Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody. Má uklidnit trhy a podpořit americkou ekonomiku

USA a Čína podepsaly první část obchodní dohody. Má uklidnit trhy a podpořit americkou ekonomiku

16.01.2020 8:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che podepsali první fázi obchodní dohody. Ta je zatím největším krokem k vyřešení 18 měsíců trvající obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa, která rozbouřila finanční trhy a zpomalila globální ekonomický růst.

Dohoda však zatím neodstraňuje veškerá americká cla na čínský dovoz. Ta budou podle Trumpa odstraněna, jakmile obě země dokončí druhou část obchodní dohody. Jednání o druhé fázi mají podle Trumpa začít brzy. Trump rovněž dodal, že neočekává, že by byla ještě třetí fáze.

Dohoda zvyšuje nákupy amerického zboží a služeb Čínou. Peking i Washington označují dohodu za významný krok po měsících rozhovorů přerušovaných odvetnými cly a označují ji za novou éru americko-čínských vztahů.

Nejvýznamnější částí dohody je slib Číny koupit z USA další zboží a služby. Čína slíbila, že v příštích dvou letech koupí zemědělské produkty a další zboží a služby z USA za částku, která bude proti roku 2017 vyšší o nejméně 200 miliard USD (4,5 bilionu Kč). V roce 2017 koupila zboží za 186 miliard USD. Dohoda mimo jiné zahrnuje objednávky na zemědělské produkty za 50 miliard USD, služby za 40 až 50 miliard USD, průmyslové zboží za 75 miliard USD a energii za 50 miliard USD.

Dohoda však zatím neřeší množství strukturálních rozdílů, které vedly Trumpovu vládu k zahájení obchodní války. Patří k nim dlouhodobá praxe Pekingu podporovat státní podniky a zaplavovat zahraniční trhy levným zbožím, upozornila agentura Reuters.

Trump na podpis 86stránkového dokumentu pozval přes 200 hostů z podnikatelských, vládních a diplomatických kruhů. V nezvykle dlouhém projevu před podpisem dohody mnoho z nich osobně přivítal. Obchodní dohodu označil za historickou. Podle něj napravuje minulé křivdy a zajistí ekonomickou spravedlnost a bezpečnost pro americké pracující, zemědělce a rodiny. V projevu také poděkoval všem, kteří se jednání o dohodě účastnili, a slíbil, že brzy navštíví Čínu.

Ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow v rozhovoru s Fox News řekl, že dohoda v letech 2020 a 2021 zvýší hrubý domácí produkt USA o 0,5 procentního bodu. Někteří analytici jsou však skeptičtí k tomu, že by dohoda znamenala novu trajektorii obchodu mezi USA a Čínou, a nevěří, že Čína dodrží slíbené cíle.

Slavnostní podpis dohody v Bílém domě poskytl Trumpovi podle agentur příležitost pochlubit se pokrokem u své nejvyšší ekonomické priority, a to ve stejné chvíli, kdy Sněmovna reprezentantů debatovala o předání ústavní žaloby na Trumpa Senátu.

Výběr hlavních událostí v obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou:

2018

8. března - Prezident Donald Trump podepsal dekret o uvalení cel na dovoz oceli a hliníku, výjimku přiznal Kanadě a Mexiku. Cla na dovoz oceli stanovil na 25 procent, na hliník na deset.

22. března - Trump podepsal dekret, kterým uvalil cla na zboží z Číny. Uvedl, že cla mají týkat dovozu v hodnotě 60 miliard dolarů (tehdy asi 1,3 bilionu korun) ročně.

2. dubna - Čína v reakci na cla na dovoz oceli a hliníku s okamžitou platností zavedla 25procentní clo na 128 výrobků ze Spojených států.

6. července - USA začaly uplatňovat 25procentní clo na dovoz čínského zboží za 34 miliard dolarů (tehdy zhruba 760 miliard korun) ročně. Čína zareagovala protiopatřením ve stejném rozsahu a obvinila USA, že zahajují dosud největší obchodní válku. Čína se ve sporu obrátila k WTO.

23. srpna - Čína podala u WTO další stížnost na USA kvůli clům. Washington totiž začal uplatňovat další 25procentní cla na dovoz z Číny v objemu 16 miliard dolarů (358 miliard korun) ročně, Peking v odvetě zavedl cla ve srovnatelném rozsahu.

24. září - Spojené státy začaly uplatňovat desetiprocentní clo na dovoz čínského zboží v objemu 200 miliard dolarů (tehdy 4,5 bilionu korun) ročně. Čína v reakci zavedla celní poplatky ve výši pěti až deseti procent na dovoz z USA v objemu 60 miliard dolarů a pohrozila, že může opatření ještě rozšířit.

1. prosince - Spojené státy a Čína se ve vzájemném obchodním sporu domluvily na 90denním příměří.

2019

10. května - Obchodní válka mezi USA a Čínou se znovu vystupňovala. Washington zatížil dovoz čínského zboží v ročním objemu 200 miliard USD 25procentním clem místo dosavadních deseti. Peking se v reakci rozhodl, že od 1. června uvalí dodatečná cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů.

1. srpna - Trump oznámil, že USA od 1. září uvalí dodatečné desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů korun). Obchodní rozhovory s Čínou podle něj budou pokračovat.

13. srpna - Americká vláda oznámila, že zatím nebude uplatňovat desetiprocentní clo na některé čínské zboží, které mělo začít platit od 1. září, u některého zboží pak clo dokonce zruší. Cla odložila u mobilních telefonů a laptopů, zrušila je u zboží důležitého kvůli zdraví či národní bezpečnosti.

23. srpna - Čína oznámila nová cla pět a deset procent na 5078 produktů z USA. Byly mezi nimi zemědělské produkty, ropa, malá letadla nebo automobily. Hodnota zboží dosahuje zhruba 75 miliard dolarů (1,75 bilionu korun). Některá cla vstoupila v platnost 1. září, zbývající měla platit od 15. prosince.

- Trump v reakci oznámil nové pětiprocentní zvýšení cel na dovoz z Číny. Avizované desetiprocentní clo na čínské zboží v hodnotě 300 miliard dolarů, které bylo uvaleno od 1. září, se tak zvýšilo na 15 procent. Z 25 na 30 procent narostlo od 1. října clo zavedené na zboží za 250 miliard dolarů.

1. září - V USA vstoupila v platnost nová cla na dovoz čínské zboží v roční hodnotě 112 miliard dolarů (2,6 bilionu korun).

2. září - Čína podala u WTO další stížnost na USA kvůli clům.

11. září - Čína se rozhodla osvobodit 16 druhů produktů od dodatečných cel uvalených na dovoz ze Spojených států.

20. září - USA oznámily, že dočasně osvobodí více než 400 produktů z Číny od celních poplatků stanovených na 25 procent.

11. října - Obě země dokončily první fázi dohody, která pokrývá nákup zemědělských produktů, měnovou problematiku a ochranu duševního vlastnictví. Washington pozastavil zvýšení cel na čínský dovoz, které mělo vstoupit v platnost 15. října.

6. prosince - Čína oznámila, že zruší cla na část sóji a vepřového dovážených z USA.

13. prosince - USA dospěly k dílčí obchodní dohodě s Čínou. Další cla, která měla platit od 15. prosince na čínské zboží za 160 miliard dolarů (3,7 bilionu korun), USA nezavedly.

2020


15. ledna - Prezident Trump a čínský vicepremiér Liou Che podepsali dohodu, která je prvním krokem k ukončení obchodní války mezi USA a Čínou.

(Zdroj: čtk, Reuters, CNBC, Fox News, Bloomberg)

 

Čtěte více:

Druhý rok obchodní války: V jaké formě jsou USA a Čína?
06.01.2020 10:47
Obchodní válka mezi USA a Čínou vstoupila během 2019 do svého druhého ...
WSJ: Čínské akcie ani po deseti letech nesmazaly všechny ztráty
08.01.2020 16:10
Čínské akcie stále nesmazaly všechny ztráty, které nabraly za finanční...
Novinky od Trumpa: Finále dohody s Čínou až po volbách, změkčení ekoregulací. Airbus vyrobí víc v USA
10.01.2020 8:34
Druhá část americko-čínské obchodní dohody možná bude hotová až po lis...
USA a Čína se dohodly na novém dialogu o reformách
13.01.2020 8:51
Spojené státy a Čína se dohodly, že se budou scházet dvakrát do roka, ...
Týdenní výhled: Podpis dohody USA-Čína a start výsledkové sezóny na spadnutí
13.01.2020 14:29
Ve Washingtonu v nejbližších dnech dojde k podpisu první fáze obchodní...
Těsně před očekávanou dohodou: USA už Čínu nepovažují za měnového manipulátora
14.01.2020 8:36
Spojené státy již nepovažují Čínu za zemi, která manipuluje se svojí m...
Vývoz z Číny v prosinci poprvé po pěti měsících vzrostl
14.01.2020 9:24
Vývoz z Číny se v prosinci poprvé po pěti měsících zvýšil a růst byl v...

Váš názor
  • Zásadní rozdíl
    16.01.2020 8:31

    Zásadní rozdíl je v nákladech práce. ten nelze vymazat žádnou dohodou. tento rozdíl byl dlouhou dobu vyrovnávan jednak technologickým náskokem USA a zadruhé prémií pro Američany za to, že dolar byl světovou měnou a tudíž poptávka po něm významně převyšuje měnové potřeby tuzemského trhu. Oba tyto efekty významně slábnou. Pokud by si byly země nákladově podobné, nemohl by si Peking "dotovat" státní podniky, protožer by mu peníze chyběly jinde. Zázraky se nedějí.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university