Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Biden přijal nominaci na prezidenta USA

Biden přijal nominaci na prezidenta USA

21.08.2020 8:52
Autor: ČTK

Joe Biden přijal nominaci Demokratické strany do souboje o Bílý dům, oficiálně se tak stal vyzyvatelem prezidenta Donalda Trumpa v listopadových volbách. V projevu na závěr stranického sjezdu podle agentury DPA bývalý viceprezident Baracka Obamy uvedl, že chce být prezidentem všech Američanů, nikoli pouze těch, kteří pro něj budou hlasovat. V svém nominačním projevu prohlásil, že hodlá stát na straně světla v boji proti temnotě. Demokraté v případě Bidenova vítězství zničí ekonomiku a přivedou zemi k anarchii. Jeho vláda by byla noční můrou, řekl prezident Donald Trump v projevu v Pensylvánii.

"S velkou ctí a pokorou přijímám nominaci pro úřad prezidenta Spojených států," řekl 77letý Biden v proslovu, který komentátoři shodně označovali za nejdůležitější v jeho padesátileté politické kariéře.

Slíbil být prezidentem nejen těch, kteří mu ve volbách 3. listopadu odevzdají hlas, nýbrž všech občanů USA. "Společně můžeme překonat a překonáme dobu temna v Americe," řekl ve video projevu přenášeném z jeho domu ve Wilmingtonu ve státě Delaware na sjezd konaný v Milwaukee. "Dávám vám tady a teď slovo: když mi svěříte úřad prezidenta, dostanu z nás to nejlepší, nikoliv to nejhorší."

Učinil rovněž slib, že sjednotí hluboce rozdělenou zemi, dostane pod kontrolu koronavirovou pandemii a vytvoří miliony pracovních míst. Hodlá rovněž najít odpověď na "rasistickou nerovnost" v americké společnosti a rozhodně bojovat proti změnám klimatu. Po celou dobu svého zhruba dvacetiminutového projevu jméno současného prezidenta Trumpa nezmínil ani jednou, povšimla si agentura AFP.

"Můžeme si zvolit cestu, kde se budeme naštvnější, plnější beznaděje a ještě rozdělenější. Cestu stínu a nedůvěry. Nebo si můžeme zvolit jinou cestu, využít šance začít znovu a sjednotit se. Cestu naděje a světla," prohlásil Biden. "Budu spojencem světla, nikoliv naší temnoty."

Bidenovo dnešní vystoupení (čtvrteční místního času) je vrcholem čtyřdenního sjezdu demokratů, který se kvůli pandemii koná ve značně omezené podobě a řečníci na něm vystupují především prostřednictvím video spojení.

V pondělí na něm vystoupila mimo jiné bývalá první dáma Michelle Obamová, která Trumpa označila za špatného prezidenta, který rozděluje a přináší zemi chaos. Během druhého dne sjezd Bidena oficiálně nominoval kandidátem demokratů na prezidenta. Ve středu přijala kandidaturu na viceprezidentku Kamala Harrisová, která by se v případě vítězství stala první ženou a zároveň černoškou na viceprezidentském postu.

Trump ve čtvrtečním v projevu svého vyzyvatele v souboji o Bílý dům ostře napadl. Demokraté v případě Bidenova vítězství zničí ekonomiku, rozpustí policii a přivedou zemi k anarchii, řekl Trump. Američany varoval, že se Biden, pokud bude zvolen prezidentem, stane jejich "noční můrou". V příspěvku na twitteru bezprostředně po Bidenově projevu současný nájemník Bílého domu napsal, že za své téměř padesátileté působení v politice "Joe neudělal nic z toho, o čem nyní mluví". "Nikdy se nezmění, jsou to jenom řeči," dodal.

Trump: Bidenova vláda by byla noční můrou, v zemi by nastal chaos

Americký prezident Donald Trump v projevu ostře napadl svého vyzyvatele v boji o Bílý dům Joea Bidena. Demokraté v případě Bidenova vítězství zničí ekonomiku, rozpustí policii a přivedou zemi k anarchii, uvedl Trump ve svém čtvrtečním (místního času) projevu v Old Forge ve státě Pensylvánie. Američany varoval, že se Biden, pokud bude zvolen prezidentem, stane jejich "noční můrou".

Členové Demokratické strany jsou "zcela pomatení" a chystají se razantně zvýšit daně, prohlásil Trump s tím, že v nynějších volbách půjde o "přežití národa". Republikánský prezident rovněž zopakoval své dřívější nedoložené tvrzení, že demokraté mohou volby vyhrát pouze pomocí volebních podvodů.

K současné koronavirové pandemii ve Spojených státech Trump řekl, že je "doufejme v posledním tažení". Podle agentury DPA pro to opět chybějí důkazy - v zemi v posledních dnech stále přibývá mezi 40.000 a 50.000 případy nákazy denně. Od začátku března s covidem-19 zemřelo v USA více než 174.000 lidí.

Po pensylvánském guvernérovi z řad demokratů Tomu Wolfovi prezident v projevu žádal uvolnění opatření přijatých s cílem zabránit šíření koronavirové nákazy, včetně omezení pohybu obyvatelstva. Vedlejší účinky těchto restrikcí jsou podle Trumpa "nebezpečnější než virus samotný". Wolf se chystá uvolnit opatření teprve den po volbách 3. listopadu, míní Trump. Bývalý viceprezident Baracka Obamy podle něj chystá dokonce "trvalé zákazy vycházení", což DPA označila opět za nepodložené tvrzení - demokratický uchazeč o prezidentskou funkci nic takového nikdy nenavrhoval.

Před přítomnými stoupenci prezident dále prohlásil, že "Biden není přítelem Pensylvánie, je vaší nejhorší noční můrou". Pensylvánie je jedním z takzvaných bitevních států, u nichž se těžko předpovídá, k jakému kandidátovi se ve volbách přikloní.

Trump zopakoval i svá předchozí varovná tvrzení, podle nichž by vláda demokratů způsobila v zemi chaos a násilí. Ani zde přesné důvody neuvedl. "Chcete-li si představit život za prezidenta Bidena, myslete na doutnající trosky Minneapolisu, anarchii plnou násilí v Portlandu, chodníky Chicaga zalité krví, a pak si představte, že chaos dorazí i do vašeho města a každého dalšího města Ameriky," dodal Trump.


Čtěte více:

Boeing dostal po dvou haváriích první objednávku na stroj 737 MAX
20.08.2020 14:35
Americký výrobce letadel Boeing dostal první objednávku na stroje 737 ...
Žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA opět nad milionem
20.08.2020 16:00
Ve Spojených státech si v týdnu od 15. srpna požádalo o podporu v nez...
Technologický sektor táhl Wall Street, NVDA +0,02 %
20.08.2020 22:07
Dnešní obchodní seance přinesla důležitá makro-ekonomická data z USA a...

Váš názor
  • sjezd
    21.08.2020 9:18

    Libilo se mi, jak mela Kamala na sjezdu dojemnej projev, a pak na konci vyvedli Bidena zpoza zavesu, jen aby zamaval publiku. Pak tam hned poslali jeho manzelku aby ho drzela a neudelal neco nepatricneho :P Sem zvedavej jestli ho pusti na debaty, ale moc tomu neverim. Trump by ho v debate nejspis totalne znemoznil. Jestli bude naka debata, urcite se na to fiasko kouknu :)
    Ai-kun
    • Re: sjezd
      21.08.2020 11:45

      jo to já taky. dle zpráv má Alzheimer. chorobu, to ho tedy budou vodit jak Spejbla na drátkách ? A když bude mimo, kdo bude vládnout ? Rada BLM a Antify , nebo jak ??!
      občan
      •  
        21.08.2020 13:37

        Alzhaimera mel i Reagan, ale u toho se to zaclo projevovat az na konci jeho 2. mandatu, spis az po... Me prijde jako by demokrati chteli protlacit Kamalu pres Bidena, kdyz jim to nevyslo s Hillary v primem souboji. Bidena by pak odstavili pro nezpusobilost a na urad by automaticky nastoupila viceprezidentka.. A nebo je taky moznost ze vlastne na nadchazejici 4 roky ani vyhrat nechteji.
        Ai-kun
      • jak u nás před lety
        21.08.2020 11:53

        Moc nerozumím tomu, jak může strana navrhnout někoho v tomto věku a se zřetelným značným rizikem zdravotního handicapu. To jim nikdo nepouštěl na poradě videa s Milošem? Asi nikoho lepšího nemají.
        P0LDINKA
        • Re: jak u nás před lety
          21.08.2020 12:02

          ... nikoho lepšího nemají? Vždyť je to ideální loutka, která udělá a podepíše vše, co se ji řekne. Češi můžou závidět. :o)
          Kočičák
        • Re: jak u nás před lety
          21.08.2020 11:58

          Já bych je nepodceňoval. Asi mají nějaké průzkumy, ze kterých vyplývá, že celková sešlost věkem není pro prezidenta na překážku. U Zemana ostatně také nebyla. Navíc mají institut vice prezidenta a Kamala je svěží a v kondici.
          ..
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university