Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shiller o „bimetalovém“ bitcoinu, recesi a drahých amerických akciích

Shiller o „bimetalovém“ bitcoinu, recesi a drahých amerických akciích

02.01.2020 5:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Známý ekonom Robert Shiller v rozhovoru pro ProMarket uvedl, že jeho kolegové stále nevěnují dostatečnou pozornost tomu, jak moc důležité jsou pro hospodářství příběhy, které si lidé mezi sebou vyprávějí a kterým věří. Když ale například Mario Draghi řekl, že pro záchranu eura udělá „vše, co bude třeba“, šlo o typickou ukázku toho, jak nějaký příběh či sdělení ovlivní průběh událostí. Podobným příkladem je podle Shillera příběh o efektivitě trhů. V důsledku jeho značného rozšíření došlo k tlaku na snížení regulace i přesto, že jeho základ není zase tak pevný.

Ty nejúspěšnější příběhy jsou podle Shillera „nakažlivé“. Vyvolají „epidemii, která se šíří po celém světě“ a nečelí žádným politickým hranicím. Postupně ale jejich síla upadá, ovšem mimo případ, kdy se jich chopí nějaký „manipulátor, který je neustále připomíná“. Nejrozšířenějšími příběhy současnosti jsou ty, které se týkají populismu, zvýšené polarizace společnosti, obchodních válek a příjmové nerovnosti. K tomu se přidává téma automatizace a ztráty pracovních míst, které tu je v různých obměnách již nejméně od dvacátých let minulého století. Právě takové příběhy mají na hospodářství potenciálně velký dopad, protože „kdy pojedete na dovolenou, když se budete bát o pracovní místo“?

Podle Shillera se objevují známky přicházející recese, a to zejména v Evropě a Německu. I toto téma se tak možná stane jedním z klíčových. Zajímavé ale je, že mezi ty přední nyní patří také negativní sazby a inverze výnosové křivky. Ta „budí v lidech dojem, že existuje nějaká vědecká studie, která ukazuje, že se blíží recese“. Zmínky o inverzi křivky přitom podle ekonoma nalezneme v článcích starších sta let, tehdy ale nebyla považována za indikátor recese. Postupně je tomuto jevu přikládán stále větší význam a nyní se nalézáme ve stavu, kdy může sám o sobě recesi vyvolat sebenaplňujícím se proroctvím.

To, že se například švýcarské dlouhodobé obligace obchodují se zápornými výnosy, je podle Shillera iracionální. Je totiž lepší držet hotovost. Výnosy pak tlačí dolů celá řada faktorů včetně stárnutí populace či příjmové nerovnosti, které lidi vedou k vyšší poptávce po bezpečných aktivech a zvyšují je i tím, že bohatí lidé mají větší sklon k investicím a nákupu obligací. Pozoruhodným příběhem současnosti je i bitcoin. Jde sice o „pochybný vynález“, ale příběh sám o sobě má atraktivní aspekty mladých kosmopolitních lidí stavících se proti byrokratům a vládám. K tomu se přidávají sny o zbohatnutí, příběhy o pokročilých technologiích a různá vzdělaně znějící slova.

Shiller přirovnává současný vývoj a příběhy související s bitcoinem k tezi bimetalismu. Ta se začala šířit po roce 1870 a tvrdila, že by bylo výhodné přejít ze zlatého standardu na standard, kde by se zlato pojilo se stříbrem. Kurz mezi nimi by ale byl pevně stanoven a nepodléhal by tržním silám. Ačkoliv výsledkem by podle ekonoma byla jen vyšší inflace a problémy v hospodářství, ve své době šlo o velmi populární příběh. Ten ovšem nakonec přispěl i k hluboké depresi v devadesátých letech devatenáctého století, protože v lidech zanechal nejistotu a rozděloval společnost. Tak tedy skončilo počáteční nadšení šířící se zejména mezi mladými. I tehdy se zastánci a odpůrci nové teorie považovali navzájem za hlupáky a celý příběh se stal součástí jejich identity.

Podle valuačního měřítka CAPE, ve kterém Shiller očišťuje tradičně používané PE od cyklických vlivů, jsou nyní americké akcie drahé. Nicméně CAPE není tak vysoko jako na přelomu tisíciletí, jeho současná výše podle Shillera naznačuje nižší budoucí návratnost akcií, která ale kvůli nízkým sazbám stejně neznamená, že by investoři měli rotovat z akciového na dluhopisový trh. „Je to stále ok, pokud investujete do amerického trhu a zejména do hodnotových akcií,“ míní Shiller. Evropa podle CAPE vypadá atraktivněji a platí to zejména pro Velkou Británii. Těžké je soudit trh japonský, protože na něm se CAPE pohybuje vysoko již hodně dlouhou dobu. Nejlevnějšími sektory v USA jsou podle Shillerova měřítka komunikační služby, materiály, technologie a zdravotní péče.

Zdroj: ProMarket

 

Čtěte více:

Shiller: Pozor na příběhy, které mohou poslat ekonomiku do recese
17.09.2019 12:10
Ekonomové analyzují monetární politiku Fedu, neustálé změny v nastaven...
Perly týdne: Polovina světové práce neplacena, roky vzdálená recese a my se nebojíme resuscitovat
25.10.2019 13:07
Dříví na oheň a nošení vody: Mezinárodní měnový fond na základě nové ...
Shiller: Co ve skutečnosti hýbe ekonomickým cyklem
01.11.2019 10:52
„Ekonomie je již dlouhou dobu ovlivněna konceptem nazývaným homo econo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)