještě Trump dan.reformou) ale jinak je asi hodně ovlivněno bleskovým přeléváním těch hromad peněž od centr.bank, ceny jsou odtržené od fundamentu stejně jako v období 08-09, tak uvidíme jestli to dopadne stejně :o)shortu zdar
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university