Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Svět chce své peníze zpět a táhne pojišťovny do epicentra krize

Svět chce své peníze zpět a táhne pojišťovny do epicentra krize

12.06.2020 10:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Seznam zrušených davových akcí není špatnou zprávou jen pro organizátory, sportovní kluby, zábavní průmysl apod. Finanční dopad tvrdě zasáhl i sektor, který je měl před pandemií ochránit.

Pojišťovny teď mají na hrbu miliardy dolarů, aby zachránily pořadatele událostí, jako např. Wimbledonu, které musely být v rámci karantény zrušeny. Lloyd's of London říká, že výplaty pojistného plnění za pandemii budou možná nejnákladnější za celou jeho 330leté historie.

V minulosti se objevily expozice na pandemie, které způsobily zrušení událostí i sportu," řekl Richard Tolley z Marsh, největšího pojišťovacího brokera na světě. "Ale nikdy v takovém měřítku." Podle Lloyd's by krize mohla stát pojišťovny více než 200 miliard dolarů.

Jde o dvojitý úder. Na jedné straně se řítí příval žádostí o pojistné plnění a na druhé straně se pálí investiční portfolia, která pojišťovny v posledních letech nashromáždily. Podle odhadu Lloyd’s bude v rámci dopadů pandemie téměř polovina celosvětových ztrát v tomto odvětví pocházet právě z firemních dluhopisů a nemovitého majetku. Aby toho nebylo málo, musí nyní toto odvětví zohlednit dopad nepokojů v USA, které pravděpodobně seznam závazků v tomto bezprecedentním roce ještě rozšíří.

Od začátku potlačování potenciálního dopadu viru před několika měsíci pojišťovny ohlašují velké finanční zásahy a varují, že to horší ještě přijde. Francouzská AXA minulý měsíc odhadovala, že samotné nároky na pojistné plnění za zrušení akcí budou ve „středních trojciferných milionových částkách eur“. Na to, aby předpověděla částku za přerušení podnikání, bylo příliš brzy. Německá pojišťovna Allianz uvedla, že v prvním čtvrtletí utrpěla kvůli pandemii zásah ve výši 700 milionů eur.

A pro všechny organizátory, kteří plánují se rychle ochránit před možnou druhou vlnou koronaviru, nezbývá než popřát hodně štěstí. "Realita je v tuto chvíli taková, že žádná pojišťovna nenabízí krytí zrušení události z důvodu přenosných nemocí," řekl Tolley z Marshe.

V USA se firmy připravují na to nejhorší. I když ještě není jasné, kdo byl krytý, musela se zrušit nebo přešunout obrovská americká turné, včetně Rolling Stones, Boba Dylana a Eltona Johna. Zároveň se poškozené podniky od restaurací v Dallasu až po majitele amerických kasin připravují na soudní bitvu proti svým pojišťovnám. Dva známí šéfové tohoto sektoru, Evan Greenberg z Chubb a Brian Duperreault z American International Group, uvedli, že tato pandemie bude pravděpodobně největší katastrofou v historii pojištění.

Co je na této pandemii ve srovnání s katastrofami, jako jsou hurikány, které průmysl rutinně pokrývá, jedinečné, je její záběr. Podle Petera Zaffina, prezidenta AIG, se ohnisko neomezuje pouze na jednu geografickou polohu a netrvá krátce jako tradiční události. "Hluboký dopad a globální povaha Covid-19 je něco, s čím jsme se nikdy nesetkali," uvedl 5. května Zaffino v komentáři k výsledkům AIG za první čtvrtletí. "Neexistuje žádný scénář.“ 

Odvětví bude v nadcházejících měsících čelit dalším problémům a debata ohledně výpadků podnikání se bude ještě zostřovat. Některé pojišťovny explicitně vyloučily ztráty způsobené viry a jiní tvrdí, že na vyplacení pojistného plnění je třeba skutečné fyzického poškození. Nicméně jeden pojistný trh se zatím drží – ten v Číně, kde pandemie začala. Přímé výplaty byly tlumené vzhledem k nízkému pokrytí pojištěním v zemi.

Světové ekonomiky uvolňují karanténu, ale budoucnost je stále zatěžkána nejistotou. Roste však optimismus, že v příštím roce by se mohla objevit nějaká normalita a že se všechno vrátí do pořádku. Pro pojišťovny však tento sektor zůstává nezmapovaným územím. Dopad pandemie „je jako domino, které začíná padat,“ řekl Stephen Cross, zakladatel a vedoucí strategie a inovací u McGill & Partners. „A nevíme, kolik kostiček spadne.“

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Největší evropská pojišťovna Allianz dosáhla rekordního zisku
21.02.2020 11:01
Největší evropská pojišťovna Allianz v loňském roce zvýšila provozní z...
VIG ve čtvrtletí asi zvýšila hrubé pojistné, finanční výsledek může být nižší
19.05.2020 16:24
Rakouská pojišťovací skupina Vienna Insurance Group zveřejní hospodářs...
Analytik Patrie: Pandemie se kvartálních výsledků VIG nedotkla
20.05.2020 10:57
Společnost VIG oznámila své výsledky za 1Q20 dnes před otevřením trhu....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
09.05.2024
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.