Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Tlak na forint a liru si vynutil zvýšení oficiálních úrokových sazeb v Maďarsku a Turecku

Rozbřesk: Tlak na forint a liru si vynutil zvýšení oficiálních úrokových sazeb v Maďarsku a Turecku

25.09.2020 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Na globální finančních trzích přituhuje. Důkazem budiž to, že centrální banky ve zranitelnějších ekonomikách jsou navzdory hospodářskému propadu nuceny zvyšovat úrokové sazby. Včera se tak stalo v Maďarsku a Turecku a v pozadí vynuceného zvýšení úrokových sazeb byly, jak už to bývá oslabující měny.

Začněme tedy v Turecku, kde centrální banka včera překvapivě zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu z 8,25 % na 10,25 %. Stalo se tak poté, co turecká lira jakožto jedna z nevíce zranitelných měn ve světě emerging markets v posledních dnech atakovala nová a nová minima, když krátkodobý zahraniční kapitál, který financuje turecké schodky obchodní bilance, nepřestával utíkat z celkově problematické země. Je nicméně otázkou, zdali včerejší zvýšení úrokových sazeb o 200 bazických bodů učiní liru v dnešní nejisté době stabilnější, když hlavní úrokové sazby zůstávají pod úrovní inflace, a tudíž jsou v reálném vyjádření stále negativní. Vezmeme-li v úvahu makroekonomické nerovnováhy Turecka a jeho angažovanost v regionálních vojenských sporech, tak včerejší krok turecké centrální banky opravdu nemusí zajistit liře dostatečnou atraktivitu.

Měnou, která čelí ještě více negativním reálným úrokovým sazbám než turecká lira, je maďarský forint. Tamní centrální banka (MNB) totiž dotáhla k dokonalosti inflační hru, o níž se pokouší ve vyspělých zemích řada obdobných institucí - tj. tvrdit veřejnosti, že inflace v podstatě neexistuje, což implikuje držet oficiální úrokové sazby na nule (čímž zajistí levné financování vládního dluhu). V Maďarsku však roční inflace činí 4 % a to nejen v posledním měsíci, ale již několik let v řadě. Vezmeme-li tedy v úvahu reálné úrokové sazby, tak na držitele forintů je dlouhodobě uvalena jedna z nejvyšších inflačních daní na světě. A to spekulanti v emerging markets samozřejmě musí brát v úvahu – zejména pak v situaci, kdy se averze k riziku globálně zvyšuje. A tak ačkoliv je Maďarsko ve srovnání s Tureckem v excelentní makroekonomické kondici, ani zde z pohledu stabilizace kurzu měny nemusí být včerejší zvýšení jednotýdenní úrokové sazby MNB z 0,60 % na 0,75 % posledním záchranným krokem.

Každopádně je třeba vidět, že včerejší zvýšení úrokových sazeb v Maďarsku a Turecku bylo vynuceným krokem a o tom, zda-li přijdou další zásahy tohoto typu, velmi pravděpodobně rozhodne to, zda se situace na Wall Streetzklidní. Pokud nikoliv a třeba až do amerických voleb (3. 11.) budou žít akciové trhy velkou nejistotou, tak maďarské a turecké zvýšení úroků nebylo posledním a mohou se dokonce přidat i některé další centrální banky v emerging markets.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna nedokázala ocenit stabilizaci na globálních akciových trzích a ve čtvrtek se opět vrátila nad 27,00 EUR/CZK. Na vině jsou zejména rostoucí počty nakažených – ve čtvrtek Česko zlomilo další smutný rekord a přibylo skoro 3000 nových nakažených. Současně s tím přetrvává napětí na některých rozvíjejících se trzích a centrální banky v Turecku a v Maďarsku byly přinuceny nehledě na špatné hospodářské vyhlídky zvýšit úrokové sazby (viz úvodník). 

Zahraniční forex

Eurodolar zůstává pod hranicí 1,17, když makroekonomické zprávy z obou stran Atlantiku zůstávají smíšené. Hlavní determinantem chování trhu se však zdá být celkový sentiment na globálních finančních trzích, který se s příchodem druhé vlny pandemie v řadě zemí a s blížícími se americkými volbami zhoršuje. V takové situaci se daří dolaru jakožto hlavní globální rezervní měně, do níž se investoři a spekulanti stahují.

Naopak nedaří se měnám v emerging markets, na což v poslední době doplácí i měny ve střední Evropě. Maďarská centrální banka se včera již nevydržela dívat, jak forint atakoval svoje historická minima, a tak hodila měně záchranné laso v podobě zvýšení jednotýdenní oficiální úrokové sazby z 0,60 % na 0,75 %. Otázkou je, zda to bude ke stabilizaci forintu stačit a zda se již za týden nedočkáme dalšího vynuceného zvýšení úroků. MNB totiž již v úterý avizovala na svém pravidelném zasedání, že jednotýdenní sazbu bude revidovat každý týden (více viz úvod).


 

Čtěte více:

Wall Street nadále ve stresu
24.09.2020 22:02
Zámořské akciové trhy mají za sebou solidní horskou dráhu. Po otevření...
Koronavirus stáhl provozovatele kin Cineworld do hluboké ztráty
25.09.2020 8:09
Britský provozovatel kin Cineworld, který prostřednictvím své divize C...
Unipetrol dokončil největší investici v českém chemickém průmyslu
25.09.2020 8:14
Unipetrol převzal ve svém areálu v Záluží u Litvínova na Mostecku od d...
Američtí demokraté připravují nový návrh stimulací, futures se zelenají
25.09.2020 8:47
ČEZ zahájí příští úterý (online) předběžná jednání s pěti uchazeči o s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data