Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Udržet politiku mimo rozhodování o hospodářské soutěži

Udržet politiku mimo rozhodování o hospodářské soutěži

10.03.2019 16:19

Rozhodnutí Evropské komise z minulého měsíce zablokovat navrženou železniční fúzi Alstom a Siemens bylo pro obě společnosti evidentně ranou. Jednalo se take o velký nezdar francouzské a německé vlády, které dohodu silně podporovaly.

Francie a Německo, pohněvané tímto rozhodnutím, chtějí teď přepsat pravidla EU pro fúze a dát členským státům větší slovo nad navrhovaným slučováním. Ale byť se takový přístup může zdát lákavý, Evropa se zachová moudře, nenechá-li uplatňování politiky v oblasti hospodářské soutěže v rukou politiků.

Zastánci fúze Alstom-Siemens říkali, že touto fúzí vznikne evropský šampion v oblasti vysokorychlostních vlaků, který bude konkurovat čínské CRRC. Ta působí na velkém a převážně uzavřeném domácím trhu a – podle podporovatelů dohody – může brzy posílit přítomnost v Evropě. Nejednalo se ale o fúzi „jasnou jak facka“, která by bezpochyby posílila konkurenceschopnost železničního průmyslu EU globálně. Vždyť na svých národních trzích se železničními signalizačními systémy a vysokorychlostními kolejovými vozy dominují Alstom i Siemens už dnes.

Obhájci fúze jí přezdívali „Railbus“ ve snaze načrtnout paralelu se vznikem evropského výrobce letadel Airbus v roce 1970. Zatímco však Airbus byl novým vyzyvatelem Boeingu, který měl tehdy na trhu s komerčními letadly téměř monopol, svazek Alstom a Siemens by počet aktérů v evropském železničním průmyslu snížil.

Pravda, Evropa si musí uvědomit výzvu, již představují Čína a Spojené státy. Po celém světě je 20 největších společností v oblasti špičkových technologií čínských nebo amerických a za deset, dvacet let to může být pravda i ve zdravotnictví, vzhledem k rozvoji umělé inteligence, velkých dat a genetiky. Tato čínsko-americká dominance ale odráží mnoho faktorů a samotné obří evropské fúze tento stav nezvrátí. Alstom a Siemens sice pochopitelně frustruje, že na veliký čínský trh vysokorychlostních železnic nemají přístup, situace vyžaduje postup určený pro řešení sporů v rámci Světové obchodní organizace nebo pevnější politiku EU pro obchodování a zadávání veřejných zakázek, nikoliv oslabování politiky EU v oblasti hospodářské soutěže.

Nicméně francouzský a německý ministr hospodářství 19. února ohlásili společný plán provést revizi pravidel EU pro fúze podniků s cílem umožnit vznik evropských průmyslových šampionů. Požadavek, aby Evropská komise brala v úvahu další prvky, třeba globální přítomnost firem, by se ale potenciálně mohl dostávat do rozporu s jejím stávajícím mandátem chránit občany EU. Ostatně Komise dohodu mezi společnostmi Alstom a Siemens zablokovala v prvé řadě kvůli vážným obavám, že by vyústila ve vyšší ceny za signalizační systémy a vysokorychlostní vlaky v Evropě.

Nový francouzsko-německý návrh by v „jasně vymezených případech“ dal členským státům právo zvrátit antimonopolní rozhodnutí Komise. Politici jednotlivých členských zemí ale mohou být v pokušení definovat takové případy obecně na podporu upřednostňované fúze. Celkový mandát antimonopolních orgánů EU by sice měli určovat volení představitelé, ale vymáhání práva by mělo zůstat v rukou evropského komisaře a generálního ředitelství pro hospodářskou soutěž.

Je k tomu několik dobrých důvodů. V prvé řadě jsou politici vystaveni intenzivnímu lobbingu velkých firem a odvětvových organizací, které mohou mít zájem hospodářskou soutěž spíš omezovat než prosazovat. Podobně dříve docházelo k tomu, že politické tlaky prostřednictvím laxního bankovního dohledu a štědrých monetárních podmínek povzbuzovaly úvěrové boomy, což nakonec vedlo k nezávislosti centrálních bank. V oblasti síťových odvětví, jako jsou telekomunikace či energetika, mají zase politici sklon upřednostňovat uměle nízké ceny pro zákazníky, které mohou odrazovat od investic (proto Spojené státy na počátku dvacátého století pověřily úkolem bdít nad regulací míry návratnosti u veřejných služeb nezávislé soudce).

Zadruhé, i kdyby volení funkcionáři takovému lobbingu odolávali, nemuseli by vůbec rozhodovat lépe, než v současnosti rozhodují orgány EU. Generální ředitel pro hospodářskou soutěž má školený tým, jehož součástí je asi 30 ekonomů s titulem PhD, kteří se specializují na otázky hospodářské soutěže. Je nejisté, zda by ministerstva národních vlád v Berlíně, Paříži a dalších hlavních městech Evropy byla ochotna a schopna sešikovat podobnou koncentraci mozkových kapacit.

A nakonec, tvrzení, že pravomoc EU v oblasti hospodářské soutěže je příliš intruzivní, je neopodstatněné. Ba opak je pravdou. Evropská komise většinu fúzí odsouhlasí, aniž by od firem požadovala uskutečnění úlevných opatření, která by se vypořádala s obavami o hospodářskou soutěž. Například v roce 2018 Komise bezpodmínečně odsouhlasila 370 fúzí a dalších 23 s určitými podmínkami (či „závazky“) – ve většině případů po měsíčním šetření. V roce 2017 Komise zablokovala jen dvě fúze, v roce 2018 žádnou a od doby, kdy bylo roku 1990 přijato nařízení EU o spojování, méně než třicet.

Politická frustrace z odmítnutí jediné – byť ostře sledované – fúze není dobrým důvodem k podrývání dlouhotrvající, nezávislé pravomoci EU v ochraně hospodářské soutěže. Naštěstí snad v Evropě stále ještě může existovat prostor pro průmyslovou politiku, za předpokladu, že její součástí nebude tradiční francouzská zvyklost, kdy vítěze vybírají ministři. Lepším přístupem by byla politika na úrovni celé EU, která by čerpala z úspěchů zemí jako Jižní Korea a USA. V druhé jmenované například Agentura pokročilých výzkumných projektů v obraně (DARPA), Národní vědecká nadace i Národní instituty zdraví přinesly technologie jedenadvacátého století.

Takový přístup vůbec nekoliduje s politikou EU na ochranu hospodářské soutěže a pomohl by zvýšit produktivitu a globální konkurenceschopnost evropského průmyslu. K dosažení tohoto cíle je nutné udržet politiky členských států mimo každodenní rozhodování o ochraně hospodářské soutěže.

0

Patrick Rey je profesorem ekonomie na Toulouse School of Economics.

0

Jean Tirole, nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 2014, je čestným předsedou Toulouse School of Economics.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 
 

Čtěte více:

Tři revoluce, které ekonomie potřebuje
28.01.2019 14:00
Západ je v krizi – a ekonomie také. Investice vykazují skrovnou míru v...
Fatální vada neliberálních demokracií střední Evropy
02.02.2019 16:01
Budapešťské pouliční protesty proti nové legislativě upravující přesča...
Islámská revoluce čtyřicetiletá
16.02.2019 16:25
Íránská islámská republika si tento týden připomíná 40. výročí svého v...
Tentokrát je to opravdu jiné
25.02.2019 5:56
Od seriózních investorů se neočekává, že budou říkat: „Tentokrát je to...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
15.05.2024
22:03Technologické akcie lídry seance  
17:53Na každý tanec je potřeba dvou: Americký dolarově akciový příběh
17:14Výhled sazeb nahrává růstovým titulům, meme akcie jsou však jiná hra  
16:55Commerzbank uzavřela nejlepší čtvrtletí za 13 let, zisk zvýšila o 29 procent
15:26Direct Financing s.r.o.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
15:24Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen a je v ohrožení života
15:21Inflace bez překvapení zlepšuje vyhlídky pro akcie i dluhopisy  
15:21Komerční banka, a.s.: Aktuální výpis z obchodního rejstříku
14:58Reuters: USA pohrozily Raiffeisen Bank International omezením přístupu ke svému finančnímu systému
14:28Čína zachraňuje realitní trh? Místní vlády mají skoupit neprodané byty
14:00František Kronus: Výsledky ČEZ překvapení nepřinesly, banky u maxim a v USA se čeká na klíčová data
13:10Slovenská vláda schválila záměr výstavby nového jaderného zdroje
12:34Chart Room aneb kde jsou skutečné výnosy podle Fidelity
11:44Evropská komise zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky na 1,2 %, eurozóna poroste o 0,8 %
11:10Rozhodli se investoři, že dnešní inflační report dopadne dobře?  
10:26RMS Mezzanine, a.s.: Oznámení o rozhodování per rollam valné hromady RMS MEZZANINE, a.s.
9:45FRESH živě: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:10Rozbřesk: Jestřábí ČNB dodala koruně nový impuls
8:57Banky poskytly v dubnu hypotéky za 21,9 miliardy korun, meziročně dvojnásobek
8:48Investoři vyhlíží dnešní čísla o americké inflaci, šílenství na meme akciích je zpět a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Allianz SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Cisco Systems Inc (04/24 Q3, Aft-mkt)
Commerzbank AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
E.ON SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
RWE AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
thyssenkrupp AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Ubisoft Entertainment SA (03/24 Q4, Aft-mkt)
7:00ABN AMRO Bank NV (03/24 Q1)
7:00Merck KGaA (03/24 Q1)
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Průmyslová výroba, y/y
14:30USA - CPI, y/y
14:30USA - Empire State Manufacturing index
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m