Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejbohatší muž Asie buduje příštího globálního technologického obra

Nejbohatší muž Asie buduje příštího globálního technologického obra

23.05.2020 15:43
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Mukesh Ambani chce vybudovat příští globální technologickou firmu. Pokud se mu to podaří, může se jeho mobilní operátor a jeden z tahounů indické digitalizace JioPlatforms brzy zařadit mezi takové hráče jako Google, Amazon, Alibaba nebo Tencent, napsal CNN Business.

Telekomunikační impérium JioPlatforms disponuje už teď ekosystémem aplikací, které pokrývají vše od internetových nákupů potravin po videostreaming a přes mobilní síť Reliance Jio obsluhují 388 milionů předplatitelů. Kromě toho JioPlatforms pracuje na chytrých domácnostech, propojených vozidlech nebo bezpečnostních systémech.

Jenomže ambice nejbohatšího muže Asie jsou ještě větší. Během několika týdnů se mu podařilo dát dohromady několik prvotřídních amerických investorů a přes 5 miliard dolarů od Faceboku. Může tak pokračovat v úsilí ovládnout indický internet, který roste nejrychleji na světě.

Reliance Industries vyrostla pod Ambaniho vedením z ropné a energetické firmy do bujícího konglomerátu, který zahrnuje retailové obchody, mobilního operátora, devastujícího svou konkurenci, poskytovatele širokopásmového internetu a digitálních platforem. Ambani „si rozhodně přeje, aby JioPlatforms nebyla jenom telekomunikační společnost,“ ale budoucí indický Google nebo Tencent, uvedl podle CNN analytik americké společnosti PitchBook Wylie Fernyhough.

Aby Ambani posunul svoje plány dál, potřeboval si plácnout s někým ze Silicon Valley. Proto jeho spolupráce za 5,7 miliardy USD s Facebookem, a hlavně s jeho službou pro bezplatné zasílání zpráv a telefonování WhatsApp. Americká internetová společnost koupí desetiprocentního podílu v Jio Platforms získá významný opěrný bod na indickém trhu, kde se WhatsApp chystá spustit platební službu.

#Facebook investuje 5,7 miliardy #USD do podílu v indické firmě #Jio - https://t.co/SKTwVz0Nmg pic.twitter.com/qpDze7CBdE

Transakce, která pořád čeká na souhlas regulátorů, naznačuje, že Ambani a Facebook se pokoušejí vytvořit „takový typ platformy, kde můžete dělat vše, od mobilního bankovnictví přes posílání zpráv, sociální média,“ uvedl Fernyhough. Jinými slovy, indickou verzi služby WeChat od Tencentu, která je obrovsky populární v Číně.

Na rozdíl od Tencentu má ale JioPlatforms také masivní mobilní síť, díky které může vybudovat širokou uživatelskou základnu. „Byli jsme už svědky toho, jak e-commerce, obsah, cloud, technologické firmy nahrazují tradiční telco,“ uvedl Tarun Pathak, analytik Counterpoint Research.

Myšlenku, že Ambanimu pomáhá vybudovat „super aplikaci“, Facebook odsunul do pozadí s tím, že obě firmy budou v Indii nadále fungovat samostatně. Obě ale poskytují „stavební kostky malým firmám pro přístup na internet,“ řekl Ajit Mohan, viceprezident a managing director Facebooku pro Indii.

Potraviny jako cesta k dominantnímu postavení

Prvním cílem tohoto partnerství je internetový prodej potravin. Potraviny jako takové tvoří 70 % indického maloobchodního trhu, tvrdí společnost Bernstein. Táhnou jej drobné lokální obchůdky, kterým se v Indii říká kirana, přičemž více než 90 % tohoto trhu není organizováno.

Celkový maloobchodní trh by měl do roku 2025 zdvojnásobit svou velikost na skoro 1,3 bilionu USD – ze 676 miliard USD v roce 2018. Jenomže indický internetový trh s potravinami je proti tomu malý. V tomto roce se jeho hodnota pohybuje kolem 3 miliardy USD, tvrdí analytická firma Forrester. Toto číslo ale roste, protože pandemie rychle mění zvyklosti lidí.

Když byl na konci loňského roku spuštěn JioMart, vytkl si za cíl přesvědčit 30 milionů malých obchůdků, aby obchodovaly na jeho platformě. A pandemie Covid-19 a doprovodná restriktivní opatření v Indii tento trend uspíšily. Jako nástroj k tomu slouží WhatsApp, který jako svou hlavní textovací aplikaci používá více než 400 milionů Indů. Ti také často píšou přímo firmám, když si chtějí koupit zboží nebo vědět víc o produktech a službách. Zapojení do JioMart by mohlo fungovat i proto, že také používá WhatsApp, takže rodinné obchůdky by se nemusely učit ovládat novou aplikaci.

JioMart a WhatsApp „zkomplikují život Amazonu a FlipKart,“ kterou vlastní Walmart, domnívá Satish Meena, analytik Forresteru. Karanténní opatření totiž ukázala, že Amazon a FlipKart nemají v současnosti vybavení na dodávky potravin v Indii.

Spoléhat se na místní obchody typu kirana má ale svoje nevýhody: Nemusejí mít přehled o tom, co mají na skladě, protože řada jejich majitelů si podobné údaje zapisuje od knihy a škrtá, když má vyprodáno. Kdyby se JioMartu podařilo angažovat miliony kiran a pomoci jim sledovat stavy zásob, mohlo by to změnit pravidla hry. 

Příliv investorů

Krátce po oznámení dohody s Facebookem zveřejnila JioPlatforms další tři velké investice od Silver Lake, Vista a General Atlantic, celkem za 3,2 miliardy USD. Nejnověji svou investici do JioPlatforms oznámila investiční společnost KKR & Co se sídlem v New Yorku, a to 1,5 mld. USD. Společně s dalšími transakcemi tak indická digitální společnost získala za tento měsíc finanční prostředky celkem za 10 miliard dolarů.

Nejnovější investice od KKR přitom oceňuje JioPlatforms na zhruba 65 miliard USD, což z ní činí druhou nejhodnotnější samostatnou indickou technologickou firmu po Tata Consultancy Services.
Ambani potřebuje peníze nejenom na inovace a diverzifikaci svého impéria směrem od ropy a od petrochemie, ale také na umoření narůstajícího dluhu. Jenom v tomto roce by Reliance Industries chtěla eliminovat čistý dluh za 21,4 miliardy dolarů a do března roku příštího by chtěla patřit k firmám, které ho mají nulový. K letošnímu březnu měla na knihách zhruba 44 miliard dolarů. V ropě i v jiných sektorech přitom firma zakouší masivní propady.

Investoři by ale svoje peníze do Ambaniho ambic mohli hrnout i nadále. Potenciál by mohli vidět v „indické verzi WeChatu“ a v tom, na kolik stovek miliard dolarů by jednou mohla být oceněna, domnívá se analytik Fernyhough.

Zdroje: CNN, Reuters, ČTK

Ilustrační foto: Murtaza Ali z Pixabay

 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Ponzi na vrcholu, peníze z vrtulníků do praxe a u nás nafouknuté ceny bydlení
28.02.2020 14:26
Ve světě… Ponzi schémata opět na vrcholu: CNBC tento týden tvrdí, že...
Správce fondu rozvíjejících se trhů nakupuje akcie, trh „se změnil“
14.04.2020 6:33
Erik Zipf, který loni přesně předpověděl oživení na rozvíjejících se t...
Facebook investuje 5,7 miliardy USD do podílu v indické firmě Jio
22.04.2020 10:34
Americká internetová společnost Facebook investuje 5,7 miliardy dolar...
Rozvíjející se ekonomiky potřebují nové financování, ne moratoria
18.05.2020 6:10
Mnozí vyzývají k dočasnému moratoriu na všechny splátky dluhů ze stran...

Váš názor
  •  
    23.05.2020 17:56

    Zní to sqěle ale spolupráce s mistrem na všechno Mark Zuckenberg je vždy zavádějící. Je to levičák na fest, slouha Číny a dost lidí co s ním spolupracovali a zvedalo jeho firmu podvedl. Myslím, že má tolik nepřátel, že se to nedá spočítat. Faktem je, že je to miláček publika, levicových médií a má kopce peněz. Což je silný arsenál!
    Čert
Aktuální komentáře
07.05.2024
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
13:00BP PLC (03/24 Q1)
13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)