Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny v průmyslu zvolnily pokles, zemědělské klesly výrazně

Ceny v průmyslu zvolnily pokles, zemědělské klesly výrazně

17.07.2020 11:32
Autor: ČTK

Ceny v průmyslu v červnu zpomalily meziroční pokles na 0,3 procenta z květnových 0,9 procenta. Zemědělské ceny se ale snížily o 4,4 procenta, což byl nejhlubší meziroční propad od července 2018. Naopak ceny stavebních prací zrychlily růst na 4,3 procenta a tržní služby pro podniky zdražily o 2,1 procenta. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé je pokles cen u zemědělských výrobců spojený s koronavirovou krizí, trh se jen pomalu oživuje.

Zatímco vývoj spotřebitelských cen centrální banku netěší, inflace se nachází nad tolerančním pásmem a její jádrová složka byla v červnu dokonce nejvyšší v historii časové řady, ceny v produkční sféře již indikují dezinflační tendence, komentoval čísla analytik Komerční banky Jan Vejmělek. "Data potvrzují náš předpoklad zpomalení spotřebitelské inflace ve druhé polovině roku směrem k inflačnímu cíli centrální banky," dodal. Ten činí dvě procenta.

Pokles zemědělských cen v červnu zrychlil, v květnu se snížily o 2,7 procenta. Na červnovém poklesu se podepsala rostlinná výroba. "Ceny brambor klesly o 26,1 procenta, obilovin přes pět procent a ceny olejnin o téměř tři procenta. Nižší byly též ceny skotu, mléka a jatečných prasat. Růst o téměř 23 procent naopak zaznamenaly ceny ovoce, zeleniny pak o 13,3 procenta," uvedl Jiří Šulc z ČSÚ.

Například u ceny zvířat podle Dlouhé v okolních státech EU nefunguje řada jatek, výrobní cena masa na trhu tak kvůli přebytkům klesá. Podle ní jde u vepřového masa o propad v celé Evropské unii, v ČR až o pět korun na kilo. Producenti drůbeže a vajec podle ní řeší naopak zvyšující se náklady na krmné směsi a na pracovní sílu. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy se ve statistikách projevuje nadhodnocení ceny brambor z doby, kdy se doprodávaly staré brambory. Ceny ovoce a zeleniny jsou podle něj zatím vysoko, protože ještě nenastala hlavní sklizňová sezona. "Ale po sklizni tuzemského ovoce očekáváme také snížení výrobních a doufáme i že i snad spotřebitelských cen," řekl Pícha.

V průmyslu se meziročně snížily především ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 15,6 procenta, těžby a dobývání o 3,6 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,2 procenta. Naopak stouply ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o osm procent. Ceny v odvětví dopravních prostředků se zvýšily o 3,4 procenta, z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 3,6 procenta. V odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu ceny vzrostly o 4,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly vyšší o 1,7 procenta, z toho zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa o 3,2 procenta.

Tržní služby pro podniky byly proti loňskému červnu dražší o 2,1 procenta. Ceny stouply za služby v zaměstnávání o 4,4 procenta, za skladování a podpůrné služby v dopravě o 4,3 procenta a za bezpečnostní a pátrací služby o 4,1 procenta. Ceny za služby v programování byly vyšší o 3,3 procenta a za pojištění o tři procenta. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o dvě procenta.

Meziměsíčně ceny v průmyslu klesly o 0,1 procenta. Ceny zemědělských výrobců se proti květnu zvýšily o 0,7 procenta a ceny stavebních prací se nezměnily. Kromě průmyslu klesly meziměsíčně také ceny tržních služeb pro podniky, a to o 0,2 procenta.

Čtěte více:

Rozbřesk: Barel ropy za 100 dolarů? Zapomeňte…
17.07.2020 9:12
Březnový výplach, dubnový kolaps, květnová rally a konečně červnová a ...
Daimler po karanténních opatřeních varoval před ztrátou, bude prý propouštět
17.07.2020 9:56
O více než 4 % rostou dnes v systému Xetra akcie Daimler. Německý auto...
Nevýrazný pátek a pochybnosti o podpoře v EU i USA
17.07.2020 11:09
Pátek je na hlavních trzích zatím ve znamení přešlapování na místě. Ev...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.06.2024
18:14Ani ty tulipány?
17:51Kofola hlásí za 1Q růst tržeb a EBITDA, navrhne vyplatit dividendu 13,50 Kč na akcii
17:21Pochybnosti o fundamentu se po datech vracejí na scénu, výnosy klesají  
16:33Tomáš Vlk: ISM za květen překvapivě slabé. Akcie řeší, co s tím  
15:50Jefferies doporučuje růstové akcie s odolnými zisky za rozumnou cenu. Uvádí konkrétní tipy  
14:59Čínský prodejce oděvů Shein by mohl brzy vstoupit na londýnskou akciovou burzu
14:54Schodek rozpočtu ke konci května byl meziročně nižší díky silnějším daňovým příjmům a nižším výdajům v energetice. Stále je ale třetí nejhlubší od vzniku Česka
14:37Týdenní výhled: Na programu nižší sazby ECB, trh práce v USA by měl postupně chladnout  
13:56FT: Ruské plány na nový plynovod do Číny narážejí na cenové požadavky Pekingu
13:24Než otevře Wall Street: GameStop, Nvidia, AMD, Best Buy  
12:12Týden začíná růstově pro akcie i dluhopisy  
11:17Roaring Kitty zveřejnil pozici v GameStop za 116 milionů dolarů, akcie firmy se zdvojnásobily
10:47Microsoft ve Švédsku investuje do infrastruktury pro umělou inteligenci a cloud
10:09Dominik Rusinko: Český průmysl dále zápolí se slabou poptávkou
9:52IATA: Aerolinky letos po celém světě přepraví téměř pět miliard lidí
9:45Firma Atos oznámila, že Křetínský předložil upravený návrh na její záchranu
9:15Rozbřesk: HDP za očekáváním kvůli slabým investicím
8:58Vstup trhů do června se pohledem futures jeví viditelně optimistický  
8:26Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance 5. června ve Zlíně
6:43Goldman Sachs radí vsadit si na evropské farmaceutické akcie. Chválí jejich inovace  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
16:00USA - Index ISM v průmyslu