Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Následovat Fed je nebezpečné

Následovat Fed je nebezpečné

08.10.2020 16:25

Tvrdit, že americký Federální rezervní systém je nejdůležitější centrální bankou na světě, znamená konstatovat zjevnou pravdu. Měnová rozhodnutí Fedu mají dopad na tržní úrokové sazby po celém světě a žádná centrální banka je nemůže ignorovat, aniž by riskovala nevítané pohyby devizového kurzu vlastní měny.

Vedení Fedu navíc přesahuje – ku prospěchu i ke škodě věci – sféru současné měnové politiky. Jistě, Fed nebyl globálním předvojem v určování strategie měnové politiky – vzpomeňme, jak dlouho mu trvalo, než oficiálně přijal za své inflační cílení – ani ve zprůhledňování svých rozhodnutí a komunikace. Leč nenechme se mýlit: Fed hraje čelní roli rovněž v globálních diskusích o strategických otázkách centrálního bankovnictví.

Není tedy divu, že centrální bankéři dychtivě očekávali výsledek nedávného vyhodnocení strategie, nástrojů a komunikace měnové politiky Fedu. Nová strategie Fedu, ohlášená koncem srpna, by však pravděpodobně neměla sloužit jako globální měřítko pro vedení měnové politiky.

Ostatní centrální bankéři by se měli dlouze a hluboce zamyslet, než budou Fed následovat, a to z technických i politických důvodů. První důvod souvisí s přechodem na cílení průměrné inflace, podle něhož nyní Fed „usiluje o dosažení inflace, jejíž průměr za určitou dobu bude činit 2%“. Lze si těžko představit, jak by takový režim mohl věrohodně ukotvit inflační očekávání, když Fed jasně nestanovil ani rozhodné období pro měření míry podkročení vlastního dvouprocentního cíle, ani proceduru pro rozhodování o době trvání a distribuci vyšší inflace do budoucna.

Za druhé šéf Fedu Jerome Powell tvrdí, že politici upustí od stanovování číselného cíle pro maximální zaměstnanost – která je jedním z mandátů Fedu přidělených Kongresem –, protože tu nelze měřit a postupem času se mění. Je-li však maximální zaměstnanost neměřitelná, pak z této veličiny nelze stanovit ani žádnou číselnou hodnotu pro deficit zaměstnanosti. A ten bude klíčovým faktorem pro budoucí rozhodování o měnové politice.

V tomto kontextu souvisí pokles klíčové sazby „federal funds rate“ s poklesem přirozené reálné úrokové sazby – nepozorovatelné sazby, u které empirické výsledky doprovází vysoká míra nejistoty. Navíc zůstává otázkou, zda expanzivní měnová politika nemohla sama o sobě přispět k pádu přirozené reálné sazby. V takovém případě by se argument pro snižování sazby centrální bankou rovnal důkazu kruhem.

Za třetí nyní Fed výslovně přijal zodpovědnost za distribuci příjmů ve Spojených státech. V projevu na nedávném výročním sympoziu v Jackson Hole Powell zdůraznil, že s pokračováním dlouhé americké hospodářské expanze před pandemií – a chtělo by se dodat, že i expanzivní politiky Fedu – „začaly být zisky sdíleny širší společností. Míry nezaměstnanosti černochů a Hispánců dosáhly rekordně nízkých hodnot a rozdíly mezi těmito mírami na jedné straně a mírou nezaměstnanosti bělochů na druhé straně se zmenšily na nejnižší zaznamenané hodnoty.“

Powellův zásah do debaty o nerovnosti se však neobejde bez následků. Jakmile Fed začne měnovou politiku zpřísňovat, ocitne se pod obrovským politickým tlakem, aby nepoškozoval nejchudší členy společnosti.

A konečně nová strategie Fedu neobsahuje odpověď na úkol vybudovat takový model inflačního cílení, který v sobě bude integrovat rizika finanční soustavy s jejich proměnlivou dynamikou, nelinearitou a složitostí. V současné době žádný podobný model neexistuje. A jakkoliv nejsem zcela nadšený z Evropské centrální banky a jejího „dvoupilířového“ přístupu k obsáhlé analýze rizik pro cenovou stabilitu, přinejmenším je to pokus tento problém řešit. Fed naopak pokračuje v nebezpečném zanedbávání peněz a úvěrů, přičemž – což je zvláštní, ale nikoliv překvapivé – do svého aktualizovaného prohlášení o strategii tato slova vůbec nezahrnul.

Ostatní centrální banky by přinejmenším neměly novou strategii Fedu slepě následovat. Moje největší obava se však týká obrovské důležitosti, kterou Fed přikládá distribuci příjmů. Je zřejmé, že ekonomická nerovnost – spolu s hrozbami pro životní prostředí – představuje klíčové globální politické téma a rozhodování o měnové politice má už z podstaty věci distributivní dopady. Připustit tento fakt – a provádět měnovou politiku, která se zdržuje opatření, jež přímo ovlivňují příjmovou distribuci – je však něco úplně jiného než učinit ze spravedlivé distribuce cíl měnové politiky.

Nová strategie Fedu tak vyvolává několik otázek. Může měnová politika dosahovat distributivních cílů? Mohly by se tyto cíle potenciálně ocitnout v protikladu k mandátu cenové stability a jak by se měly řešit konflikty mezi cílem přijatým z vlastní iniciativy a právním mandátem? Je centrální banka v demokracii vůbec oprávněná přisvojovat si zodpovědnost za politiku příjmové distribuce?

Centrální bankéři nejsou všemocní a neměli by komunikovat a jednat, jako by byli. Distributivní rozhodnutí musí zůstat v rukou vlád a zákonodárných orgánů, které jsou přímo zodpovědné voličům. Budou-li hrát tvůrci měnové politiky stále větší politickou roli, ještě více podkopou a nakonec i zničí argumenty pro nezávislost centrálních bank. Teprve uvidíme, čeho centrální banky budou moci dosáhnout a dosáhnou, jakmile budou vystaveny politice se všemi jejími aspekty.

Přijetím zodpovědnosti za řešení ekonomické nerovnosti vystavil Fed ostatní centrální banky pod obrovský politický a morální tlak, aby ho následovaly. Bylo by moudré, kdyby tomuto tlaku odolaly.

Otmar Issing, bývalý hlavní ekonom a člen výkonné rady Evropské centrální banky, je předsedou Centra pro finanční studie při Goetheho univerzitě ve Frankfurtu.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Krogstrup: Dánské zkušenosti s negativními sazbami
07.10.2020 5:53
Negativní sazby budí emoce a otázky ohledně jejich možných vedlejších...
HBR: Aristoteles a pandemie
07.10.2020 10:52
Neustále děláme chyby jen proto, že o věcech rozhodují ti špatní lidé....
Trump překvapivě hodil vidle do dalších stimulů, otevírá tak dveře Fedu
07.10.2020 12:49
Prezident Donald Trump ohromil své poradce a spojence v Kongresu tím, ...

Váš názor
  •  
    09.10.2020 10:54

    taková ČNB již není nezávislá...
    abc1
    •  
      09.10.2020 11:29

      A já myslím, že je. Důkazem není odoělený rozpočet, ale například, že Zeman byl proti intervenci.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
02.05.2024
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.