Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nejednotný Fed sice snížil úroky, ale v prognóze už s jejich další redukcí nepočítá

Rozbřesk: Nejednotný Fed sice snížil úroky, ale v prognóze už s jejich další redukcí nepočítá

19.09.2019 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vedení americké centrální banky sice v souladu s očekáváním snížilo úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů, ale je jasné, že stále hůře hledá konsensus k dalším krokům v měnové politice. Roztříštěnost názorů uvnitř je totiž patrná nejen z výsledku hlasování výboru FOMC, kde tři z deseti členů hlasovali proti včerejšímu rozhodnutí, ale také velké variability v názorech, kam by se měly úrokové sazby ubírat letos a příští rok. V prognóze úrokových sazeb se navíc skrývalo druhé velké překvapení, neboť mediánová trajektorie budoucího vývoje sazeb Fedu již nepočítá s žádnou další redukcí. To je v příkrém rozporu s tím, co si myslí trh a v tomto smyslu by šlo hodnotit výsledek zářijového zasedání Fedu jako zjevně jestřábí.

Co se pak týká vyloženě makroekonomického komentáře, a to ať již toho psaného či toho, co řekl šéf Fedu Powell na tiskové konferenci, tak zde se toho opravdu příliš mnoho nezměnilo - jedinou výjimkou je jen to, že Fed vidí kromě slabších investic i exporty. Celkově však zůstává podle Powella výhled americké ekonomiky pozitivní, přičemž rizika - zejména ta geopolitická (brexit, obchodní války) - samozřejmě přetrvávají.

Jak se dalo očekávat, část tiskové konference Powella byla nevyhnutelně věnována čerstvému fenoménu, který se objevil tento týden na dolarovém peněžním trhu, kde nečekaný propad likvidity vyhnal jednodenní sazby až na 10 %. Šéf Fedu k tomu uvedl, že včerejší a dnešní dodání likvidity v podobě masivních repo operací zabralo a trh se zklidnil. Fed tuto epizodu s nedostatkem likvidity spíše hodnotí jako záležitost, která byla způsobena jednorázovými faktory, a tudíž nepovažuje za nutné přijímat další opatření. Powell nicméně uvedl, že bankovní sektor s centrální bankou stále hledají optimální úroveň bankovních rezerv, přičemž pokud by se ukázalo, že stres na peněžním trhu bude přetrvávat, tak centrální banka upraví svoji politiku, aby zajistila organický růst své bilance (a tím nepřímo i vyšší úroveň bankovních rezerv).

Na první pohled by se tedy dalo říci, že Fed chtěl na tomto zasedání vyslat signál, že není připraven doručit americké ekonomice další uvolnění měnové politiky, a tudíž by trh s dalším snížením úroků v tomto roce neměl raději počítat. Na druhou stranu šéf Fedu Powell několikrát zdůraznil, že americká centrální banka bude svoji politiku odvíjet od příchozích makro dat a pokud se výhled ekonomiky zhorší, tak další snížení úroků přijdou. Nic tedy není předem dané, přičemž ani my zatím nemáme důvod měnit náš názor, že Fed sníží úrokové sazby v tomto mini-cyklu ještě jednou a teprve poté se zastaví.

TRHY
CZK a dluhopisy

Nepřesvědčivé zasedání Fedu by pro zesláblou korunu nemělo být důvodem pro zisky. Očekáváme tedy, že měnový pár se bude nadále pohybovat v blízkosti 25,90 EUR/CZK. Trhy se časem soustředí na měnově-politické zasedání centrální banky (příští týden). Ani nedávné relativně jestřábí komentáře Tomáše Holuba ovšem koruně nijak výrazně nepomohly.

Zahraniční forex
Dolar včera během zasedání Fedu nejprve zpevnil, když reagoval na relativně jestřábí prognózu (a s tím související nárůst krátkodobých úrokových sazeb), aby následně o většinu zisků přišel. Důvodem korekce byla věta pronesená během tiskové konference šéfa Fedu Powella, jež uvedl, že pokud dojde ke zhoršení výhledu ekonomiky, bude následovat série snížení sazeb.

Výhledově může být pro dolar důležité, že Fed hodlá potlačit eventuální napětí na peněžním trhu tím, že by nechal svoji bilanci (řečeno Powellem) organicky růst. Nehodlá tedy dlouhodobě praktikovat politiku repo operací, jež dodávaly likviditu na trh tak, aby sazby na peněžním trhu zůstávaly ve vymezeném koridoru.

Zatímco hlavní trhy budou vstřebávat včerejší rozhodnutí FOMC, tak napilno bude mít zejména britská libra - ta bude muset sledovat třetí den slyšení u sporu o rozpuštění britského parlamentu u Nejvyššího soudu a také zasedání Bank of England. Dodejme, že dnes bude také zasedat švýcarská centrální banka. Obě centrální banky přitom budou muset nějak nepřímo reagovat na ECB, resp. Fed.

Ropa
Napětí na ropném trhu dále opadává, a tak i cena ropy Brent padá pod hranici 64 USD/barel. Přestože Saúdská Arábie včera uvedla, že je přesvědčena o íránském podílu na víkendových útocích, její rétorika zůstává možná až překvapivě umírněná. O poznání vyhrocenější se v tuto chvílí zdá přístup Spojených států a Donalda Trumpa, který oznámil, že plánuje dále zpřísnit již tak bezprecedentně tvrdé sankce vůči Teheránu. Celkově se však zdá, že ani jeden ze zúčastněných aktérů nemá zájem situaci dále výrazně eskalovat, neřkuli přejít do ozbrojeného konfliktu.


Čtěte více:

Může Trump zakázat nikotinového proroka?
19.09.2019 6:20
San Francisco se stalo epicentrem moderního tabákové odvětví a vapovac...
Čtyři největší tuzemské banky podepsaly vznik Národního rozvojového fondu, kam vloží až 7 miliard korun
19.09.2019 15:55
Zástupci vlády a čtyř největších komerčních bank, ČSOB, Komerční banky...
ČEZ musí SŽDC vrátit miliardu za proud, rozhodl pravomocně soud
19.09.2019 8:26
Energetická společnost ČEZ Prodej musí Správě železniční dopravní cest...
Microsoft oznámil zpětný odkup akcií za až 40 miliard dolarů a zvyšuje dividendu
19.09.2019 8:47
Americká společnost Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data