Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální banky pod palbou politiků

Centrální banky pod palbou politiků

17.04.2019 10:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Kritici ekonomie často tvrdí, že abstraktní teorie nelze aplikovat na reálný svět. Tomu ale odporuje jeden zářný příklad: Globální růst nezávislosti centrálních bank za posledních 25 let. V 70. letech bylo pro politiky normální, že aby zvýšili svou popularitu, manipulovali s úrokovými sazbami. To vedlo k epidemii inflace. Bohaté země a i mnoho chudších proto přešlo na systém, ve kterém politici nastavují obecný cíl (stálé ceny), ale centrální bankéři budou v jeho provedení nezávislí. Během jedné generace si miliardy lidí na celém světě zvykly na nízkou a stabilní inflaci a na to, že úrokové sazby na jejich bankovních vkladech a hypotékách jsou pod kontrolou.

Dnes tento úspěch ohrožuje souhra populismu, nacionalismu a ekonomických sil, které měnovou politiku opět politizují. Prezident Donald Trump požaduje, aby úrokové sazby klesly, spekuluje, že vyhodí šéfa Fedu a že do jeho rady nominuje Stephena Moora a Hermana Caina, dva jeho věrné stoupence. Zastánci brexitu shazují kompetenci a motivy britské centrální banky. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se přetahuje s centrální bankou. Indická vláda nahradila schopného šéfa centrální banky svým věrným stoupencem, který před volbami snížil sazby. Mnoho vrcholných postů v ECB, včetně toho prezidentského, bude brzy k mání a mohou se o ně strhnout značné politické boje. Cíle a nástroje centrálních bank je opravdu potřeba reflektovat. Jenže si na ně brousí zuby nebezpečné síly, což by mohlo mít vážné důsledky pro ekonomickou stabilitu.

Problém politizace byl naposledy akutní v 70. letech. Poté, co se zhroutil poválečný brettonwoodský měnový systém, nezvládly centrální banky zkrotit narůstající inflaci, protože politici, kteří tahali za provázky, zanedbali krátkodobé náklady vyšší nezaměstnanosti. Dvě dekády rostoucích cen a krize vedly k nové ortodoxii, a to, že centrální banky by měly mít provozní autonomii, aby mohly splnit svůj inflační cíl. V eurozóně, Japonsku a Británii se v 90. letech staly centrální banky ze zákona nezávislé. V Americe se Bílý dům zdržel dokonce i veřejných diskusí o politice Fedu. Tento konsensus přežil i recesi let 2007 a 2008 a je důvodem, proč byla v minulých dvaceti letech globální inflace v průměru pouhá 4 % ročně.

Utahování nezávislosti centrálních bank má několik příčin. Jednou z nich je populismus. Lídři jako je Trump kombinují zalíbení v nízkých úrokových sazbách s nebezpečným pudem instituce podkopat. Dále je tu rozsah aktivit centrálních bank, který se po finanční krizi rozšířil. Většina nyní drží obrovská portfolia vládních dluhopisů, zatímco dozoruje finanční sektor. A reputace centrálních bank má k dokonalosti daleko. Měly příliš jestřábí přístup (i přes své nekonvenční politiky) a zotavení z krize tak bylo pomalé, což rozházelo důvěru voličů v technokraty, jejichž loajalita má být údajně v zájmu veřejnosti. Tím spíše vypadají politicky. Mezitím vzpomínky na krizi, které k nezávislosti vedly, vybledly.

Tlak se projevuje na různých místech různě. Trump zahájil útok na Fed. Jeho pravomoc vyhodit šéfa Fedu Jeroma Powella, kterého sám Trump jmenoval, není jasná. Ale pokud jej v roce 2020 znovu zvolí, bude mít možnost nominovat nového předsedu Fedu a dva další guvernéry. Přívalem změn pracovních míst v Evropě hrozilo, že se sníží rozhodovací schopnost ECB a že dojde k nakupení větších neshod. Do konce roku tři členové z šestičlenné výkonné rady a 8 z 19 národních guvernérů, kteří také hlasují o sazbách, odejdou. Nejvýznamnější z nich je odchod šéfa Maria Draghiho. K jeho odchodu v říjnu dojde téměř současně s volbami a se změnou ve vedení ECB a Rady. Najednou k této výměně dojde jen jednou za 40 let. V pozadí politické hry o židle je boj mezi zeměmi o to, kdo bude politiku kontrolovat. Seveřané jsou podezřívaví ohledně nákupu dluhopisů ze strany ECB, což vidí jako zástěrku toho, že ustupují jižní Evropě. Spíš, než aby vyhráli hádku silou, hledají skulinku, jak dostat své lidi na vrcholné posty. To na sebe navalí problémy.

Globální inflace se možná opět zmátoří. V tomto případě by mohly mít slabší centrální banky problém ji zase přidusit. Pravděpodobnější je ale hospodářský pokles. Světová ekonomika letos zpomalila. MMF 9. dubna snížil svůj výhled. Centrální banky by mohly zjistit, že musí své ekonomiky oživit.

A kvůli tomu je právě dnešní politizace tak nebezpečná. Technokraté čelí obtížnému problému. Bohatý svět má sotva prostor na snižování sazeb, aby neklesly na nulu, takže centrální bankéři budou opět muset zavést nekonvenční stimul jako nákup dluhopisů. Fed a další centrální banky by také mohly celosvětově spolupracovat, jako tomu bylo po krizi. ECB bude muset přesvědčit trhy, že udělá vše možné, aby zastavila finanční paniku na evropských periferiích. Přítomnost politicky dosazených kandidátů, kteří jsou buď nedostatečně kvalifikovaní, anebo severští jestřábi, což by tento úkol ztížilo. Není to jen o tom, že se počítají jejich hlasy, ale i o tom, že by také mohly nakazit veřejnou debatu ohledně toho, co by centrální banky měly a neměly dělat, aby se s recesemi vyrovnaly.

Je dobře, že cíle a nástroje měnové politiky jsou podrobeny demokratickému dohledu a že se centrální bankéři zodpovídají zákonodárcům. Fed přehodnocuje své cíle, aby byl připravený na pokles. Ostatní centrální banky by měly udělat totéž. Z dlouhodobého pohledu jim to zabezpečí jejich legitimitu a tím i jejich nezávislost. Ale v dnešním politickém prostředí by bylo naivní si myslet, že politici skutečně chtějí vážnou debatu. Místo toho, čím více centrálních bank je středem pozornosti, tím více bude jejich každoměsíční rozhodování podrobeno externímu tlaku či vedení plného pochlebovačů. Jde přesně o ten typ politizace, které se chtěli teoretici stojící za nezávislostí centrálních bank vyhnout. Pokud se ohlédnete o 40 let dozadu, dostane představu toho, co všechno by se mohlo stát.

Zdroj: The Economist

 

Čtěte více:

Centrální banky vloni koupily nejvíce zlata od roku 1971
01.02.2019 9:02
Světové centrální banky v loňském roce zvýšily nákupy zlata o 74 proc...
Šéf italské centrální banky varoval před hospodářskými riziky
04.02.2019 9:21
Guvernér italské centrální banky Ignazio Visco v sobotu varoval před h...
Evropští centrální bankéři pociťují politický žár a la Trump
05.03.2019 5:53
Na tom, že nastavování úrokových sazeb by mělo stát stranou politick...
Japonská centrální banka již není ohledně ekonomiky tak optimistická
15.03.2019 16:50
Japonská centrální banka drží krok měnové politiku ve stejném tempu, a...
ČNB loni hospodařila se ziskem 1,79 mld. Kč
28.03.2019 13:59
Česká národní banka vykázala v roce 2018 zisk 1,79 miliardy korun. Do...
Svítá ruské ekonomice na lepší časy?
29.03.2019 18:18
Ekonomové Danske Bank navštívili Rusko, kde podle svých slov hovořili ...

Váš názor
  •  
    20.04.2019 11:51

    Přečtěte si něco o firemních dluhopisech třeba na https://www.rizikovedluhopisy.cz a pak můžeme diskutovat, jestli věřit státním dluhopisům. Ono je velmi pěkné když někdo nabídne úrok 9 % ale kolik z firem ho skutečně proplatí? Takový asi nikdo. Také mě štve že jsou úroky tak nízko, ale pořád raději volím investice, kde je nízké riziko.
    Karpod
  •  
    17.04.2019 15:51

    neumím si představit, že by se vrátily úroky do výšin, kde bývaly....svět je předlužen a dluhy se budou muset umořit inflací...hlavně politici chtějí být zvoleni a populismu bude čím dál více, stačí se podívat na ČR, Itálii aj....smutná doba nás čeká
    abc1
    • Inflace
      18.04.2019 15:16

      Smutná doba čeká hlavně ty, kteří věří státu, politikům, jejich měně, jejich dluhopisům a jejich penzijním systémům. - - - - Také je možné, že lidé-trh si spontánně najdou jinou, alternativní, nemanipulovanou měnou. A na této měně se ustanoví přirozený tržní (nezmanipulovaný) úrok - čistě jako cena (reálně existujících) peněz. Jako koeficient vyvažující nabídku peněz (objem peněz, které lidé chtějí uspořit, odložit pro budoucí spotřebu) a poptávku po penězích (úvěry podnikatelů, hypotéky, ...). Bez toho, aby do toho vstupovala 3. strana (vynucený měnový monopol) a uměle tvrdila, že lidi a firmy si mohou napůjčovat kolik peněz chtějí, bez ohledu na to, zda si jiní stejný objem do banky uložili. . . . . . Pokud k tom dojde, mohou si politici na té jejich inflační měně nastavovat úroky jaké chtějí, mohou zkoušet intervence, QE, rozhazování peněz z vrtulníku - ale nikoho to nebude zajímat, protože tato státní měna již ztratila monopol, nikdo za ní není ochoten vyměnit své cenné statky, nikoho ta měna již nezajímá. Bude to asi jako bych si já natiskl papírky jak ze hry Monopoly (či Dostihy a sázky) - taky je každému fuk, zda je sousedce nabízím k vypůjčení za 3%, 7%, 0% či -4%. . . . . Mít státní monopol na peníze je stejně efektivní a funkční, jako státní monopol na cokoli jiného (jen vzpomeňme, jak stát "skvěle" monopolně zajišťoval toaletní papír za totality).
      Hayek
  • Ú S P Ě C H ? ? ?
    17.04.2019 12:00

    Jaký úspěch? Inflace odkrajuje naše úspory (prý "spořte si na penzi"). Výnosy státních dluhopisů, termínovaných vkladů a fondů 3.pilíře jsou i pod oficiální inflací (člověk nespoří, nezhodnocuje, ale prodělává) a to nemluvím o inflaci reálné: http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts Natož o tempu růstu měnové zásoby. Jasně, mohlo by být hůř (pádivá inflace, hyperinflace), ale přeci nebudu vděčný bachařovi za to, že mi jen zlomil ruku, když mi teoreticky mohl zlomit i vaz! Navíc z centrálních bank již zaznívají úvahy o vrtulníkových penězích a záporných sazbách, je to jen otázka času (reakce na příští krizi). MMF o tom hovoří také. A za dveřmi čeká MMT. Monopol produkuje nižší kvalitu za vyšší cenu. Vždy a všude. A násilím vynucený monopol znemožňující vstup konkurence na trh prostřednictvím státního represivního aparátu (legal tender legislativa, atd...) je principiálně špatný, ba přímo zločinný.
    Hayek
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data