Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Extrémní nejistota spojená s koronavirem vyhání investory z akcií

Rozbřesk: Extrémní nejistota spojená s koronavirem vyhání investory z akcií

26.02.2020 9:46, aktualizováno: 26.2. 9:46
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Nejistota spojená s nástupem koronaviru zůstává extrémní. I když přírůstky infikovaných v Číně zpomalují, alarmující je rychlý nárůst nakažených ve zbytku světa, kde přírůstky nakažených zrychlují a jejich celkový počet přesáhl 2000. Vzhledem k dlouhé inkubační době je navíc pravděpodobné, že počet nakažených dál poroste.

To staví veškeré propočty dopadů koronaviru na velice tenký led. Původně jsme předpokládali, že epidemie oslabí dočasně poptávku v čínském sektoru služeb a částečně kvůli výpadkům produkce také v průmyslu. Takovýto šok by zasáhl zejména hlavní obchodní partnery Číny (Koreu a Tchaj-wan) a vedle toho ekonomiky výrazněji exponované vůči obchodu s Asií (z Evropy zejména Německo).

Situace je ale o poznání komplikovanější s tím, jak se virus začíná šířit a my musíme uvažovat šoky do sektoru služeb také v Itálii, Koreji a v Japonsku. To samozřejmě výrazně zvyšuje zranitelnost Itálie a Japonska. Německo a střední Evropa čistě z důvodu šíření viru do Itálie nemusí nést výraznější hospodářské škody. To ale platí pouze do chvíle, pokud se epidemie nerozšíří i tam. Právě proto, že se rozumně nedají sečíst případné škody a nikdo nevidí světlo na konci tunelu, jsou trhy tak nervózní.

V obecné rovině sice platí, že dopady epidemií srazí poptávku pouze dočasně, a ta se pak v následujících kvartálech snaží dohnat to, co zameškala. To by měla být pro investory pozitivní zpráva - ztráty akciových indexů by měly být dočasné. Jsou tu však dvě “ale”, které staví epidemii do jiného světla - a následky oproti minulým zkušenostem mohou proto být trvalejší.

Za prvé, negativní efekt koronaviru se kombinuje s řadou jiných rizik a nejistot, jako je rostoucí napětí v čínském finančním sektoru nebo německá průmyslová recese. I když propad poptávky spojený s koronavirem bude dočasný, může v některých případech zesílit hrozbu pramenící z jiných trvalejších problémů.

Za druhé, podíl Číny na globální výrobě v posledních dvaceti letech výrazně narostl (mnoho na tom nezměnil ani start obchodních válek) a epidemie může vedle slabší čínské poptávky ohrozit také samotnou výrobu (v rámci nadnárodních výrobních řetězců). To je zejména případ strojírenství (kde podíl na světové výrobě narostl z 5 na 25 %) a výroby elektroniky (z 15 na 28 %). Podle průzkumu Goldman Sachs mají minimálně americké nadnárodní společnosti (až na výjimky) dostatek zásob na to, aby v nejbližších týdnech udržely produkci i v případě výpadku čínské produkce. Pokud by ovšem epidemie paralyzovala čínskou průmyslovou výrobu i v druhém kvartále, produkce řady nadnárodních firem by pravděpodobně utrpěla. V takovém případě by byly dopady koronaviru bezesporu výrazně hlubší a dopady na investorský sentiment trvalejší. A déle by trval i návrat investorů do rizikových aktiv, ať už jde o americké akcie nebo českou korunu.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Česká koruna zůstává pod tlakem, i když výprodeje nejsou tak silné jako na začátku týdne, česká měna se pomalu přibližuje 25,30 EUR/CZK. Podobně jako pro korunu i pro jiná riziková aktiva platí, že zůstane zranitelná, dokud nezačnou klesat přírůstky nakažených mimo Čínu (nebo se na scéně objeví účinná vakcína). Pak by měly středoevropské měny alespoň část svých ztrát smazat.

Zahraniční forex
Prudký pokles úrokových sazeb v USA v souvislosti s šířením koronaviru poněkud ublížil dolaru, který disponuje daleko vyššími úrokovými sazbami než euro. Sázky trhu na snížení sazeb Fedu však zatím jdou proti komentářům amerických centrálních bankéřů - naposledy to byl včera druhý muž Fedu Clarida, který uvedl, že makroekonomické dopady koronaviru na americkou ekonomiku jsou zatím těžko odhadnutelné (což zatím neimplikuje snížení sazeb).

Tak trochu mimo dění okolo koronaviru žije forint svým vlastním příběhem, jež souvisí vysokou maďarskou inflací a tím, jak se s ní centrální banka vypořádá. Ani včerejší zasedání MNB nevyznělo tak, že centrální bankéři v Budapešti chtěli utáhnout měnové šrouby. Nicméně v poslední větě komentáře MNB se objevuje náznak toho, že by centrální banka mohla v březnu přitvrdit (což je náš scénář), když varuje, že pokud inflační prognóza v březnu ukáže nutnost politiku utáhnout, tak to banka provede a použije k tomu všechny prostředky (tedy i zvýšení úroků).

Ropa

Nálada na ropném trhu zůstává veskrze medvědí a ropa Brent dnes ráno lavíruje těsně nad hranicí 55 dolarů za barel. Počet zemí, které hlásí nákazu koronavirem, vzrostl již na třicet, a vlády napříč světem proto přistupují k různě intenzivním karanténním opatřením. Ty přitom často mají bezprostřední dopad na poptávku po palivech, což oslabuje poptávkovou stranu trhu.

Včerejší slabší než očekávaný nárůst zásob reportovaný API příliš rozruchu nevzbudil a něco podobného můžeme očekávat i dnes od oficiálních čísel americké EIA. Pozornost trhu zůstane v prvé řadě zaměřena na vývoj situace okolo koronaviru a blížícího se zasedání států OPEC na konci příštího týdne.


 
 

Čtěte více:

Analytici: Koronavirus stáhne italskou ekonomiku do recese
25.02.2020 8:34
Italská ekonomika se podle analytiků kvůli negativním hospodářským dop...
Koronavirus zvyšuje sázky na další pokles sazeb
25.02.2020 8:44
Narušení globálního ekonomického vývoje kvůli šíření onemocnění způsob...
BNP Paribas: Akcie, které kupovat teď a které po panice kolem koronaviru
25.02.2020 12:24
Nezdá se, že by celosvětové rozšiřování nového typu koronaviru zatím p...
Experti Patrie v E15: Proč akciové trhy tak dlouho vzdorovaly viru
25.02.2020 15:46
Výroba v Číně se z velké části zastavila, světovou továrnu číslo jedna...
Jan Bureš: Jaké budou dopady šíření koronaviru?
26.02.2020 5:41
Nejistota spojená s nástupem koronaviru zůstává vysoká a rychlý nárůst...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data