Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trump a Biden se střetli v chaotické a konfrontační debatě

Trump a Biden se střetli v chaotické a konfrontační debatě

30.09.2020 8:14, aktualizováno: 30.9. 11:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Republikánský prezident Donald Trump a jeho demokratický soupeř Joe Biden se v první debatě kandidátů před americkými prezidentskými volbami přeli o obsazení nejvyššího soudu, o přístupu k pandemii covidu-19, násilí kolem demonstrací v amerických městech, klimatické změně či o regulérnosti voleb. Ale mnohem více než obsah výměn názorů debatu charakterizovaly ostré osobní výpady, urážky a skákání si do řeči, k němuž se uchyloval především prezident Trump.

Na otázku moderátora, zda kandidáti přijmou výsledek voleb a vyzvou své stoupence, aby se neuchylovali k nepokojům, Biden řekl, že výsledek přijme, až budou spočítány hlasy. Trump přímo neodpověděl, ale opět mluvil o neprokázaném riziku volebních podvodů, které sebou podle něj nese korespondenční hlasování. Kvůli pandemii covidu-19 je tento způsob hlasování letos mnohem rozšířenější než v minulosti. "Vyzývám své stoupence, aby šli k volbám a vše pečlivě sledovali," řekl Trump. Podle něj by mohl o výsledku voleb rozhodnout až nejvyšší soud.

Pro 74letého Trumpa, který zaostává za Bidenem v celostátních průzkumech, byla debata příležitostí, jak přesvědčit váhající voliče. Pro 77letého Bidena byla možností, jak je přesvědčit, že může Trumpa porazit.

Byla to nejvíc chaotická debata za poslední léta, uvedla agentura AP. Moderátorovi Chrisu Wallaceovi z televize Fox News se nedařilo debatu kontrolovat. Oba soupeři si vyměňovali invektivy a nenechávali se domluvit. "Budeš už mlčet, kámo? To je tak neprezidentské," řekl v jednu chvíli Biden. "Lidé tomu rozumějí - Joe 47 let (ve Washingtonu) a neudělal jsi nic," opáčil Trump.

"Všechno, co dosud řekl, byly prostě lži...Všichni vědí, že je lhář," řekl na začátku debaty Biden, který pak postupně označil Trumpa za blázna, lháře, rasistu, loutku ruského prezidenta Vladimira Putina a "nejhoršího prezidenta, jakého kdy Amerika měla". Trump zase prohlásil: "Na tobě není nic chytrého, Joe." Bývalého viceprezidenta Trump označil za loutkou krajní levice, ať jde o ekologii, bezpečnost nebo zdravotnictví.

Wallace se několikrát snažil Trumpa přimět, aby nechal Bidena domluvit. "Myslím, že by zemi lépe posloužilo, kdybychom nechali oba mluvit bez přerušení. Vyzývám vás, pane, abyste to dělal," řekl. "Ale on také," opáčil Trump. "Upřímně řečeno, více skáčete do řeči vy," řekl moderátor.

Trump hájil rozhodnutí nominovat do nejvyššího soudu Amy Coneyovou Barrettovou za zesnulou Ruth Baderovou Ginsburgovou těsně před volbami. "Vyhráli jsme volby. Volby mají důsledky. Máme Senát, máme Bílý dům a skvělou kandidátku," uvedl. Podle Bidena s nominací souvisí možnost zrušení práva na interrupce. Zdůraznil, že by nového člena nejvyššího soudu měl nominovat až nový prezident.

Trump odmítl kritiku svého přístupu k pandemii, která si v USA vyžádala přes 200.000 mrtvých a sedm milionů nakažených. Podle něj by bilance byla ještě horší, kdyby prezidentem byl Biden. Trump prohlásil, že by v takovém případě byly obětí dva miliony. "Tohle je člověk, který tvrdil, že do Velikonoc bude pandemie pryč," řekl Biden s tím, že Trump nemá žádný plán. "Udělali jsme to skvěle," prohlásil prezident.

Poněkud stranou zůstalo výbušné téma Trumpových daní. Těsně před debatou list The New York Times napsal, že neplatil některé roky federální daň z příjmů a první rok v Bílém domě zaplatil jen 750 dolarů. Platil jsem miliony dolarů na daních, řekl Trump, ale neuvedl, kolik z toho byly federální daně z příjmu. Nesdělil rovněž, kdy svá daňová přiznání zveřejní, jak sliboval již v minulé kampani před čtyřmi roky.

V pasáži věnované někdy násilným demonstracím, které postihly řadu amerických měst po sporných zásazích policie proti černochům, se prezident Trump vyhýbal otázce moderátora, zda je ochoten odsoudit ozbrojené skupiny bělošských nacionalistů. "Skoro všechno násilí, které vidíme, pochází z levého křídla, ne z pravého," řekl.

Debata se dotkla i změny klimatu. Trump připustil, že člověk má na ni "do určité míry" vliv, ale zdůraznil, že je proti striktním regulacím, protože mají negativní dopad na byznys. I proto USA za něj odstoupily od pařížské dohody o klimatu, protože takové dohody podle něj "ženou nahoru ceny energie". Biden slíbil, že bude-li zvolen, USA se k pařížské dohodě opět připojí.

"Byla to zajímavá hodina a půl," poznamenal s úsměvem na závěr debaty moderátor Wallace a připomněl, že Američany čekají před volbami ještě dvě debaty prezidentských kandidátů.

Průzkumy ukázaly, že současný prezident jenom díky svojí voličské základně vyhrát nedokáže. Na svou stranu bude muset získat alespoň zlomek těch, které zklamaly kontroverzní okamžiky Trumpova prvního mandátu: ženy, obyvatele předměstí a absolventy vysokých škol. Televizní debata ale většinu diváků nadchnout nemusela. Podle průzkumu CBS News jich 69 % uvedlo, že jsou "otrávení", a dalších 19 % uvedlo, že jsou “pesimističtí”.

“Výsledkem debaty je opět silnější přesvědčení, že pokud Biden vyhraje, Trump to nebude akceptovat,” uvedl Chris Weston, šéf výzkumu ve společnosti Pepperstone v Melbourne.

Biden má v celostátních průzkumech náskok zhruba 7 procentních bodů a toto vedení si pozoruhodně konzistentním způsobem drží už několik měsíců, podotkl Bloomberg.

Zdroj: ČTK, Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Amerika plná příležitostí! Nakupujte u Patrie do konce roku bez poplatku
22.09.2020 18:04
Američané budou v listopadu volit novou hlavu státu. Prezidentské volb...
Wall Street tuní systémy na noční obchodování během voleb
28.09.2020 17:02
Strávit noc amerických prezidentských voleb u svého pracovního stolu, ...
Týdenní výhled: První prezidentská debata v USA a nová firma Siemens Energy
29.09.2020 12:42
Hlavní událostí týdne bude pravděpodobně první debata mezi prezidentsk...
FT: Strach ze sporných voleb pohání sázky na výkyvy v akciích
29.09.2020 16:20
Nebezpečí v podobě sporných prezidentských voleb v USA investory děsí ...

Váš názor
  •  
    01.10.2020 8:52

    Tak podle sázkových kanceláří to Trump dost pohnojil touto debatou. Jeho šance klesly z 45% na 40%. Nezdá se to moc, ale takový posun za jeden den tu ještě nebyl. Asi nebylo nejchytřejší upnout se na označení sleepy Joe. Bidenovi pak stačilo ukázat, že je naživu a umí reagovat.
    ..
  • ZÁSADNÍ OTÁZKA
    30.09.2020 12:07

    NEDOSTALA SE DEMOKRACIE DO SLEPÉ ULIČKY, KDYŽ VOLIČI MAJÍ NA VÝBĚR TAKOVÉ KANDIDÁTY, KTERÉ MAJÍ??? SYSTÉMY BEZ SCHOPNOSTI GENEROVAT SCHOPNÉ KANDITÁTY POTŘEBUJÍ UPGRADE NEBO JE ČEKÁ ÚPADEK. V EVROPĚ NA TOM ALE NEJSME O MOC LÉPE, SNAD JEN V NĚKTERÝCH ZEMÍCH, BOHUŽEL...
    Shiroko
    • Re: ZÁSADNÍ OTÁZKA
      30.09.2020 12:40

      Kdo se požene do politiky? Úspěšný podnikatel, lékař, specialista? Nebo spíš prospěchář, lenoch a nefachčenko? Na to jsou i seriozní studie, že do politiky se prostě derou jen swinje, a to napříš všemi politickými stranami...
      qwer
  • Will you shut up, man
    30.09.2020 10:29

    No, zatim sem to nevidel cely, jen sestrihy, ale nezdalo se mi ze by na tom byl Biden zas az tak spatne s reakcema ja se rikalo. Mozna ho necim nadopovali, ale senilita by se tak snadno nezakryla. Trump se obcas zmohl jen na stekani..pokud budou dalsi 2 debaty podobny, tak To je s Donaldem dost nahnuty.
    Ai-kun
    • Re: Will you shut up, man
      30.09.2020 12:42

      Hlavně by se k moci neměli hrnout geronti. Ukazuje se to jak v USA a Číně, tak ČR. Svěží vítr je lepší než zaprděný trenky...
      qwer
Aktuální komentáře
30.04.2024
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  
13:53Partners HoldCo, a.s.: Oznámení o zřízení výboru pro audit
13:47RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
13:35Philip Morris ČR vyplatí hrubou dividendu 1220 korun na akcii. Firmu nově povede Costa, Gontkovičová se posune ve skupině PMI
11:49Ekonomika EU vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta, inflace v eurozóně v dubnu stagnovala

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board