Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schwab: Půjdou obchodní spory od cel k měnovým intervencím?

Schwab: Půjdou obchodní spory od cel k měnovým intervencím?

28.08.2019 6:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Investiční společnost Schwab tvrdí, že po posledním zvýšení sazeb v USA, ke kterému došlo v prosinci minulého roku, došlo ve světě k 69 případům snížení sazeb centrálními bankami. I přesto ale nepozorujeme výrazně vyšší volatilitu na měnových trzích, a to jak ve vyspělé, tak v rozvíjející se části světa. Co se ale stane, pokud centrální banky přikročí k netradičním nástrojům stimulace?

Schwab poukazuje na probíhající obchodní spory mezi USA a Čínou. Co se týče cel, mají podle něj navrch Američané. Ovšem kdyby došlo na měnové války, situace by byla opačná. O možných pokusech využít oslabování měnového kurzu ke stimulaci domácí ekonomiky by přitom mohlo uvažovat mnohem více zemí. Toto oslabování obvykle doprovází tradiční snížení sazeb, ale centrální banky by se o něj mohly pokoušet i přímými intervencemi na měnovém trhu.

Pokud nějaké centrální banky sníží sazby s cílem oslabit měnový kurz, mohou ostatní země reagovat podobně. Jestliže ovšem některá z nich přikročí k přímým intervencím, situace je jiná, protože „intervence závisí na zdrojích“. A právě zde má Čína podle Schwabu zmíněnou výhodu, protože „má mnohem více munice než Spojené státy“. Společnost konkrétně odhaduje, že Čína disponuje asi s třicetkrát vyššími zdroji, které může použít na intervence.

Čínská měna může v případě zavádění dalších cel k dolaru dál oslabovat. Důvodem je podle Schwabu to, že kurz renminbi „byl silnější, než by naznačovaly tržní síly“, protože čínská vláda chtěla zabránit jeho propadu, a tudíž jej držela na pevně dané úrovni. Slabost renminbi by tak mohla pramenit čistě z toho, že kurz je stále více nastavován na tržní hodnotu. Pokud by ale vláda na trhu intervenovala, šlo by o něco úplně jiného. Výsledkem by pak mohly být měnové války, které by byly pro investory špatné.

Cílené oslabování měnového kurzu je v podstatě „exportem dezinflace“, který snižuje tempo růstu ostatních zemí. Schwab v této souvislosti podotýká, že deflace má významný vliv na růst dluhové zátěže, což je relevantní právě nyní, když má světová ekonomika za sebou několik let prudkého růstu dluhů. Pokud se některé země navíc nyní rozhodnou pro umělé snižování měnového kurzu, mohou si tím zavírat možnost použít tento nástroj v době, kdy bude ekonomika ve skutečné recesi.

Cílené devalvace jsou podle Schwabu z globálního pohledu hrou s nulovým součtem. Někdo se může snažit na nich vydělat tím, že k devalvaci přikročí jako první i proto, aby nemusel podstupovat náročnější dlouhodobé reformy a dosáhl krátkodobých zisků. Analytici společnosti se domnívají, že zatím není jasné, zda globální měnové války skutečně propuknou a budou pokračováním současných válek obchodních. V tuto chvíli, „nejde ani tak o realitu, jako o potenciální riziko“.

Zdroj: Schwab


 

Čtěte více:

Artus: Španělsko ukazuje, jak devalvovat
29.05.2019 6:31
Hlavní ekonom investiční banky Natixis Patrick Artus si všímá toho, že...
Natixis: Neschopnost adaptace si v Itálii a ve Francii vybírá vysokou daň
18.06.2019 6:44
Podle investiční banky Natixis postihly Francii a Itálii při vstupu do...
Pictet: Jaká je pravděpodobnost přímých intervencí na oslabení dolaru?
26.07.2019 6:05
Investiční společnost Pictet si všímá toho, že se současná americká vl...

Váš názor
  • I N F L A C E
    28.08.2019 10:59

    __________________________________________________________________________ Že inflace podporuje ekonomický růst, je VELMI pochybné. Zaprvé proto: __________________________________________________________________________ http://journal.fsv.cuni.cz/storage/683_539_549.pdf __________________________________________________________________________ Zadruhé proto, že vede jen ke zdánlivému růstu. Vezme se nominální HDP za aktuální období, očistí se o (oficiální) inflaci a porovná se s HDP minulého období. Háček je v tom, jaká inflace se odečte. Kdyby se neměnily metodiky či inflaci nevypočítávala odnož stejné organizace (ČNB i ČSÚ mají stejného zřizovatele s eminentním zájmem vykazovat co nejnižší oficiální inflaci, vykazovat co největší růst HDP, co nejméně valorizovat, platit co nejnižší výnos z dluhu), tak by nám tak pěkný růst nevycházel: __________________________________________________________________________ http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts __________________________________________________________________________
    Hayek
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data