Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB znovu zhoršila výhled české ekonomiky

Rozbřesk: ČNB znovu zhoršila výhled české ekonomiky

07.08.2020 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Stabilní sazby, žádné nekonvenční přístupy a vedle toho zhoršení výhledu ekonomiky. Tak by se dalo ve stručnosti shrnout včerejší zasedání bankovní rady ČNB. Centrální bankéři tak dali najevo, že ČNB již v dané fázi udělala vše, co bylo zapotřebí, a nyní budou vyčkávat, dokud se ekonomika nevzchopí.

Inflace, která překračuje horní hranici cílového intervalu je nechává v klidu, neboť ji považují za dočasný jev. Byť nová prognóza s vyššími inflačními čísly počítá až do konce letošního roku (mj. zřejmě i v důsledku zvýšení obchodních marží). Guvernér na tiskové konferenci uvedl, že pohyb sazeb do konce roku je málo pravděpodobný a samotná prognóza se zvýšením úroků kalkuluje až ve druhé polovině příštího roku. Celkově je nový výhled ČNB pesimističtější, byť zdůrazňuje vysokou míru nejistoty a stojí více než kdy jindy na expertních zásazích.

Mimochodem centrální banka předpokládá, že propad ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl výraznější, než naznačil už zveřejněný odhad statistického úřadu. Oživení, které má následovat od třetího čtvrtletí, navíc bude podle centrální banky mnohem pozvolnější, a tak celkový výhled ekonomiky ČNB zhoršila nejenom pro letošní rok (z -8 % na -8,2 %), ale i pro ten příští. Namísto 4 % nyní očekává jen 3,5% růst hospodářství. Hlavním scénářem je tedy pomalejší návrat k dřívějšímu „normálu“, kterého by ekonomika měla dosáhnout až koncem roku 2022. Důležitou zprávou z včerejšího zasedání bylo rovněž konstatování, že o dalších tzv. nekonvenčních nástrojích nebyla na srpnovém zasedání ČNB vůbec řeč. Když si vzpomeneme, jak v květnu koruna reagovala na možnost zavedení kurzového režimu – jako jedné z možných variant reakce ČNB – je to nepochybně uklidňující zpráva pro trhy.

Včerejší den ovšem nebyl pouze ve znamení ČNB. Už ráno byla na pořadu červnová data z německého a českého průmyslu. Nejprve šlo o statistiky nových zakázek v Německu, které dopadly velmi slibně, když jen v červnu meziměsíčně poskočily o téměř 28 %. Znovu tak umazaly významnou část propadu dosaženého v průběhu dubnové odstávky. Na své si přišel zejména automobilový průmysl, kterému se zakázky po obnovení výroby zvýšily o 66,5 %. Na startovní (předkoronovou) únorovou úroveň mu nyní chybí 11 %. Velmi podobně to vypadá i u českého průmyslu, kde se rovněž zakázky v posledním měsíci výrazně vzpamatovaly. Na druhou stranu však zatím není jasné, zda jde o trvalejší jev, nebo jen o realizaci odložené poptávky. Takže na místě je spíš umírněný optimismus.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna v průběhu včerejšího obchodování podobně jako ostatní měny v regionu ztrácela a z úvodních zhruba 26,10 EUR/CZK se postupně propracovala až k 26,30. Vyhlídky na stabilní sazby, nebo dokonce jejich možný růst v roce 2021, prezentované centrální bankou tak koruně nepomohly udržet zisky dosažené v průběhu předchozího dne. I tak je koruna stále o zhruba 1,5 % silnější oproti nejnovější prognóze ČNB, která pro třetí kvartál letošního roku počítá s kurzem 26,70 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Týdenní statistiky z amerického trhu práce se podle včera zveřejněných dat vylepšily, což vedlo k tomu, že eurodolar se již nedokázal posunout výše a lehce zkorigoval.

Zatímco ve Washingtonu pokračují politická vyjednávání o dalším fiskálním balíku na pomoc virem zasažené americké ekonomice, tak dnes odpoledne bude trh bedlivě sledovat oficiální statistiky z amerického trhu práce za červenec. Data zřejmě nebudu vypadat příliš pozitivně, neboť řada států v USA se musela minulý měsíc uchýlit k novým karanténním opatřením. Pro dolar to tedy nemusí být dobré zprávy.


Čtěte více:

Jiří Rusnok a Vít Bárta (ČNB): Koronakrize a výzvy pro měnovou politiku
03.07.2020 13:26
Úvodní psychologický šok z pandemie koronaviru již pominul a nyní jsme...
Michl a Adam z ČNB: Aktualizovaný odhad dopadů pandemie COVID-19 na ekonomiku ČR
21.07.2020 10:27
V minulém týdnu byla spotřeba elektřiny meziročně nižší o 2,2 %, v pře...
Viceguvernér Nidetzký: ČNB teď nevnímá tlak na uvolnění měnové politiky. Výzvou pro vládu bude dělení finanční pomoci
22.07.2020 14:14
Česká národní banka v současné době nemá zapotřebí upravovat měnovou p...
ČNB sazby nemění, zhoršuje odhad hospodářského propadu. Koruna na denním dnu
06.08.2020 14:37
Česká národní banka dnes v souladu s očekáváním ponechala úrokové saz...

Váš názor
  • ČAU LIDI!
    07.08.2020 9:59

    inflácia nebudě, keď zvolítě mňa = anofert = česko!!!! Ja som česko ja som anofert ja som najlepší premiér v histórii česka. (kto vlasní Agrofert neviem, koho je čapie (bocianovo) hniezdo to něviem, v KSČ som nebol v ŠTB som nebol) Ale inflácie nebudě to vám sľubujem!!! ruský nok má veľmi pesimistické výhľady. ja vidím situáciu inak. Postavíme nové tlačiarně, ja vytlačím biliony, rozdám ich ľuďom (voličom anofertu = česko = ja) Z týchto peňazí sa nastartuje rast ihneď po voľbách len keď vyhrajem = najmenej 25%. Z tohoto rastu nastartovaného vytlačenými peniazmi buděme mať zasa konjuktúru a potom Vám z týchto peňazí opäť pridám. Pridám štátnym uradníkom, pridám dochodcom, pridám agenturným robotníkom (ale len tým čo ma možu voliť) Zme a budeme najlepší ekonomika na svete, preto, ako tu bolo napísané koruna je najlepšia mena na svete, lebo najviac posilovala v histórii keď kedy človek ľuďom platil peniazmi. A ihneď po raste vidím ďalšiu možnosť ďalšieho rastu a potom Vám znova a zase pridám peniaze. Už sa preboha nestarajte o svoju budúcnosť, ja sa o vás postarám, všetko zaplatím, všetko robím len pre vás.!!!!!! Preč so zlodějmi podnikatělmi, preč s OSVČ zlodějmi všetci kradnú, preč s kalúskom. Stačí vymeniť všetky ty kluky a dát tam mňa!!!!!!!!!!Zvoltě ma a budě líp!!!!!!!!!
    oradapoisson
Aktuální komentáře
03.05.2024
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách