Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česko má dva místopředsedy Evropského parlamentu

Česko má dva místopředsedy Evropského parlamentu

04.07.2019 8:35
Autor: ČTK

Evropský parlament svým předsedou zvolil italského socialistického poslance Davida-Mariu Sassoliho. Na druhém místě volby předsedy skončil český konzervativec Jan Zahradil (ODS). Mezi 14 nově zvolenými místopředsedy jsou poprvé v historii dva čeští zástupci: členka liberální frakce Dita Charanzová (ANO) a poslanec ze skupiny zelených Marcel Kolaja (Piráti).

Do europarlamentu navíc přijela kandidátka na předsedkyni Evropské komise Ursula von der Leyenová, kterou v úterý navrhl summit EU a která potřebuje získat podporu většiny europoslanců. Německá ministryně obrany, jejíž nominace je považována za překvapující, europoslancům ve Štrasburku slíbila, že bude naslouchat jejich názorům a komise pod jejím vedením bude založena na intenzivní spolupráci s EP a Evropskou radou.

Nový předseda Evropského parlamentu David-Maria Sassoli. Sassoli se stal předsedou až ve druhém kole hlasování. V prvním kole mu zvolení těsně uniklo, v tom dalším ho ale v tajné volbě podpořilo 345 ze 667 hlasujících europoslanců. Druhý Zahradil získal 160 hlasů a třetí skončila německá spolupředsedkyně europarlamentní skupiny zelených Ska Kellerová se 119 hlasy.

Třiašedesátiletý politik italské Demokratické strany ve svém úvodním projevu prohlásil, že EU musí brát ohled na rozdílnost svých jednotlivých regionů. "Nejsme lepší či horší, jsme jen jiní. A měli bychom být na svou rozdílnost hrdí," řekl Sassoli. Za své priority pro 2,5 roku trvající volební období označil mimo jiné boj za svobodu, solidaritu či vládu práva. EU podle něho musí být připravena čelit klimatickým změnám a migraci a zároveň lépe než dosud pochopit potřeby obyvatel Evropy.

Český europoslanec Jan Zahradil na jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku 3. července 2019. Zahradil označil výsledek hlasování, ve kterém skončil druhý, za úspěch vzhledem k tomu, že jeho konzervativní skupina ECR má v parlamentu jen 62 poslanců. "Podpořili mě spíše ti, kterým sedí méně federalistický pohled na evropskou integraci, a také ti, kteří nebyli součástí úterní dohody mezi lidovci, socialisty a liberály," dodal Zahradil s tím, že patrně získal i hlasy některých lidovců.

Zahradilovi pogratuloval mimo jiné předseda ODS Petr Fiala. "Škoda, že europoslanci vybrali za předsedu EP socialistu Sassoliho místo Jana Zahradila. Přesto jsem hrdý, že lídr naší kandidátky do eurovoleb skončil nakonec v souboji o takto prestižní post v obrovské konkurenci druhý," napsal na twitteru Fiala.

Gratulaci Zahradilovi adresoval i šéf ČSSD Jan Hamáček, zároveň poznamenal, že jako socialista má ze zvolení Sassoliho samozřejmě radost. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného má Sassoli jako bývalý místopředseda europarlamentu dostatek zkušeností.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja (na archivním snímku z 26. května 2019). Mezi 14 zvolenými místopředsedy jsou dva čeští zástupci. Charanzová uspěla již v prvním kole, Kolaja až ve druhém. Liberální europoslankyně, která začíná v EP druhé funkční období, považuje své zvolení za ocenění dosavadní práce a hodlá v nové funkci přibližovat parlament lidem. Kolaja, který je v parlamentu nováčkem, zase chce jako místopředseda prosazovat témata transparentosti a digitalizace.

ČR měla zástupce v místopředsednické funkci již čtyřikrát, nikdy však dva najednou.

Vůbec nejúspěšnější kandidátkou se při dnešní volbě místopředsedů stala dlouholetá irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Členku nejsilnější lidovecké frakce podpořilo 618 ze 702 hlasujících poslanců. Mezi dalšími zvolenými místopředsedy jsou portugalský socialista Pedro Silva Pereira, německý europarlamentní veterán Rainer Wieland či bývalá polská premiérka Ewa Kopaczová.


Čtěte více:

Summit Evropské rady: Do čela Komise von der Leyenová, ECB povede Lagardeová
03.07.2019 8:34
Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová vzešla z třídenních ...
ECB povede šéfka MMF Lagardeová, Trump navrhl nové členy rady Fedu
03.07.2019 8:55
Evropa zahájí dnešní obchodování nerozhodně, futures hlavních evropský...
Analytici: Lagardeová může do ECB vnést jiný styl řízení
03.07.2019 17:25
Může to být zcela jiný styl vedení. Nynější šéfka Mezinárodního měnové...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba