Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NKÚ: Obavy ze špatné připravenosti státního rozpočtu se potvrzují

NKÚ: Obavy ze špatné připravenosti státního rozpočtu se potvrzují

07.09.2020 10:15
Autor: ČTK

Ekonomické dopady pandemie nemoci covid-19 mohou Česko rychle přiblížit ke stavu, kdy veřejné finance nebudou udržitelné. Aktuální vývoj potvrzuje dřívější obavy Nejvyššího kontrolního úřadu, že státní rozpočet je na mimořádné události připraven hůř než v době krize v roce 2008. Uvedl to prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala ve stanovisku úřadu ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok.

"Od začátku roku 2020 bylo zřejmé, že se nedaří plnit daňové příjmy tak, jak bylo plánováno, zatímco výdaje prudce rostly. Situace kolem onemocnění covid-19 nepříznivý scénář umocnila do nečekaných rozměrů. Pokles daňových příjmů a mimořádné výdaje v souvislosti s touto nemocí výrazně zhoršily stav veřejných financí. Další vývoj pandemie je nejistý a její ekonomické dopady mohou ČR rychle přiblížit ke stavu, kdy veřejné finance nebudou udržitelné," napsal prezident NKÚ.

"Již několikrát jsme upozorňovali, že státní rozpočet je na mimořádné události připraven hůře než v době ekonomické krize v roce 2008. Bohužel musím říci, že aktuální vývoj tuto obavu jen potvrzuje," uvedl také. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již několikrát uvedla, že současná situace je bezprecedentní a ekonomika čelí nejhorší krizi od 30. let minulého století.

Úřad loni ve stanovisku k hospodaření státu za rok 2018 uvedl, že státní rozpočet je na případnou ekonomickou recesi připraven hůře, než o deset let dřív. I mírné ekonomické ochlazení může u takto nastavených rozpočtů způsobit vysoké schodky, napsal tehdy.

V aktuálním stanovisku se NKÚ vyjadřuje k loňskému hospodaření státu. Úřad mimo jiné ocenil, že se čistá pozice Česka vůči EU meziročně zlepšila o téměř 24 miliard, takže česká strana získala o 68,5 miliardy víc, než odvedla, což podle něj svědčí o lepším čerpání evropských peněz. Kladně hodnotí i vyšší čerpání peněz na investice nebo růst ekonomiky o 2,3 procenta, což bylo nad průměrem EU. Konstatuje také, že tuzemská nezaměstnanost byla nejnižší v rámci EU.

Na druhé straně poukazuje například na to, že se proti schválenému objemu daňových příjmů podařilo vybrat o zhruba deset miliard korun méně. Vytýká i to, že meziroční růst běžných výdajů byl vyšší než meziroční zvýšení daňových příjmů. Vláda také nevyužila příznivé ekonomické situace ke klíčovým změnám důchodového systému, který je vzhledem k demografickému trendu neudržitelný.

Schválený schodek na loňský rok byl 40 miliard korun, skutečný výsledek byl schodek 28,5 miliardy korun. Podle NKÚ to byl nejhorší výsledek za poslední čtyři roky a nebýt převodu 18 miliard z privatizačního účtu, byl by výsledek ještě horší.

NKÚ také uvádí, že výběr spotřebních daní z alkoholu a tabákových výrobků nepokrývá ani z poloviny odhadované celospolečenské náklady 160 miliard korun spojené s užíváním těchto látek. "Naopak cenová dostupnost alkoholu a tabákových výrobků se s ohledem na rostoucí příjmy spotřebitele dlouhodobě zvyšuje," tvrdí NKÚ.

Vláda ale už do Sněmovny předložila návrh, který zvyšuje v letech 2021 spotřební daň z tabáku zhruba o pět procent ročně. Loni v prosinci Sněmovna stvrdila daňový balíček, který zvyšuje od letoška daně z tabákových výrobků i lihovin. Vláda toto zvýšení obhajovala především nutností omezit dostupnost tohoto zboží a tím i jeho užívání.


Čtěte více:

Schodek rozpočtu stoupl na 205 miliard, dosud nejhorší výsledek
03.08.2020 14:46
Schodek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 205,1 miliardy ...
Deficit rozpočtu je v USA kvůli dopadům koronaviru na rekordu
13.08.2020 8:29
Deficit rozpočtu Spojených států za prvních deset měsíců fiskálního ro...
MMF: Fiskální stimulace je ve stárnoucích ekonomikách problematická
31.08.2020 10:52
K fiskální stimulaci se kvůli pandemii a následnému ekonomickému útlum...
Schodek státního rozpočtu po srpnu překonal 230 miliard korun
01.09.2020 14:29
Schodek státního rozpočtu ke konci srpna stoupl na 230,3 miliardy kor...
Rozpočtová rada: zvýšení schodku na 500 miliard bylo předčasné, neopodstatněné a nadměrné
02.09.2020 12:28
Návrh na jednorázový příspěvek důchodcům 5000 korun a snížení daně z ...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!
    07.09.2020 13:45

    ja sa na to nemožem pozerať!!!!!! stále tá istá KAMPÁŇ!!!!!!!!! ČOŽE????? že štátý rozpočet je na mimoriadné události připraven horšie něž v době kríze v roce 2008?????? To je kampáň!!!!!!!Že by bol zlodej Kalúsek, ktorý rozkradol túto krajinu lepšie pripravený. Já nenávidím zloděja Kalúska a nenávidím ODS!!!! Zloději všetci zlodějský rozkradli túto krajinu. A teraz píšetě, že bol lepšie pripravený???? A na čo bol pripravený?????? Šetriť peniaze a uťahovať opasky???? A výsledok???? VŠETCI HO NENÁVIDIA!!!!!!!! To ja nemožem urobiť!!!! ma majů všetci rady!!! Ja som dal napríklad dochodcom 5000 korún volebného. A čo dal ten zlodej!!! NIČ!!!! Tu vznikla odporná, hnusná kampáň proti dochodcom, v ktorých sa niekto snaží vyvolat nějaký pocit viny. Že kvůli nim zme se zadlužili. Nenie to pravda. Oni za to nemožu, že ma volí len omezený počet ľudí. Musím si ich kúpovať, aby ma volili, abysom mohol vládnúť - čerpať!!!!. Takže vinu na zadlžovaní nesie kždý, kto ma nevolí!!!!!! To je realita!!! Voltě ma a BUDĚ LÍP!!!!!!!Lebo ja som vládca národa, ja jediný to tu dám doporiadku. Dajte mi na pár rokov republiku a nepoznátě ju!!!!! Píšetě, že od začiatku roku 2020 bolo zrejmé, že se nedarí plniť daňové príjmy tak, ako bylo plánováno, zatialco výdaje prudce rástly!? Toto ale nemožetě písať, lebo za to može korona, ktorá tu už bola na začiatkku roku, ale nikto to eště nevedel. Ja som to vedel, ale nechcol som zposobiť paniku. Takže na vině je korona. Ministryna financí Alenka Schillerová (za ANO, za mňa) iž niěkolikrát uviedla, že současná situace je bezprecedentná a ekonomika čelí najhorší krizi od 30. let minulého století. A čo som ja urobil????? Všetkým som Vám pridal peniaze!!! Požičal som si pol biliona, ktorý Vám rozdám teraz v prvom kole. Potom si požičiam niekoľko bilionov a tie rozdám ihneď tiež voličom. Zakľakněm všetkých zlodějov a zruším všetkých malých podnikatělov a OSVČ, lebo je to len banda zlodějov a podvodníkov!!! Cesta k úspechu je jasná!!! Riadiť štát jako firmu!!!! Volebné heslo: jedna republika – jeden holding – jeden šéf (republiky aj holdingu). BUDĚ LÍP a BUDĚ LÍP a BUDĚ LÍP. Keď niekdě nebudětě mať peniaze, zavolajtě mi na mobil!!!! Ihneď ich priveziem.
    oradapoisson
  •  
    07.09.2020 10:31

    hlavně, že volič je spokojen...žiji teď a co bude za 10 let většinu nezajímá
    abc1
    • Jako v té reklamě tenkrát ...
      07.09.2020 11:35

      Až ten dluhopis bude splatný, maminko, Vy už tady nebudete ...
      P0LDINKA
    • bude tedy líp?
      07.09.2020 11:13

      Anebo nebude pže už bylo?
      Bo
Aktuální komentáře
03.05.2024
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách