Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Počítá opravdu někdo s recesí?

Počítá opravdu někdo s recesí?

10.04.2019 17:42

Hovorů o recesi, jak makroekonomické, tak ziskové, je nyní na trhu více než dost. Jedním z medvědů je v tomto ohledu stratég Morgan Stanley Mike Wilson, který před několika dny na CNBC tvrdil, že očekávaná zisková recese může změnit chování korporátního sektoru. Jinak řečeno, může „nakazit“ celé hospodářství. Dnes se na tuto tezi podíváme, ale hlavně bych se chtěl věnovat ziskové „mechanice“ ve scénáři, kdy by v americké ekonomice proběhlo hladké přistání a kdy by si naopak v dohledné době skutečně prošla recesí. 

Recese  jenom zisková, krátká

Wilson tvrdí, že zisková recese je daná věc. Problémem přitom podle něj nebyl chyba v monetární politice a utahování ze strany Fedu. Chybou bylo načasování fiskální stimulace, které minulý rok posunulo americkou ekonomiku k přepalování. Což je téma, které hodně souzní s mým pohledem na to, co v nedávné době probíhalo v americké ekonomice: Fiskální stimulace v prostředí nemnoha volných kapacit musí vyvolat tlaky na utažení jiných šroubů, tedy těch monetárních. Výjimkou by byla pouze situace, kdy by ono fiskální uvolnění vedlo ke zvýšení potenciálu ekonomiky – tedy ke zvýšení objemu oněch volných kapacit. Jenže k tomu nějakým přelomovým způsobem přes velké ambice nedošlo. 

Wilson se domnívá, že zisky očekávané pro letošní rok budou ještě asi tak o 5 % sníženy. Příčinou mají být negativní tlaky na marže, které podle něj pozorujeme na straně mzdových nákladů, ale i investic. Rizikem pak může být zmíněná možnost, že se tyto tlaky dostanou firmám více pod kůži a ony se posunou směrem k větší opatrnosti. Což můžeme jinými slovy popsat jako obrat ve zvířecích pudech s dopovídajícím dopadem na celé hospodářství. Podle stratéga si je Fed této hrozby dobře vědom a právě proto provedl velký obrat směrem k hrdličkám. 

Recese skutečná

Vedle podobných diskusí o ziskové recesi probíhají i diskuse o recesi skutečné. Někdy se mi zdá, že jaksi paralelně,  ale pokud bychom dali dohromady oba „střední proudy“ obou témat, pak by další vývoj měl vypadat následovně: Letos mírná zisková recese, nejdříve příští rok, ale spíše později recese skutečná (se „skutečným“ propadem ziskovosti). Pokud se ale podíváme na „bottom up“ projekce ziskovosti obchodovaných společností, nějaký náznak skutečné recese často nenajdeme. I u takové vysoce cyklické firmy, jakou je CAT, uvidíme jen mírný pokles očekávaných tržeb a zisků v roce 2021 (podle konsenzu na Business Insider). 

Nejde o situaci nijak výjimečnou – na makro úrovni se hovoří o blížící se recesi, konkrétní projekce výsledků firem a valuační modely s ní ale kvůli tomu počítat nemusí (a všude se to tak hemží doporučeními kupovat). Přitom během poslední recese se zisky obchodovaných společností propadly asi o 40 %. Ta další recese nemusí ani zdaleka být tak silná, či ještě horší, jak se nám snaží podsouvat profi zkázopravci. Nicméně tu určitě nehovoříme o žádném detailu. A dnešní úvahy bych rád ukončil pohledem na to, jaký vnitřní rozpor toto analytické (ne)očekávání skutečné recese může přinášet.

Následující graf ukazuje modrými sloupci průběh toku hotovosti hypotetické firmy HF začínajícího na 10 milionech dolarů a rostoucího ročně o 2 %, tedy v souladu s cílovou inflací centrální banky. Při požadované návratnosti na 10 % je současná hodnota tohoto toku hotovosti 125 milionů dolarů. Nyní si položme otázku: Jak by se během oněch deseti let musel tok hotovosti chovat pro zachování stejné současné hodnoty, kdyby za dva roky přišla recese?

001

Jednu z možných odpovědí ukazují červené sloupce. Za dva roky se tu volný tok hotovosti, či propadá o 40 % a trvá mu 3 – 4 roky, než se dostane na předchozí trend. Pokud by se ho následně držel, na onu současnou hodnotu ve výši 125 milionů dolarů se samozřejmě nedostaneme. Konkrétně by dosáhla 116 milionů dolarů, tedy asi o 10 % méně. 

Pokud má být propad během recese kompenzován, musí se cash flow postupně dostat nad trend. Rozdíl v toku hotovosti tu v roce 10 musí dosahovat konkrétně 0,85 milionu dolarů. Cash flow druhého scénáře musí tedy být v roce 10 o necelých 7 % výše, než v prvním (pak také roste o 2 % ročně). Podobných scénářů bychom  vymysleli více, ale výše uvedené snad stačí na velmi hrubou demonstraci toho, co sebou nese občasný rozpor mezi bezpropadovými projekcemi výsledků u jednotlivých firem na straně jedné a makro úvahami o blížící se recesi na straně druhé.

 

Čtěte více:

Jak může vypadat čínská finanční krize? Čína jako globální investor číslo jedna
08.04.2019 10:34
Čína je bezesporu jedním z možných ohnisek budoucí finanční krize. Dův...
Jak obnovit fungování kapitalismu
06.04.2019 16:28
„Když už i přední ekonomové zpochybňují myšlenku kapitalismu, je zřejm...
Jak dopadne německá sázka na Čínu?
05.04.2019 17:28
Německo je exportní velmocí. K tomu přispívá (vnímaný) poměr ceny a kv...
Víkendář: Jak se dobře připravit na recesi
07.04.2019 10:21
Nejeden ekonom predikuje v následujících 12 měsících ekonomické zpomal...
Víkendář: Je načase, aby se Evropa postarala sama o sebe?
06.04.2019 10:16
„Evropští politici často vyjadřují svou nevoli s americkým prezidentem...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data