Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Fed opět zachrání Wall Street, ropa jde na 75 dolarů a u nás bude penzijní nereforma

Perly týdne: Fed opět zachrání Wall Street, ropa jde na 75 dolarů a u nás bude penzijní nereforma

08.02.2019 13:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Akcie míří na nové rekordy: Známý investor Jim Paulsen se domnívá, že pesimismus, který podle něj stále vládne na Wall Street, je dobrým kontrariánským indikátorem. V rozhovoru pro CNBC uvedl, že „přijdou další slabá data z ekonomiky a zklamání u zisků firem, nicméně lidé se nyní obávají ještě něčeho horšího“. Konkrétně podle něj panují obavy z recese, ty jsou ale přehnané a pesimismus tak nakonec vystřídá optimistická nálada.

Po této změně bude podle investora následovat velká rally, kterou potáhne růst valuací. Přispěje k tomu i Fed, který „přestane utahovat a možná dokonce přejde k akomodaci“. Něco podobného se podle Paulsena stalo v osmdesátých letech a i v letech devadesátých, když přišlo zpomalení ekonomiky, na které trh reagoval vysokou volatilitou.

Paulsen se domnívá, že utahování monetární politiky v USA a přehřívání americké ekonomiky byly témata roku 2018, ne letošního. Fed podle něj „opět zachrání Wall Street“ a to tím, že ukončí období zvedání sazeb. Akcie si pak podle něj ještě mohou sáhnout na dno podobné tomu, kterého bylo dosaženo v prosinci. Ovšem index S&P 500 by se nakonec měl dostat na nová maxima. Paulsem konkrétně hovoří o hodnotě 2 900 – 3 000 bodů na konci letošního roku.

Rovnováha na trhu s ropou: Investiční společnost Pictet ve svém novém výhledu pro ropný trh tvrdí, že by mohl postupně směřovat k vyrovnané poptávce a nabídce – viz následující graf s historickým a projektovaným vývojem obou stran trhu spolu s vyznačeným rozdílem. Podle Pictetu by měl konkrétně díky rychlejšímu růstu poptávky postupně mizet převis nabídky a trh by se měl posouvat směrem ke zmíněné rovnováze.

0

Tento scénář ale bude platit pouze v případě, že OPEC dodrží již dojednané snížení těžby a to i po letošním létu. Pak by se ceny ropy mohly podle Pictet dostat na úroveň kolem 75 dolarů za barel. Pokud ovšem OPEC nebude disciplinovaný, převis nabídky se bude naopak prohlubovat a dají se čekat ceny ropy v rozmezí 40 – 50 dolarů za barel.

Druhý graf ukazuje odhady dlouhodobé rovnovážné ceny ropy. Základní, šedě vyznačený scénář hovoří o 53 dolarech za barel u ropy WTI. Modrý scénář počítá s oslabením dolaru a rovnovážná cena se v něm pohybuje na 59 dolarech. Nižší růst světové ekonomiky naopak implikuje nižší ceny ropy (zeleně a světle šedě vyznačené scénáře):

0

Minimální a maximální minimální mzda: Z nových dat zveřejněných Eurostatem jsme vybrali následující graf, který porovnává evropské země podle výše minimální mzdy. Nejnižší je v Bulharsku, kde se blíží 300 eurům na měsíc, a v Lotyšsku, kde se pohybuje mírně nad úrovní 400 eur za měsíc. Mezi země s nejnižší minimální mzdou patří i Česká republika, pohybuje se zde na podobné úrovni jako v Chorvatsku, na Slovensku, či v Polsku. Druhým extrémně jsou země jako Lucembursko, Irsko, či Nizozemí, kde se minimální mzda nachází nad 1 600 eury na měsíc:

0

… a u nás doma

Odměny za vysoké daně: Ihned.cz tento týden informuje o tom, že „dlouhé měsíce finanční správa i jí nadřízené ministerstvo financí popíraly, že by berní úředníci byli motivováni odměnami, když firmě neuznají daňový odpočet na výzkum a vývoj a doměří jí vysokou daň. Že se to téměř po tři roky skutečně dělo, přiznala finanční správa až nyní. Podle expertů na daňové právo, které HN oslovily, je vypisování takových odměn v rozporu s pravidlem správného výběru daní a zároveň i se zákonem.

Penzijní (ne)reforma: Aktuálně.cz píše o tom, že ministryně práce a sociální věcí Jana Maláčová „představila minulý týden složení i cíle důchodové komise a uvedla, že se zaměří v první řadě na nižší penze žen a na předčasný odchod do důchodu u fyzicky náročných profesí. Následovat má téma příjmů a také otázka vdovských a vdoveckých důchodů“. „Domníváme se, že náš důchodový systém potřebuje modernizovat postupnými kroky a nikoli takzvanou teorií velkého třesku. Proto nepoužíváme pojem reforma,“ řekla ministryně poslancům.

Na hrozící neudržitelnost veřejných financí upozornila podle aktuálně.cz například Národní rozpočtová rada a „k podobným prognózám došlo i samo ministerstvo práce, které spočítalo, že beze změn a při zmrazení důchodového věku na 65 letech by schodek penzí mohl v roce 2060 činit 3,4 procenta hrubého domácího produktu. V dnešních částkách by tak výdaje převýšily příjmy asi o 172 miliard korun“.





Čtěte více:

Perly týdne: Medvědi zpět do díry, rostoucí pravděpodobnost recese a hrozba jménem Huawei
11.01.2019 12:56
Medvědi zpátky do díry: Phil Orlando z Federated Investors na CNBC kri...
Perly týdne: „Prodejní“ rally, GE apokalypsa a u nás levnější data
18.01.2019 14:29
Guru vidí další růst akcií: CNBC přináší rozhovor, v němž „guru banky ...
Perly týdne: Alternativní investice s minimálně 50% návratností, miliardářovy hraběcí rady a u nás záhuba předpisy
25.01.2019 14:01
Nová investiční hvězda: Bloomberg tento týden píše o „horkém investičn...
Perly týdne: Tajné portfolio Goldman Sachs, Britové zpět do EU a megaúspěch jménem Jawa
01.02.2019 12:37
Tento týden přinesl spoustu novinek, ale hlavně několik kuriozit: Ve ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba