Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína prý plánuje bojovat proti Trumpovi vývojem nových čipů

Čína prý plánuje bojovat proti Trumpovi vývojem nových čipů

03.09.2020 16:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína chce zavést rozsáhlý soubor nových vládních politik na podporu a rozvoj svého domácího polovodičového průmyslu a bojovat tak proti omezením administrativy amerického prezidenta Trumpa.

Peking připravuje širokou podporu pro takzvané polovodiče třetí generace po dobu pěti let, tj. do roku 2025, uvedli lidé obeznámení s touto politikou. Tato sada opatření na posílení výzkumu, vzdělávání a financování tohoto průmyslu byla přidána k návrhu 14. pětiletého plánu země, který bude představen nejvyšším vůdcům země v říjnu.

Nejvýznamnější představitelé Číny se sejdou příští měsíc, aby přednesli svou pětiletku, v níž by mělo zaznít úsilí zvýšit domácí spotřebu a vyrábět kritické technologie na domácí půdě. Prezident Si Ťin-pching přislíbil na technologie odhadem 1,4 bilionu dolarů do roku 2025, od bezdrátových sítí až po umělou inteligenci. Polovodiče jsou základem prakticky všech složek čínských technologických ambicí a stále agresivnější Trumpova administrativa hrozí tím, že Čínu od dodávek ze zahraničí odřízne.

"Čínské vedení si uvědomuje, že polovodiče jsou základem všech vyspělých technologií a že se již nemůže spoléhat na americké dodávky," uvedl Dan Wang, technologický analytik výzkumné firmy Gavekal Dragonomics. "Tváří v tvář přísnějším americkým omezením přístupu k čipům může být reakcí Číny pouze to, že bude nadále tlačit na rozvoj svého vlastního průmyslu."

Čína každoročně dováží čipy v hodnotě více než 300 miliard dolarů a místní vývojáři polovodičů se spoléhají na nástroje a patenty z USA a také na důležité výrobní technologie od spojenců USA. A zhoršující se vazby mezi Pekingem a Washingtonem čínským společnostem stále více ztěžují přístup ke komponentům a technologiím na výrobu čipů.

Americká vláda umístila na černou listinu desítky čínských technologických společností, které si tak nemohou koupit americké součástky, a také zakázala aplikace TikTok a WeChat. V případě technologického giganta Huawei Technologies Trumpova administrativa tuto společnost nejen sankcionovala, ale i naléhala na své spojence, aby ve svých telekomunikačních sítí zakázali používání přístrojů této společnosti.

Tento měsíc Huawei, největší čínský výrobce telefonů, dokonce ztratí i přístup k čipům z dílny Taiwan Semiconductor Manufacturing. Nové americké směrnice totiž zakazují dodavatelům kdekoli na světě s touto firmou spolupracovat, pokud tito dodavatelé používají americké vybavení. Přísnější pravidla zvýšila nutkavou potřebu vybudovat domácí alternativy.

Polovodiče třetí generace jsou zejména čipové sady vyrobené z materiálů, jako je karbid křemíku a nitrid galia. Mohou fungovat při vysoké frekvenci a v prostředí s vyšším proudem a teplotou a široce se využívají v radiofrekvenčních čipech páté generace, vojenských radarech a elektromobilech.

Vzhledem k tomu, že žádná země nyní této rodící se technologii nedominuje, sází Čína na to, že její korporace budou konkurenceschopné, pokud v této oblasti nyní urychlí výzkum. Celosvětoví lídři jako CREE se sídlem v USA a japonská Sumitomo Electric Industries toto odvětví rozvíjejí, zatímco čínští technologičtí giganti jako Sanan Optoelectronics a státní China Electronics Technology Group do čipových sadách třetí generace začínají pronikat. Další místní výrobci čipů, mezi něž patří Semiconductor Manufacturing International, Will Semiconductor a National Silicon Industry Group, mohou ze státní podpory těžit šířeji.

"Jedná se o odvětví, které se dočká explozivního růstu," uvedl minulý týden na průmyslovém fóru Alan Zhou, řídící partner An Xin Capital. Kvůli rostoucí poptávce a investicím v Číně to je oblast, která by mohla vytvořit „čínského gigantu světové úrovně“.



Čtěte více:

Zisk Samsungu díky čipům a jednorázovým položkám stoupl o 23 %
07.07.2020 9:21
Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. Ltd. ve...
AMD zvedá výhled pro kalendářní rok (komentář analytika)
29.07.2020 11:02
AMD si v posledních dnech prošlo poměrně slušnou rally primárně kvůli ...
Americká vláda stupňuje tažení proti čínským internetovým firmám
06.08.2020 13:58
Americká vláda zintenzivňuje tažení proti čínským společnostem v ameri...
Investiční tip ASML: Překvapivě opomíjená společnost
21.08.2020 6:18
Na to, jak je evropský technologický sektor chudý na zajímavé příběhy,...
V boji USA s Huawei mohou létat třísky i na evropské výrobce čipů
27.08.2020 15:47
Evropští výrobci polovodičů se moc nespoléhají na americké know-how, p...

Váš názor
  • Až na to
    04.09.2020 10:16

    Trump s tím nemá vůbec co dělat. Fakticky to číňanům komplikuje, takže pomáhá vlastním výrobcům. Dělat si všechno je logické protože to znamená víc zisku pro soudruhy. Kolik dovezli rychlovlaků za 10 let? 0. Po tom jejich komickém pokusu o vlastní si jich pár koupili, pak si nechali ukázat v Číně jak se to dělá od různých výrobců. Od každého si vzali něco a podle toho navrhli vlak. Za pár let končí všechny patenty a už se budou prsit že tam není žádné zahraniční duševní vlastnictví. U čipů je to mnohem složitější protože dovnitř nevidí. Pokrok je mnohem rychlejší než u 200 let starých vlaků. Jižní Korea čas od času vytáhne něco z války na Japonsko a ti jim skrouhnou suroviny na polovodiče. 20 let se to snaží vyrobit. A teď konstatovali že to vlastně v takové kvalitě nepotřebují a stačí to co mají. 2016.....The move comes as Beijing ploughs billions of dollars into home-grown chip companies in a bid to end China's reliance on foreign semiconductors....
    HenryFord
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data