Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed dnes sníží úrokové sazby, ty na trhu jsou však o dost výše

Rozbřesk: Fed dnes sníží úrokové sazby, ty na trhu jsou však o dost výše

18.09.2019 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Sešlo se to docela hezky: v okamžiku, kdy Fed musel provést největší likviditní intervenci na peněžním trhu od dob finanční krize, aby zkrotil krátkodobé úrokové sazby, jednají američtí centrální bankéři o tom, kterak upravit měnovou politiku. Od Fedu se každopádně dnes očekává snížení oficiální úrokové sazby (o dalších 25 bps), takže pokud se tak stane, nemělo by to trhy výrazněji rozhodit.

Co je však může rozhýbat více, je nová kvartální prognóza, která bude obsahovat i údaje o tom, kam by se podle amerických centrálních bankéřů měly oficiální úrokové sazby ubírat v následujících třech letech. Trh přitom bude eminentně zajímat, kde členové vedení Fedu vidí úrokové sazby na konci tohoto a příštího roku. Makroekonomicky vzato by se toho v prognóze příliš mnoho změnit nemuselo a mělo by se v ní objevit jen jedno snížení sazeb (o 25 bazických bodů) a to do konce tohoto roku. Tím by ovšem mělo dolaďování měnové politiky uprostřed tohoto cyklu skončit.

Vraťme se však na začátek k faktu, že se v pondělí dolarová depozita půjčovala nikoliv za sazby Fedu (tedy lehce přes 2 %), ale téměř za 10 %! Vysvětlit tento fenomén, který zřejmě pramení z nízké úrovně bankovních rezerv a naopak velkých rozpočtových deficitů, bude velký úkol pro šéfa Fedu Powella na jeho dnešní tiskové konferenci. Žádný jiný vzkaz, než že Fed je a bude připraven dodávat likviditu, jak bude třeba, by přitom neměl večer zaznít. Jinak řečeno vyznění tiskové konference šéfa Fedu by mělo být přiměřeně holubičí - v opačném případě hrozí, že duch finanční krize z roku 2008 vyplave na hladinu a dolarové peněžní sazby budou úplně jinde (čti výše), než si americká centrální banka přeje. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna během včerejšího obchodování ztrácela, podobně jako ostatní měny v regionu, a nakonec se sesunula k hranici 25,90 EUR/CZK. Směr jí tedy udala všeobecná nálada na trzích a nepomohla jí ani zklidňující slova jednoho z členů bankovní rady o pravděpodobné stabilitě sazeb. Tomáš Holub dokonce uvedl, že se bude diskutovat, zda sazby ponechat nebo zvýšit, nikoliv snižovat.

Očekávání finančních trhů sice už není tak agresivní jako dříve, pokud jde o rychlost snižování sazeb v ČR, nicméně křivka dál zůstává invertovaná. My i nadále předpokládáme, že ČNB ponechá sazby na dalším zasedání, které je už příští týden, beze změny. A nakonec je nebude muset měnit ani ve zbytku letošního roku. ČNB si tedy nebude pohrávat s myšlenkou uvolňování měnové politiky po vzoru ECB. A vlastně ani nemusí, samotná slabší koruna uvolňuje měnové podmínky v ČR mnohem rychleji a bez nutnosti akce centrální banky. 

Zahraniční forex
Maďarský forint vystoupal na nová historická minima a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mu maďarská centrální banka hodila záchranné laso. Guvernér MNB György Matolcsy totiž aktuálně uvedl, že nízké úrokové sazby s námi zůstanou velmi dlouho. Bez podpory MNB se tak může stát, že EUR/HUF, který již včera přelezl hranici 304, půjde ještě výše. Situaci samozřejmě může ještě komplikovat fakt, že dolarové sazby na peněžním trhu nejsou ukotveny a létají poměrně vysoko. Likvidita v emerging markets (a tedy i ve střední Evropě) tak může být v takové situace nižší, což může forint trápit ještě více než jindy.

Eurodolar bude samozřejmě sledovat večerní zasedání Fedu, přičemž americkou měnu může negativně ovlivňovat i vynucené dodávání likvidity na trh ze strany americké centrální banky (dnes by mělo jít o dalších 75 mld. USD). 

Ropa
Ropa Brent během včerejšího obchodování odepsala více než šest procent a dnes ráno se propadá pod hranici 65 USD/barel. Výrazné zklidnění situace na trhu přinesla úterní tisková konference Saudi Aramca, na které státní ropný gigant potvrdil optimistické odhady o restartování produkce (tj. hypotézu o krátkodobém nabídkovém šoku). V prvé řadě tak Saúdové potvrdili, že jejich dodávky ropy na světové trhy zůstanou neohroženy (budou čerpat z domácích zásob). Za druhé pak oznámili, že již došlo k částečnému obnovení produkce a funkčnosti ropného komplexu Abkajk (přibližně polovina útokem ztracené produkce), přičemž k plnému obnovení těžby by mělo dojít nejpozději do konce tohoto měsíce.

Stále nezodpovězená však zůstává otázka, kdo stál za útokem na saúdské produkční kapacity, resp. jak se bude dále vyvíjet geopolitická situace na Blízkém východě. Neméně podstatnou je pak otázka, jak zvládnou Saúdové ochránit ropný komplex Abkajk proti případným dalším útokům. Z tohoto důvodu máme za to, že nejistota ani přes saúdské ujištění o stabilitě dodávek z trhu nevymizí a v cenách zůstane v nejbližších týdnech přítomna riziková přirážka, která je udrží nad 60 USD/barel. 


 

Čtěte více:

Ropa koriguje růst, euro se zvedá. Americký peněžní trh je před Fedem nervózní
17.09.2019 17:08
Saúdská Arábie má blízko k obnově 70 procent produkce, kterou zastavil...
Wall Street mírně posílila, pod tlakem ropné tituly
17.09.2019 22:03
Americké akciové trhy uzavřely dnešní obchodní seanci mírně v plusu, k...
Hypoindex: Hypoteční sazby klesají sedmý měsíc v řadě. Přes levnější hypotéky zájem o ně nestoupá
18.09.2019 8:07
Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 2,61 procenta z červ...
Kvalita života podle Deloitte: ČR 24. ze 149 zemí. Posun výš, ač bodů méně
18.09.2019 8:16
Česká republika se v kvalitě života umístila mezi 149 státy na 24. mís...
Saúdskoarabský trh s ropou bude plně funkční do konce září, řekl ministr
18.09.2019 8:26
Saúdská Arábie podle svého ministra energetiky obnovila 50 procent pro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data