Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhé obchodní dny v Evropě: Zkrátit?

Dlouhé obchodní dny v Evropě: Zkrátit?

01.07.2019 12:24
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Obchodní den v Evropě trvá osm a půl hodiny. Můžete ale hádat, kdy evropské trhy doopravdy ožívají. Když tento nejdelší burzovní den na světě končí.

V Londýně končí obchodování v 16:30 tamního času. Během následujících pěti minut se rozběhne aukce, kde se stanoví závěrečné ceny, do kterých mohou naskákat miliardy dolarů. Obchodní objemy provedené tímto způsobem přitom v posledních letech rostou. Během tří let se zvýšily z 12 % na 20 %, ukazují data Rosenblatt Securities. V USA tvoří jen zhruba 8 %.

0

Důvody? Děje se tak kvůli prudkému rozvoji burzovně obchodovaných fondů (ETF). Ty investiční nástroje se často obchodují v závěru burzovního dne, aby sledovaly zavírací ceny cenných papírů, na které jsou navázány. Jejich boom se tak postaral o vznik sebenaplňujícího se koloběhu, ve kterém se stále více obchodníků vrhá do závěrečných aukcí, tvrdí agentura Bloomberg.

Alternativní pohled nabízí seniorní makléř Patria.cz Roman Koděra. Význam ceny ze závěrečné aukce podle něj stoupl proto, že většina investorů chce mít nakoupeno právě za ni. Makléř tudíž celý den čeká na závěrečnou aukci a k akci ho může přimět pouze vlastní přesvědčení, že zavírací cena bude ve výsledku nižší, než si představuje jeho klient. V takovém případě spekuluje na nižší cenu, klient ale získává tu zavírací, podotýká také. Děje se podle něj i to, že „samotný klient čeká s pokynem až na závěr a makléř někdy ani neví do poslední chvíle, jakou objednávku bude muset zrealizovat. Sekundárně je již velká část objednávek podávána elektronicky, tudíž do burzovního serveru dorazí bez nutnosti zásahu makléřské firmy a její služba je jen zprostředkováním přístupu na vybranou burzu, říká také Koděra.

Je tak dlouhý obchodní den vůbec třeba?

Velká část obchodní dne v Evropě probíhá tak, že se s akciemi obchoduje na různých platformách: od regulovaných burz po takzvané “dark pools”, což jsou soukromá fóra vzdálená běžné investiční veřejnosti. Závěrečné aukce ale organizují pouze burzy cenných papírů. Ty tak mají v zásadě monopol, což už dokázalo vyvolat obavy z chaosu, který by mohl vzniknout, kdyby nastalo na příklad technické selhání.

Skutečnost, že evropské obchodování začíná už v 08:00 ráno londýnského času a končí v tamních 16:30, není náhodou. Starý kontinent vždycky těžil ze své strategické polohy, která mu umožňuje fungovat jako most mezi závěrem v asijském obchodování a otevřením Wall Street.

Narůstající význam závěrečných aukcí v Evropě ovšem podle Bloombergu ztenčil likviditu během obchodního dne, takže je nasnadě otázka, zda je takto dlouhý burzovní den vůbec potřeba. “Mohl by se zkrátit o dvě hodiny,” říká podle Bloombergu Ross Hallam, šéf tradingu s akciemi ve společnosti RBC Global Asset management v Londýně. “Nebyl by to rozdíl”.

Jeho slova platí především letos. Evropské objemy obchodování s akciemi jsou za prvních pět měsíců roku slabší o 13 % oproti stejnému období loni. Jedním aspektem může být nejistota v geopolitice i v ekonomice. Nepomohly ale ani pokračující odlivy kapitálu z evropských akcií.

Evropská federace burz (FESE), kterou nyní vede šéf pražské burzy cenných papírů Petr Koblic, k možnosti zkrácení obchodování podle Bloombergu podotýká, že je stále nutné obsluhovat koncové investory a komunikovat s jinými trhy.

„FESE rozhodně nemá ambice jakkoliv komentovat, či ovlivňovat obchodní politiku svých členů a délka obchodování je právě takovým rozhodnutím. Musíme si uvědomit, že objemy v závěrečných aukcích rostou v poměru k průběžnému obchodování, ale průběžné obchodování je stále velmi významné jak svými objemy, tak pro kurzotvorbu jako takovou,“ uvedl Koblic v e-mailové odpovědi na dotaz Patria.cz.

„Růst významu závěrečné aukce přímo souvisí s doslova tektonickými pohyby v asset managementu, je to přímý důsledek. Objem prostředků celosvětově spravovaných pasívním způsobem významně roste na úkor aktivní správy. Růst pasívní správy, který byl zpočátku oslavován i některými regulátory, jako prostředek na snížení poplatků, začíná mít fatální dopady na kapitálové trhy. Emitenti, kteří se nedostanou do indexů, jsou pak ve významně horším postavení a dochází k zužování trhů. Tento jev považuji za jednu ze tří největších hrozeb pro budoucnost kapitálových trhů v Evropě,“ podotkl  také Koblic s tím, že „řešení tohoto problému není jednoduché“.

Trocha čísel

Data londýnské burzy ukazují, že průměrná velikost obchodu u akcií z blue-chips indexu FTSE 100 dosahovala v květnu v závěrečné aukci 39.000 GBP. V kontinuální fázi obchodování to bylo 4000 GBP. Pokud jde o pražskou burzu, dosahovala průměrná velikost obchodu v kontinuální obchodování v květnu 166 516 a v závěrečné aukci 781 247 , tvrdí pražská burza.

0

Na pražské burze trvá závěrečná aukce deset minut (viz rozpis výše). Celkový objem obchodů v ní dosáhl v květnu 2 821 863 365 a počet obchodů dosahoval celkem 3 612. V kontinuálním režimu se pak v květnu uskutečnilo celkem obchodů 48 071 v celkovém objemu 8 004 518 179 , uvedla pražská burza.

Následující graf ukazuje, kolik dělají závěrečné aukce (černě) na objemech zobchodovaných mimo závěrečné aukce (červeně) v Londýně:

0

Další faktory? 

Skutečnost, že závěrečné aukce tvoří v Evropě větší procento objemů než v Americe může vypadat jako překvapení s ohledem na to, že nástroje pasivního investování (jako již zmíněná ETF) tvoří v Evropě zhruba 15 % investičních aktiv oproti 37 % na druhé straně Atlantiku. Ve Spojených státech ale závěrečná aukce koliduje s koncem kontinuálního obchodování, takže konečná cena se obchoduje na vícero místech. V Evropě se to ale děje až poté.

“Delší obchodní den v Evropě v porovnání se Spojenými státy si přirozeně rovněž vynucuje větší trading v závěru kvůli slabé likviditě v ranní a brzké odpolední obchodní seanci,” uvedl podle Bloombergu analytik společnosti Tabb Group Tim Cave. Posun směrem k závěrečným aukcím ovšem mohla urychlit i evropská finanční pravidla známá pod zkratkou MiFID II. Tato regulace totiž přistřihla křídla možnosti propojit objednávky klientů i mimo organizované platformy, dodal Cave.

Dalším faktorem silné likvidity v závěrečné aukce je rebalancování indexů, na které upozorňuje i makléř Roman Koděra z Patrie. Právě dny, kdy se pravidelná aktualizace akciových indexů odehrává, mohou doprovázet velké obchodní objemy.

Největší plusy děsí

Jakkoli mohou být závěrečné aukce oblíbené, může být jejich největší síla zároveň tím, co budí znepokojení.

Jde o v zásadě centralizovaný systém, což může zaručovat větší jistotu než kontinuální obchodní seance. Zároveň to však s sebou nesou zase svoje vlastní problémy. Jakékoli zhroucení v rámci tohoto režimu by mohlo destabilizovat trhy. Kromě toho tu je třeba i strach, že závěrečné ceny se budou stále více lišit od cen v kontinuálním obchodování a pro obchodníky tak bude těžší umístit objednávky v závěrečných aukcích. A to nemluvíme o riziku, že burzy, které mají na závěrečné aukce monopol, by mohly mít tendenci zvyšovat poplatky. 

Zdroje: Bloomberg, BCPP

 

 

Čtěte více:

Perly týdne: Nejziskovější firma na světě, na akciích Divoký Západ a u nás pohroma z východu
12.04.2019 13:25
Ve světě… Tradeři bez práce a na trhu Divoký Západ: Ned Davis, zaklada...
Nejúspěšnější kryptoměnou je letos litecoin, posílil o 330 procent
14.06.2019 12:33
Nejúspěšnější kryptoměnou je v letošním roce méně známá měna litecoin...
Čím víc rostou evropské akcie, o to víc se prognostici mračí
19.06.2019 15:24
Býci se po květnových nesnázích opět postavili za evropské akcie. O an...
Výhled světové ekonomiky na druhé pololetí roku 2019 podle BI
28.06.2019 10:43
Světová ekonomika nabírá nový směr. Americký prezident Donald Trump hr...
Vysvědčení pro evropské akcie i Prahu: První pololetí v plusu
28.06.2019 16:19
První polovina letošního roku se evropským akciím povedla. Panevropský...

Váš názor
  • bccp
    01.07.2019 13:31

    ja myslim , ze co nevidet to v pze budou moct zavrit uplne, pripadne obchodovat jen 29,2,
    X.Y.Z
Aktuální komentáře
02.05.2024
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.