Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Co čekat od dnešního zasedání ČNB?

Rozbřesk: Co čekat od dnešního zasedání ČNB?

24.06.2020 9:04
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Centrální banka na svém červnovém zasedání po agresivním snížení sazeb pravděpodobně bude “jen” vyčkávat a hodnotit. To však neznamená, že se nebude “na co dívat”. 

Přešlapování na místě je logické - nejistota spojená s budoucím vývojem je sice ohromná, ale v současné chvíli není důvod přepisovat poslední prognózu ČNB. A ta počítá se stabilními sazbami v blízkosti nuly pro následující rok a půl. I z posledních vystoupení centrálních bankéřů vyplynulo, že jsou se současným nastavením oficiálních úrokových sazeb spokojeni. 

“Přešlapování na místě” však nebude znamenat “pasivitu a nicnedělání”. Centrální banka využije oddychového času pravděpodobně k rozšíření zbrojního arzenálu. Uvnitř centrální banky by měly probíhat debaty o tom, jaký nástroj nasadit v případě, že bude třeba prognózu přepsat negativním směrem. Na seznamu jsou čtyři hlavní nástroje - záporné úrokové sazby, nový kurzový závazek, nebo česká verze kvantitativního uvolňování či TLTRO (programu na dodávání dlouhodobé likvidity). Centrální banka by dnes mohla naznačit, jakým směrem se analýzy a interní debaty ubírají.

Z našeho pohledu jsou nejméně pravděpodobným nástrojem záporné sazby, které už byly v minulosti centrální bankou “zavrženy” a i dnes proti nim panuje značný odpor. Nejpravděpodobnější je naopak česká verze TLTRO nebo kvantitativního uvolňování - to by mohlo přijít na řadu v případě, kdy by nová vlna pandemie souběžně zvýšila tlak na český rozpočet a nastartovala odliv zahraničního kapitálu. Centrální banka by jimi mohla mírnit nárůst rizikových přirážek na dluhopisovém trhu, které by se jinak přenášely i do ceny peněz pro domácnosti a podniky.

Určitý otazník však stále visí nad posledním nástrojem - v minulosti již nasazeným kurzovým závazkem (intervencemi proti koruně). Z našeho pohledu dnes nové “oslabení koruny” nedává velký smysl. Charakter krize je jiný než v roce 2013 a daleko větší část exportérů je zajištěna. Tak to vidí také řada členů bankovní rady, ovšem pravděpodobně ne všichni. I proto budou dnes trhy hodně citlivé na jakékoliv komentáře ke koruně - česká měna je ostatně v tuto chvíli viditelně silnější, než předpokládala poslední květnová prognóza. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna jako by se rozhodla “zaparkovat” v okolí 26,60 EUR/CZK a opět se vrátit do světa nízké volatility, na který byla zvyklá před pandemií. Dnes se pozornost bezesporu soustředí na zasedání ČNB. Nečekáme, že by došlo ke změně sazeb. Hlavní pozornost se soustředí na komentáře směřující k interní debatě centrální banky nad novým zbrojním arzenálem. Korunu bezesporu bude zajímat nejvíce, zda se nevrací do hry možnost “nového kurzového závazku”.

Zahraniční forex
Až nečekaně silný nárůst podnikatelského optimismu v eurozóně v podobě nárůstu indexů PMI přispěl k tom, že euro včera proti dolaru zabodovalo. Dnes bude mít eurodolarový trh šanci dát si repete a to díky zveřejnění červnového německého indexu Ifo. Jeho zlepšení však bude očekávané a tak daleko zajímavější bude sledovat, jak se trhy včetně toho eurodolarového vypořádají s faktem, že počty nakažených v USA opět rychle narůstají.

Ve střední Evropě včera překvapila maďarská centrální banka, která snížila jednu z oficiálních úrokových sazeb o 15 bazických bodů. MNB krok podepřela novou makro prognózou, v níž očekává snížení jádrové inflace v roce 2021 pod inflační cíl (3 %). Forint reagoval učebnicovým oslabením, když pár EUR/HUF vylezl nad hranici 350.

Ropa
Ropa Brent mírné ztrácí a její cena se posunula pod 43 dolarů za barel. Důvodem je nad očekávání silný růst zásob surové ropy ve Spojených státech (+1,7 mil. barelů), který včera reportoval Americký petrolejářský institut. Na druhou stranu, medvědí vyznění reportu tlumí nárůst zásob jak v případě benzínu, tak středních destilátů. 

Dnes budou ropný trh zajímat především oficiální data k zásobám z dílny EIA. Z pohledu dynamiky nabídkové strany trhu bude zajímavé sledovat, jak si stojí také americká produkce surové ropy, která pod tlakem nízkých cen a klesající těžební aktivity v posledních měsících svižně padá. 

Akcie
Americké akciové trhy uzavřely včerejší obchodní den v kladných hodnotách, když přidaly přibližně půl procenta. Index S&P 500 zpevnil o 0,4 % na hladinu 3131 bodů a posílil tak druhým dnem v řadě. Dařilo se velkých technologickým titulům, když Apple zpevnil o 2,1 %. Své doporučení pak vylepšila UBS, jejíchž analytici zvýšili cílovou cenu na 400 USD. Amazon nebo Facebook pak přidaly přibližně dvě procenta. Vůbec nejlepší výsledek z celého indexu S&P 500 zaznamenaly akcie Mohawk Industries, které zakončily o 12,6 % výše. Pod tlak se naopak dostaly aerolinky American Airlines, které odepsaly 6,2 %. Index Dow Jones zpevnil o 0,5 %, S&P 500 o 0,4 % a Nasdaq o 0,7 %.

 

Čtěte více:

Carletti: Banky po COVID-19
24.06.2020 5:54
Banky zatím krizi vyvolané pandemií odolávají, ale tlak na ně poroste....
Ignorovaná rizika pro globální trhy možná přijdou najednou
23.06.2020 12:12
Trhy by mohly dostat studenou sprchu. Hypotetická rizika, která invest...
V Evropě leží na stole pomoc za dva biliony eur
23.06.2020 14:06
Evropské státy pomáhají svým ekonomikám pomalu. Ze slíbených státních ...
Poslanci schválili v prvním čtení navýšení letošního schodku státního rozpočtu na 9% HDP
23.06.2020 17:28
Poslanecká sněmovna v úterý schválila v prvním ze tří čtení navýšení p...
Ekonom Švejnar: Česká ekonomika letos propadně o 7,5 až osm procent HDP
24.06.2020 8:50
Propad české ekonomiky v letošním roce bude vyšší, než se všeobecně od...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách