Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britský střet: parlament dnes zkusí zastavit brexit bez dohody, premiér chce rychlé volby

Britský střet: parlament dnes zkusí zastavit brexit bez dohody, premiér chce rychlé volby

04.09.2019 8:21
Autor: Redakce, Patria.cz

V britském parlamentu se dnes očekává další dějství střetu odpůrců brexitu bez dohody s konzervativní vládou premiéra Borise Johnsona. Poslanci budou debatovat a pravděpodobně též hlasovat o návrhu zákona, který má neřízenému brexitu zabránit. Johnson již v úterý oznámil, že pokud návrh projde, nechá poslance hlasovat o vypsání předčasných voleb. Opoziční labouristé ale již dopředu oznámili, že předčasné volby v tuto chvíli nepodpoří.

Parlament proti vládě a neřízenému brexitu

První etapa parlamentní bitvy o podobu brexitu se odehrála v úterý, když poslanci navzdory vládě prosadili, že dnes sami oproti obvyklé praxi zařadí na program jednání zmíněný návrh zákona. Teď se budou normu snažit co nejrychleji schválit tak, aby stihla projít horní komorou parlamentu, Sněmovou lordů.

Odpůrci neřízeného brexitu jsou totiž v časové tísni. Hrozí, že už v pondělí nastane očekávaná přestávka mezi parlamentními zasedacími obdobími, kterou prosadil Johnson. Poslanci by se pak do práce vrátili až 14. října. Spojené království má Evropskou unii opustit 31. října a Johnson opakuje, že se tak stane s dohodou i bez.

Podle zpravodaje BBC se očekává, že dnešní hlasování se pokusí torpédovat poslanci loajální Johnsonovi, a to předložením desítek dodatků.

Dohoda do 19. října nebo odklad do ledna 2020

Návrh zákona, o němž se má dnes hlasovat, dává vládě čas do 19. října na dosažení nové dohody s Evropskou unií na unijním summitu 17. října, nebo požaduje souhlas parlamentu v případě "divokého" odchodu z unie. Pokud vláda nesplní ani jednu podmínku, musí premiér Boris Johnson dopisem požádat předsedu Evropské rady Donalda Tuska o další odklad brexitu, tentokrát do 31. ledna 2020.

Do vývoje okolo brexitu by dopoledne mohl promluvit i skotský soud, který má vynést konečné rozhodnutí o žádosti skupiny 70 opozičních poslanců týkající se přerušení parlamentního zasedání. Skupina se domáhá, aby Johnson nemohl přerušit schůzi parlamentu ve snaze zabránit poslancům zamezit neřízenému brexitu.

Návrh podrobně a předčasné volby před datem brexitu

Britští poslanci v úterý večer navzdory vládě prosadili na dnešní program Dolní sněmovny debatu o návrhu zákona proti brexitu bez dohody. Návrh ukládá premiérovi Borisi Johnsonovi, aby za určitých okolností požádal Evropskou unii o odklad odchodu země ze společenství do ledna příštího roku. Johnson v reakci na tuto porážku, ke které přispělo i 21 poslanců z jeho Konzervativní strany, oznámil, že pokud návrh zákona dnes projde, nechá parlament vzápětí hlasovat o možnosti vypsání předčasných voleb.

Byl by to podle něj jediný způsob, jak zabránit "dalšímu bezúčelnému odkladu" brexitu. Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn ale dal okamžitě najevo, že jeho strana předčasné volby v tuto chvíli nepodpoří.

Dolní sněmovna se v úterý sešla na první schůzi po letní přestávce a Johnsonova vláda v ní hned přišla o těsnou většinu, když Konzervativní stranu kvůli nesouhlasu s vládní brexitovou politikou opustil jeden z jejích zákonodárců. Z poslaneckého klubu budou nejspíš také vyloučeni konzervativní poslanci, kteří hlasovali proti vládě. Zákonodárci si v takovém případě ponechají mandát, zůstávají ale nezařazení.

Mimořádná debata dolní komory skončila před 23:00 SELČ. Poté poslanci hlasovali o tom, zda oproti zvyklostem převezmou kontrolu nad parlamentní agendou určovanou obvykle vládou a na pořad dnešní schůze zařadí projednání návrhu zákona, který by zabránil brexitu bez dohody. "Pro" hlasovalo 328 zákonodárců, zatímco proti se jich postavilo 301.

Návrh zákona, o němž se bude debatovat a patrně i hlasovat, obsahuje ustanovení o odkladu brexitu do ledna 2020, pokud vláda nedojedná s Bruselem novou dohodu nebo pokud parlament neschválí neřízený brexit. Zákon by ještě musel projít horní komorou parlamentu, Sněmovnou lordů.

Johnson potvrdil, že bude po vládní porážce usilovat o vypsání předčasných voleb. Jejich termín by podle médií mohl stanovit na datum před brexitem. Vypsání voleb ale musí schválit dvě třetiny poslanců, což zdaleka není jisté. Labouristé sice dlouhodobě usilují o volby, ale Corbyn prohlásil, že je podpoří, teprve až bude schválen zákon proti "divokému" brexitu.

Johnsonova vláda podle listu The Daily Telegraph nadále počítá s tím, že příští týden nastane vynucená přestávka v zasedání parlamentu, kterou minulý týden schválila královna na základě premiérovy žádosti. Poslanci by se podle tohoto plánu vrátili do práce až 14. října.

Johnson se poslance snažil přesvědčit, aby možnost odchodu Británie z EU bez dohody neblokovali. Podle něj totiž v posledních týdnech šance na uzavření brexitové dohody s EU vzrostla. Na dotaz jednoho z poslanců nicméně premiér odpověděl, že pokud zákon proti neřízenému brexitu projde, bude se jím řídit. V minulosti se spekulovalo, že by zákon mohl ignorovat.

Bývalý konzervativní ministr financí Philip Hammond ale označil Johnsonova slova o tom, že jednání s Bruselem jsou nadějná, za "nesmysly". Rozhovory podle něj nepostupují, protože vláda nepředložila žádné návrhy.

Podle listu Financial Times britská vláda plánovala zveřejnění interních materiálů týkajících se příprav na možný brexit bez dohody, v pondělí si ale tento krok rozmyslela. Zodpovědné osoby vyhodnotily, že obsah by mohl být pro veřejnost příliš znepokojivý.

(Zdroj: čtk, Financial Times, The Guardian, Reuters)

 

Čtěte více:

Co vlastně táhne celkové akciové zisky?
03.09.2019 17:59
Vedle aktuálního pohledu na dění v ekonomice, na trzích, či u konkrétn...
Kdo s koho v Británii: Opozice chce převzít agendu a vyloučit brexit bez dohody, Johnson zvažuje volby
03.09.2019 15:59
Britští zákonodárci se dnes pokusí odstranit odchod Velké Británie z E...
Dluhopisy těží z obav a slabých čísel, akcie dnes trpí
03.09.2019 17:34
Akciím dnešek nepřeje, už co se rozjelo evropské obchodování. Lepší to...
Wall Street zahájila týden poklesem, Boeing -3 %
03.09.2019 22:04
Americké akciové trhy zahájily nový týden po včerejším svátku poklesem...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
14.05.2024
17:44Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley
17:21Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností  
17:13PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry  
15:46Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP
15:45CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem  
15:18Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
15:04Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent
14:16Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %
14:01Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA
13:37Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání
12:59Zandi: Silná ekonomika a případné změny inflačního cíle
11:42Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo
11:35Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent
11:32Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním  
11:29Od Powella se dnes nedá čekat moc. Dostaneme ale malou nápovědu před inflací  
10:21Sony má za celý rok nižší zisk, hůř si vedla finanční součást skupiny
10:01ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019
9:20PPF měla v roce 2023 čistý zisk 1,45 miliardy eur, o rok dříve 164 milionů eur
9:08ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - Výsledky hospodaření za I. čtvrtletí 2024
9:01Rozbřesk: Za výraznějším nárůstem inflace jsou potraviny, ČNB bude i tak opatrnější

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Home Depot Inc/The (04/24 Q1, Bef-mkt)
Porsche Automobil Holding SE (03/24 Q1)
Rheinmetall AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
Vodafone Group PLC (12/23 Q3, Bef-mkt)
7:30Bayer AG (03/24 Q1)
7:30Veolia Environnement SA (03/24 Q1)
10:00CZ - Běžný účet, mld. Kč
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - PPI, y/y