Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největší věc v technologiích není na veletrhu ve Vegas

Největší věc v technologiích není na veletrhu ve Vegas

10.01.2020 17:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Napjatě sledovaná výroční přehlídka osobních spotřebičů a dalších přístrojů, která se tento týden koná v americkém Las Vegas, se pozvolna chýlí ke konci. Podle Bloombergu ale stojí za to uvažovat o něčem, co není úplně intuitivní: Venture investoři už nemají spotřebitelské technologie tak rádi jako kdysi, napsala agentura Bloomberg.

Podle údajů společnosti PitchBook, sesbíraných pro Bloomberg, přilákaly firmy specializující se na firemní software a na služby pro firmy loni 30,42 miliardy USD. To je o třetinu víc, než kolik z venture peněženky odešlo do firem orientujících se na spotřebitelské technologie. Ty tak loni přilákaly 23,26 miliardy USD, o čtvrtinu méně než v roce předešlém. Poprvé za minimálně pět let se tak stalo, že firmy orientující se čistě na firemní sektor (enterprise) vyrvaly z rukou venture dobrodruhů víc kapitálu než spotřebitelské technologie.

To samé lze říci i o investorech. Také jejich přístup akciím enterprise firem byl vřelejší. Třeba akcie Zoom Video Communications, která poskytuje konferenční služby za využití cloud computingu, se od dubnové primární veřejné nabídky skoro zdvojnásobily. Společnost pro kybernetickou bezpečnost Crowdstrike Holdings je od červnového debutu o skoro dvě třetiny nahoře.

Ne tak dobře se dařilo napjatě očekávaným IPO spotřebitelských firem. Poskytovatel alternativní taxislužby Uber Technologie ztrácí od červnového debutu zhruba třetinu. Možná nejvíce odstrašujícím případem je pak WeWork, jejíž plány na vstup na burzu na podzim za dramatických okolností zkrachovaly.

Přijetí k veřejnému obchodování na burzách není jedinou věcí, která žene investice nahoru. Do sektoru enterprise, který není tak přeplněný stávajícími průmyslovými titány, zamířili někteří z nejtalentovanějších podnikatelů. A přesně to venture investoři vědí.

Ve spotřebitelském světě je známo, že velké firmy kupují nebezpečné start-upy, nebo se je snaží vystrnadit. Oba výsledky znamenají, že podnikatelé, kteří se dostali do hledáčku gigantů, nebudou nikdy řídit větší nezávislé firmy. Některé velké enterprise firmy podle tohoto scénáře jedou také. Třeba SAP nebo Salesforce.com mají chronickou pověst firem žíznících po akvizicích. Zakladatelé enterprise firem si ale často uchovají takovou míru svobody, že odmítnou nabídky ke koupi. Nemají přitom takový strach, že je větší společnost porazí.

Společnost pro cloud monitoring Datadog na příklad shodila se stolu nabídku od Cisco Systems, a to jí chybělo jen pár dní do IPO. Vývojář komunikačních platforem pro komunikaci v reálném čase Slack Technologies pořád roste, i když Microsoft už roky tlačí svou vlastní odpověď na kancelářské textování s názvem Teams.

Pomáhá i to, že špičkový firemní software vyžaduje takový stupeň specializace, který může být náročné zopakovat. Zákazníci v sektoru enterprise jsou navíc stále ochotnější spolupracovat se start-upy, což trochu škodí reputační výhodě, kterou mají velké značky, když vypustí konkurenční produkt.

Bližší pohled na to, jak zakladatelé uvažují, může poskytnout Oleg Rogynskyy, jehož společnost pro byznys analýzu People.ai je druhý enterprise startup, který založil. Jeho kariéra se mohla ubírat směrem ke spotřebitelského sektoru, kdyby pokračoval ve svém prvním byznysu, na který dostal peníze. Byl to feed pro fotografie a Rogynskyy ho založil v roce 2007, kdy byl ještě na střední škole. Možná se z něj mohl stát Instagram, ale možná některý z bezpočtu mnohem méně lukrativnějších start-upů pro sdílení fotek.

Skok do sféry enterprise byl dobrý nápad, říká nyní Rogynskyy. Firmy z tohoto ranku mohou podle něj snáze vyrůst na úroveň 100milioných tržeb (v dolarech) a dostat se na burzu dřív než jejich protějšky ze spotřebního ranku, ačkoli mohou vytřískat méně kapitálu během IPO. „Výsledky jsou menší,“ říká. „Ale šance větší.“

 

Čtěte více:

Společnost TeamViewer vstoupila při letos největším evropském IPO na burzu
25.09.2019 10:18
Na frankfurtské akciové burze se dnes začalo obchodovat s akciemi něme...
Největší evropská softwarová firma SAP (+8 %) mění ředitele
11.10.2019 9:22
Předseda představenstva největší evropské softwarové společnosti SAP B...
FT: Huawei připouští, že ho poškozují americké sankce
21.10.2019 9:40
Čínská společnost Huawei má problémy s nahrazením aplikací firmy Googl...
Výsledky Uberu: Růstu tržeb nestačí provozní výkon, výhled s velkým otazníkem (komentář analytika)
05.11.2019 11:08
Výsledky provozovatele alternativní taxislužby Uber byly v hlavních fi...

Váš názor
  • Neznalost nebo lež?
    11.01.2020 9:16

    Kdyby autor článku uvedl alespoň nějaké časové hledisko, tak by se to dalo omluvit ale zmiňované firmy jako skvělé úspěšné příklady IPO. "Třeba akcie Zoom Video Communications, která poskytuje konferenční služby za využití cloud computingu, se od dubnové primární veřejné nabídky skoro zdvojnásobily." A jaká je pravda Duben 2019 62USD, 11.6.2019 102USD 5.12.2019 62USD, 9.1. 73 USD. Tak že lze k dnešnímu datu uvednení článku těžko hovořit o zdvojnásobení ale o cca 18%. Druhá zmíněná firma Zoom Video Communications při vstupu na trh 11.6. 58USD, 19.8. 99USD, 6.11. 45USD a 9.1. 57USD. Tak že se spíše jedná o pokles než zdovjnásobení. Od redakce Patrie bych očekával větší profesionalitu a to ať už v tom co někdo napíše a nebo, že to alespoň někdo zkontroluje. Doufám, že ten někdo kdo to napsal nedává nějaká investiční doporučení vašim klientům. S pozdravem Antonín.
    AnthonyADM
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university