Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skryté neřesti americké ekonomiky

Skryté neřesti americké ekonomiky

07.06.2019 13:25

Ekonomie skrývá jedno tajemství: Spojeným státům globální útlum dosud svědčil – a bude jim svědčit i dál. Americká ekonomika šlape, ačkoli demonstranti ve Velké Británii hází mléčné koktejly po příznivcích brexitu, francouzský prezident Emmanuel Macron má před sebou nihilistické žluté vesty a čínské technologické firmy jako Huawei se obávají, že je vyšachují ze zahraničních trhů.

Loni hospodářství USA narostlo o 2,9 %, kdežto v eurozóně jen o 1,8 %, což důvěru prezidenta Donalda Trumpa v jeho konfrontační styl ještě upevnilo. Učebnice ekonomie by však poměrně silný americký růst při hlemýždích tempech v ostatních ekonomikách nepředvídaly. Co se tedy přihodilo té propojené, integrované světové ekonomice, kterou Mezinárodní měnový fond i Světová banka prosazují už od druhé světové války?

Ekonomika USA se nachází v dočasné, ale neméně důležité fázi, během níž slabost zahraničí pozvedá domácího ducha. Tato ekonomická euforie ale nemá nic společného s nevraživostí a záští Trumpovy éry, zato silně souvisí s úrokovými sazbami.

Úroky na minimu

Výpůjční náklady jsou v současnosti nižší než kdykoli jindy od zřízení Federálního rezervního systému USA v roce 1913, v případě Británie od založení Bank of England v roce 1694. Desetiletý dluhopis amerického ministerstva financí vynáší kolem 2,123 % a streamovací služba Netflix v dubnu vydala podřadné dluhopisy se sazbou pouhých 5,4 %.

Kdyby se dnes nějaký ekonom probudil po desetiletích spánku jako Rip Van Winkle a viděl pouze tato čísla, předpokládal by, že pětina Američanů je nezaměstnaná a stojí ve frontě u vývařovny pro chudé. Jenže míra nezaměstnanosti v USA je na nejnižší úrovni od doby, kdy Neil Armstrong před 50 lety jako první člověk slavně vstoupil na povrch Měsíce.

Úvaha, že z globálního poklesu získávají USA, vyznívá možná jako jízlivé přemítání nějakého nereformovaného marxisty v zaprášeném koutě fakultní zasedačky. Nejedná se ale o ideologický náhled. Globální úrokové sazby dřou o dno spíš proto, že se růst HDP mimo USA náramně vleče.

Trvale nízké úrokové sazby a slabá inflace přinášejí americké ekonomice řadu výhod. Zaprvé, americkým spotřebitelům, jejichž reálné (inflačně očištěné) mzdy po desetiletích stagnace konečně stoupají, se nabízejí nejrůznější výhodné nákupy. Když jsem před několika dny navštívil prodejnu Apple, u pultu oprav mi bylo řečeno, že nový iPhone můžu financovat s 0% úrokem. Také prodejci aut nabízejí bezúročné financování.

Americký akciový trh navíc strmě vystoupal, protože výnosy z bankovních depozitních certifikátů jsou titěrně. Když jsem byl v 70. letech dítě, má matka vložila rodinné úspory do banky a získala nejen 6% výnos, ale ještě mixér. Dnes by bankovní depozitní certifikát vynesl jen třetinu procentního bodu. A moje matka už za uložení peněz do banky nemůže očekávat mixér, ba ani lízátko.

Nízké úrokové sazby také znamenají, že když americké podniky nakupují vybavení, mohou získat financování téměř zdarma. Díky nízkým výpůjčním nákladům a novým daňovým odpisům vytvořilo hospodářství USA v roce 2018 215 000 nových pracovních míst ve zpracovatelském průmyslu. Zahraniční investoři si přitom uvědomují, že nové vybavení posílí konkurenční schopnost amerických firem.

Zámoří za vodou

Ovšemže, učebnice trvají na tom, že kulhající globální ekonomika přiškrtí americký vývoz. To je pravda – zejména ve spojení s novými čínskými cly na americké zboží a silným dolarem, kvůli němuž je americký export z mezinárodního hlediska dražší.

Vývoz však tvoří jen 12 % ekonomiky USA a téměř třetina ho směřuje do Kanady a Mexika, jejichž hospodářstvím se daří. Mnohé z nejhodnotnějších amerických vývozních artiklů navíc nemají alternativu (nebo se jedná o oligopolní zboží, vyráběné jen několika společnostmi), například letadla Boeing, čipy Qualcomm nebo iPhony od firmy Apple. Obejít se bez nich je těžké i pro sklíčené Francouze či rozhněvané Němce.

Růst americké ekonomiky zneklidňuje tvůrce politik v jiných zemích. Byli by raději, kdyby s nimi USA táhly za jeden provaz a byly by nuceny hledat způsoby, jak globální růst pozvednout. Místo toho ale Trump prosazuje obchodní dohody cukrem a bičem a s gustem si přisvojuje přínosy, jež ekonomice USA přinášejí projevy útlumu v zahraničí.

Nikdo samozřejmě neví, kdy Trumpovy obchodní potyčky ustanou. Dokud však inflace zůstane vzdáleným strašákem, bude se americké hospodářství z tohoto neobvyklého typu růstu těšit dál.

Autor: Todd G. Buchholz působil jako ředitel pro hospodářskou politiku v kanceláři prezidenta George H. W. Bushe a jako generální ředitel hedžového fondu Tiger. Od Harvardské univerzity získal Cenu Allyna Younga za výuku ekonomie a napsal knihy Nové myšlenky od mrtvých ekonomů a Cena prosperity.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Kdo zatím vyhrává v obchodní válce
05.06.2019 16:20
Spojené státy ani Čína to nejsou. Změny v toku zboží, které nastaly v ...
MMF: Celní válka může napřesrok snížit globální HDP o půl procenta
06.06.2019 9:07
Celní válka mezi USA a Čínou by v příštím roce mohla snížit globální ...
MMF varuje USA před obchodními riziky a finanční zranitelností
07.06.2019 8:20
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes varoval Spojené státy, že eskalace...
Facebook zakázal předinstalaci svých aplikací na mobilech Huawei
07.06.2019 8:45
Americká internetová společnost Facebook zakázala předinstalaci svých ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data