Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Růst eura je pro ECB další komplikací v době pandemie

Bloomberg: Růst eura je pro ECB další komplikací v době pandemie

02.09.2020 16:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová má kromě nevalného hospodářského oživení a propadu inflace novou výzvu - prudce rostoucí měnu. Euro vyskočilo za pouhých pět měsíců od začátku zavádění opatření proti koronaviru o 12 % a v úterý se poprvé za více než dva roky vyšplhalo nad 1,20 USD. Investoři říkají, že mohou přijít ještě další zisky a dva nejvyšší představitelé ECB přiznali, že si to také myslí.

"Na kurzu eurodolaru opravdu záleží," řekl v úterý večer na online konferenci hlavní ekonom ECB Philip Lane, což způsobilo, že euro ztratilo své zisky. "Pokud tu existují síly hýbající s kurzem eura vůči dolaru, pak se to promítne do našich světových a evropských výhledů, a to se promítne do našeho nastavení měnové politiky. “

eurodolar

Vzestup eura je jen jednou kapitolou příběhu o oslabení dolaru. Ten se ve srovnání s hlavními měnami za více než dva roky posunul na nejslabší úrovně. A eurozóna je obzvláště exponovaná vzhledem ke své relativně silné závislosti na vývozu a dlouhodobě slabé inflaci.

Kvůli silnější měně je vývoz méně konkurenceschopný a navíc stlačuje růst cen tím, že zlevňuje dovoz. Rychlá apreciace byla často důvodem, proč bývalý prezident ECB Mario Draghi vyjadřoval obavy z toho, že by to oslabilo ekonomiku. Nyní se jeho nástupkyně bude muset rozhodnout, zda chce také použít podobnou taktiku. To by mohlo zaznít na tiskové konferenci po příštím zasedání 10. září, která poskytne také aktualizované ekonomické prognózy.

Hraniční linie

„1,20 USD za euro je něco jako hraniční linie,“ uvedla Katharina Utermoehl, hlavní ekonomka Allianz. "V tuto chvíli ECB opravdu nemůže dělat nic jiného, než se pokusit… zdůrazňovat přetrvávající ekonomické nejistoty a nechat dveře otevřené k dalším nákupům aktiv v tomto roce.“ Závažnost současné situace byla zjevná v úterý, kdy podle nejnovějších údajů došlo poprvé za čtyři roky k záporné inflaci v eurozóně. Více zde.

Exportéři zatím nepociťují dopad směnného kurzu, i když spíše proto, že mají mnohem vážnější problém - celosvětovou recesi. „Silnější euro je pro vývozce zjevně další zátěží, ale mnohem důležitější je, že celosvětová poptávka je obecně poměrně nízká,“ uvedl Olaf Wortmann, ekonom německé asociace strojírenského průmyslu VDMA.

Členka Výkonné rady ECB Isabel Schnabel, která je odpovědná za tržní operace, tento týden uvedla, že úředníci sledují vývoj devizových transakcí. Ale zaujala poněkud mírný pohled na to, co by mohly znamenat. Podle ní lze pokles dolaru chápat částečně jako známku návratu globální důvěry, protože odráží dřívější „bezpečné toky“ peněz do USA. Investoři si pro svou hotovost vybrali jejich vládní dluh jako přístav s nízkým rizikem, řekla Schnabel.

Nejistý dopad

Schnabel rovněž uvedla, že dopad směnného kurzu na inflaci je nejistý. Tento názor podpořil výzkum ECB, který ukazuje, že přenos měnových pohybů do cen se v posledních desítkách let snížil.

Centrální banka měla problém dosáhnout svého inflačního cíle těsně pod 2 % už před pandemií, takže vyhlídky ještě většího tlaku na pokles některé tvůrce politiky rozruší.

"Když budete mít silnější euro a očekávání trhu, že bude ještě více růst, budou prognózy inflace pravděpodobně nakonec revidovány dolů," řekl Carsten Brzeski, ekonom ING Germany. „Pak se bude muset ECB rozhodnout, stejně jako v předchozích letech, zda bude muset dělat ještě více.“

Modely oceňování opcí na finančních trzích ale naznačují, že šance na to, že v příštích třech měsících vzroste cena eura nad 1,25 USD, jsou podle výpočtů Bloomberg vyšší, než že klesne pod 1,13 USD. „Zdá se, že síla eura se přehání, ale prozatím musíme respektovat toto momentum a pozitivní narativ myšlení trhu,“ uvedl Ross Hutchison, investiční ředitel Aberdeen Standard Investments. "Nemůžeme ale vyloučit, že půjde ještě výš."

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Proč slabý dolar znamená silné akcie?
27.08.2020 9:11
Silné akcie a slabý dolar – to je jeden z hlavních tržních příběhů let...
Pandemie rozpoutala nárůst bankovních vkladů v eurozóně
28.08.2020 6:14
Statistika, o které je tento článek, není v porovnání s hvězdami stati...
Ekonomická nálada v eurozóně se v srpnu dál zlepšovala
28.08.2020 14:18
Ekonomická nálada v eurozóně se v srpnu čtvrtý měsíc za sebou zlepšova...
Ceny v eurozóně v srpnu poprvé od roku 2016 klesly
01.09.2020 11:24
Spotřebitelské ceny v eurozóně klesly v srpnu o 0,2 procenta, o měsíc ...
Bloomberg: Výkonná rada ECB by mohla mít poprvé stejně žen i mužů
01.09.2020 18:47
Příští jmenování nového člena Výkonné rady Evropské centrální banky (E...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y