Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Summary: Uspokojivé výsledky BofA investory nenadchly

Summary: Uspokojivé výsledky BofA investory nenadchly

16.04.2019 17:17
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

USA:

Bank of America 1Q19

Předposlední v řadě přichází s kůží na trh náš někdejší favorit Bank of America a stejně jako JPM a Citi podává uspokojivé výsledky. Tržby stagnovaly na 23 mld. USD, čímž se banka drží v linii konsensu trhu. Efficiency ratio, což je podíl provozních nákladů na celkových tržbách (platí čím nižší, tím lepší), pokleslo na 57 % (-3 p.b. yoy) zásluhou nižších neúrokových nákladů. Čistý zisk na akcii meziročně narostl až o 15 % na 0,71 USD (predikce 0,66 USD). Nemalý podíl (cca 10 p.b.) na tom má ale zpětný odkup akcií. V následujících řádcích se podíváme na zoubek detailnějším metrikám:

Kapitálové trhy: Výnosům dominantního FICC segmentu uškodily nízké výnosy na dluhopisových produktech a nízká volatilita na měnových trzích, stejně jako tomu bylo u konkurence. 8% meziroční pokles výnosů na 2,4 mld. USD však nebyl zas takovou tragédií, jak se čekalo (kons. 2,3 mld. USD). Vysoká srovnávací báze a nízká aktivita klientů na derivátových produktech srazily výnosy Equity až o 22 % yoy na 1,2 mld. USD, avšak i s tím trh počítal (kons. 1,2 mld. USD). Výnos z kapitálových trhů v součtu ubírá 17 % yoy.
Úvěrová činnost: Plochá, chvílemi až inverzní, výnosová křivka má většinou negativní dopad na čistou úrokovou marži. Bance se podařilo tento efekt z velké části odstínit a marže tak klesá jen o 1 bps qoq na 2,51 %. Objem poskytnutých úvěrů mohl zabrat trochu víc, pořád zůstáváme jen u velice mírného růstu (+0 % qoq; +1 % yoy). Tyto dva faktory se slévají do čistého úrokového výnosu ve výši 12,5 mld. USD (+5 % yoy; kons. 12,4 mld. USD). Rezervní náklady se bohužel opět zvedly až na 1 mld. USD (hlavně odpisy), avšak kvalita úvěrového portfolia se výrazně zlepšila – poměr klasifikovaných úvěrů na celkových úvěrech poklesl až o 17 bps yoy na 0,55 %.
Kapitálová pozice: Kapitálová přiměřenost vyjádřená ukazatelem CET1 zůstává na 11,9 %. Nadále se tak nachází vysoko nad doporučovanou regulatorní hranicí. Firemní supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv) se také nemíní nikam pohnout a drží si svoji hodnotu 6,8 %. Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) mezikvartálně ubrala o 30 bps na 16,0 % (avšak +70 bps yoy).

Sečteno a podtrženo, Bank of America nám převyprávěla stejný příběh jako její konkurenti a naplnila tak naše očekávání. Je škoda, že příjmy z obchodování na akciových trzích (Equity) dostaly až tak těžkou ránu, nicméně FICC segment a tradiční úvěrová činnost tento propad úspěšně vyvážily. Lépe na tom mohla být čistá úroková marže, která měla u konkurence spíše tendenci stoupat. Bance se na druhou stranu podařilo zlepšit efficiency ratio i bez pomoci rostoucích tržeb.

Trh není z výsledků příliš nadšen a akcie táhne dolů o 2,5 %.


Blackrock (Investiční tipy) 1Q19


Návrat pozitivní nálady a prudký růst finančních trhů od počátku roku pomohly největšímu globálnímu správci aktiv k uspokojení tržních odhadů. Tržby sice ubraly téměř 7 % yoy na 3,34 mld. USD, nicméně konsensus splnily do puntíku. Kontrola nákladů a neprovozní položky trochu podpořily čistý zisk na akcii a ten díky tomu klesl jen velice mírně. Jeho finální hodnota 6,61 USD se nachází téměř 0,5 USD nad predikcemi trhu.

Pozitivní vývoj na finančních trzích přilákal do společnosti nový kapitál, což se projevilo na přílivu aktiv ve výši až 64,7 mld. USD (3Q18 43,6 mld. USD). Tok kapitálu do pasivních indexů ETF se proti předešlému kvartálu výrazně zmírnil a segment Index & iShares nabírá „jen“ 45,4 mld. USD v aktivech. Povzbuzující je, že zájem byl také o aktivní investování, které charakterizují vyšší poplatky Blackrocku. 13,6 mld. USD nového kapitálu není nikterak závratných, nicméně určitě potěší. Objem aktiv pod správou však nabobtnal o více než 500 mld. USD qoq (+3 % yoy) na 6,5 bil. USD zejména díky růstu samotných finančních trhů.

Průměrnou sazbu se navíc podařilo mezikvartálně zvednout z 17,8 bps na 18,0 bps, s čímž trh rozhodně nepočítal – predikce udávaly skluz na 17,5 bps. Co však opětovně zamrzelo, jsou nízké příjmy za nadstandardní výkony investic (tzv. performance fee), které dosáhly jen 26 mil. USD, zatímco tržní konsensus byl nastaven alespoň na 64 mil. USD. Zbytek divizí se držel relativně v linii predikcí, případně nebyla jejich odchylka nijak zásadní.

Akcie Blackrock reagují na výsledky pozitivně a připisují si 2 %.




Čtěte více:

Řecko jedná o předčasném splacení části dluhů u MMF
16.04.2019 9:06
Řecká vláda jedná s mezinárodními věřiteli o předčasném splacení části...
UniCredit zaplatí 1,3 miliardy dolarů za porušování sankcí
16.04.2019 11:03
Největší italská banka UniCredit se dohodla s úřady ve Spojených státe...
Experti Patrie: V investování buďte raději aktivní, především na konci cyklu
16.04.2019 12:30
Aktivní sledování portfolia a vhodné načasování investic patří ke způs...
Někteří činitelé ECB zpochybňují její prognózy
16.04.2019 13:26
Někteří vedoucí představitelé Evropské centrální banky (ECB) se domnív...
Goldman Sachs: Na hlavních trzích letos čekáme slabý růst zisků
16.04.2019 16:43
Investoři letos mohou očekávat slabý růst zisků napříč všemi hlavními ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data