Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Písňová soutěž ECB?

Písňová soutěž ECB?

17.05.2019 5:24

Člověk se neubrání pocitu, že soupeření o to, kdo vystřídá Maria Draghiho na postu prezidenta Evropské centrální banky, získalo příchuť nadcházejícího závěrečného kola písňové Velké ceny Eurovize. Vlády chtějí, aby zvítězil kandidát z jejich země, protože jim to dodá na lesku, ne proto, že by nutně zlepšil tvorbu politik ECB. Výběr téměř jistě poznamená blokové hlasování, které by proti sobě mohlo postavit severní a jižní členy Evropské unie. A někteří komentátoři absurdně tvrdí, že vítězství patří jejich zemi, protože je na řadě, píše pro Project Syndicate ekonom Stefan Gerlach. 

To je zřetelně špatný přístup. Členské státy EU by si spíš měly položit otázku, jaká kritéria musí kandidáti splňovat, aby dokázali účinně vykonávat funkci prezidenta ECB, a pak hledat osobu, která je nejlépe splní. Z požadavků vyčnívají tři.

Zaprvé, prezident musí být týmový hráč. Novináři a komentátoři, kteří vyslovují nesouhlas s nekonvenčním postojem banky za Draghiho, často zapomínají, že prezident ECB přístupy nestanovuje, nýbrž předsedá zasedáním Rady guvernérů, na nichž se o úpravách politiky rozhoduje.

Přestože by tito kritici byli nepochybně rádi, kdyby si nový prezident vzal na rozhodnutí ECB z uplynulých deseti let demoliční kouli, nic nenaznačuje, že by ostatní členové Rady guvernérů něco takového připustili. Právě naopak, mají dobrý důvod považovat svá dřívější rozhodnutí za překvapivě účinná, s ohledem na děsivé problémy, s nimiž se ECB musela vypořádat. Budoucí historici monetární politiky budou s největší pravděpodobností souhlasit.

Jmenování prezidenta, který ostře nesouhlasí s dosavadním rozhodováním ECB, by navíc mohlo výrazně ztížit dosahování širokých shod v Radě guvernérů, které jsou známkou dobré tvorby politik. Riskovat dysfunkční ECB se v tuto chvíli nezdá moudré.

Zadruhé, prezident ECB potřebuje solidní zázemí v ekonomii. Pravda, předseda Federálního rezervního systému USA Jerome Powell nemá z hospodářských nauk doktorát, a přesto jej personál Fedu v soukromé konverzaci obvykle chválí za důkladnou znalost ekonomie. Powell je ale vzácnou výjimkou z pravidla, že formální průprava v oboru má pro šéfy centrálních bank zásadní význam.

Někdo snad namítne, že určovat měnovou politiku není těžké, podobně jako pilotovat dopravní letadlo. To možná platí v běžných časech, kdy spoléhání na jednoduchá kvantitativní vodítka jako Taylorovo pravidlo vede k obecně vhodným politickým rozhodnutím. Stejně tak na řízení letounu bude většinou pohodlně stačit druhý pilot s relativně malou zkušeností.

Všechno je ale jinak za krize, kdy se obvyklé ekonomické koncepce, například inverzní vztah mezi inflací a nezaměstnaností postulovaný Phillipsovou křivkou, často rozpadají a učebnicová řešení neplatí. A protože obvykle raketově stoupá nejistota, centrální banky musí jednat rychle a rozhodně, aby předešly tomu, že se potíže vlivem očekávání pevně usadí.

Samozřejmě že centrální bankéři vždy vyhledávají pomoc poradců. Za krize jsou však rady ohledně politik nezřídka protichůdné. Právníci navíc často radí, že každý novátorský nápad v oblasti politik může vyvolat právní pochybnosti, a proto je lépe se jim vyhýbat. Není tedy vůbec divu, že centrální banky jsou často kritizovány, že toho dělají moc málo a příliš pozdě.

Právě tak jako pasažéři chtějí, aby řízení převzal zkušený kapitán, jestliže se za letu objeví nějaký problém, hospodářská nebo finanční krize si žádá centrálního bankéře s jasným názorem, co je třeba dělat, a sebedůvěrou k přijetí rozhodných činů. To zase vyžaduje, aby přímo chápal problémy, které se mohou objevit. Jeden z důvodů, proč Fed po pádu Lehman Brothers v září 2008 reagoval tak rychle a účinně, spočíval v tom, že jeho předseda Ben Bernanke působil většinu své kariéry jako profesor ekonomie zabývající se chybami v měnové politice během Velké hospodářské krize.

Zatřetí, nový prezident ECB musí odrážet rozmanitost eurozóny. Je třeba vybrat toho nejlepšího a žádný členský stát EU nemá monopol na dobré kandidáty. Z důvodů legitimity by se na místě prezidenta měly střídat osobnosti z velkých a malých zemí a ze severní a jižní Evropy. V tomto ohledu by člověk očekával, že volbu příštího prezidenta ECB ovlivní loňské jmenování Jihoevropana z velké země viceprezidentem banky.

Konečně by člověk mezi hlavními uchazeči o tuto pozici rád viděl několik žen. Pokud ovšem do souboje nevstoupí výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová, žádná vůdčí kandidátka se možná neobjeví. Bylo by to hluboce politováníhodné a neladilo by to s duchem doby.

0

Stefan Gerlach je hlavním ekonomem banky EFG v Curychu.


Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Jak osvobodit alžírskou ekonomiku
20.04.2019 16:20
Před Alžírskem stojí obrovský úkol - transformovat ekonomiku tak, aby ...
MMF podněcuje argentinskou krizi, už zase
24.04.2019 6:15
Poprvé si Argentina od Mezinárodního měnového fondu potřebovala půjčit...
Všichni jsme dnes aktivními investory
05.05.2019 16:33
Investoři vedou už dlouho debaty, zda by se jejich portfolia měla akti...
Sedm omylů hospodářských sankcí
11.05.2019 15:14
Sankce, jež americký prezident Donald Trump uvalil na Írán, začaly tvr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)