Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: Inflační rébus a jak ho vyřešit

Fidelity: Inflační rébus a jak ho vyřešit

29.10.2020 17:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Inflace je opět horkým tématem. Od té doby, co zvýšení úrokových sazeb FEDu zastavilo v roce 1980 nekontrolovatelný růst cen, se inflace vyvíjela podle očekávání. I po finanční krizi byla utlumená, a to navzdory obavám ekonomů, že tehdejší experimentální programy kvantitativního uvolňování, které zaváděly vyspělé ekonomiky, budou vysoce inflační. Letos byly trendy, které po celá desetiletí tlumily inflaci, potlačeny silami způsobenými virem zaplavujícím celý svět. A nyní začíná debata o silách, které budou v příštích několika letech ovlivňovat růst cen. V sázce je mnoho, protože výnosy jsou již na samém dně, takže i slabá inflace by mohla víc ohrozit zisky a poslat ceny aktiv do vývrtky.

Argumenty pro inflaci

Inflace by se mohla vrátit na 2 procenta nebo na vyšší hodnoty rychleji, než si někteří myslí, a to díky nebývalé úrovni stimulů. FED od března téměř zdvojnásobil svoji rozvahu na více než 7 bilionů dolarů a tento příklad následovaly i další vyspělé ekonomiky. V reálné ekonomice by mělo skončit více těchto stimulů, než tomu bylo během finanční krize, protože banky jsou nyní v lepší formě pro půjčování, a současně se politici snaží zabránit zhoršení růstu nerovnosti, které vznikly růstem cen aktiv a současně stagnujícími mzdami v posledním desetiletí.

Zdá se, že vlády jsou připraveny převzít odpovědnost za oživení ekonomiky prostřednictvím fiskálních výdajů, protože je zřejmé, že měnová politika trpí poklesem mezních výnosů. Úsporný režim odstartoval.

Nejvýznamnější centrální banky také jasně uvedly, že po určitou dobu budou raději akceptovat inflaci vyšší, než je cíl, než aby dělaly preventivní kroky a udržovaly ji pod 2 procenty. I když je těžké přesně určit, co to přinese, dokud to nebude vyzkoušeno, dá se předpokládat, že centrální banky v budoucnu zvolí holubičí přístup.

A konečně vakcína Covid-19 by mohla být, pokud dorazí dříve, než se očekávalo, divokou inflační kartou, která by mohla otřást poptávkou a posunout ji nahoru ještě, než bude šance obnovit kapacity zničené pandemií.

Argumenty pro dezinflaci

Na druhou stranu je snadné pochopit, proč mnozí věří, že inflace by zatím mohla zůstat utlumená. Pandemie některá odvětví úplně zastavila. Miliony lidí přišly o práci a mnoho dalších postihne stejný osud, pokud nebude vládní podpora štědrá nebo bude úplně zastavena.

Jednou z nejviditelnějších dezinflačních sil v práci je značná mezera v produkci po celém světě, což znamená značnou volnou kapacitu v globální ekonomice. Příliš velkou na to, aby mohly podniky přenášet zvýšení cen na zákazníky, aniž by se oslabila poptávka.

Je nepravděpodobné, že by se poptávka za určitou dobu zotavila na předpandemickou úroveň ve všech sektorech. V USA se zhroutila očekávání ohledně příjmů, dluhy na kreditních kartách se zmenšují a míra úspor zůstává vysoká. Mezitím trh s realitami, který tvoří významnou část inflace, vykazuje v USA i jinde po celém světě oslabení. Ačkoliv negativní šok u cen ropy dál drží ceny dole, i když pandemie polevila, poptávka po ropě může zůstat utlumená po delší dobu, což udrží ceny nižší.

A konečně existují sekulární dezinflační trendy. Stárnoucí populace více šetří a méně riskuje. Automatizace eliminuje množství úkolů. Japonsko slouží jako varování. Během několika posledních dekád podnikaly západní vlády mnoho kroků, které nedávno znovu použily, aby pomohly bojovat proti důsledkům pandemie. Inflace nenásledovala.

Buďte připraveni, bez ohledu na to, která strana vyhraje

Ať jste na kterékoli straně diskuse o inflaci, současný status quo je dezinflace, což znamená, že i mírný růst inflace by mohl destabilizovat trhy s cennými papíry. Je tedy třeba být připravený vypořádat se s inflací, pokud nastane.

Jednou z možností jsou státní dluhopisy s ochranou proti inflaci a vysokým výnosem oproti cenným papírům s investičním stupněm. Dluhopisy s nižším ratingem mají lepší výkon v inflačním prostředí, zejména pokud je to provázeno ekonomickým růstem. U akcií by měly vynikat společnosti s vyšším vlivem na ceny v případě trhů, které mají překážky na vstupu. Stejně je tomu u odvětví a společností, na které mají vliv ceny komodit. A konečně, když se zvýší inflační očekávání a skutečné výnosy poklesnou, vede si často dobře zlato.

Dezinflace tu dnes je. Obrovské stimuly zavedené v reakci na krizi Covid-19 a nový přístup centrálních bank by však mohly vrátit zpět inflaci. Otázkou pro investory je, kdy a do jaké míry.

 
 
 

Čtěte více:

Výhled Fidelity: Argumenty pro dividendové akcie v měnící se ekonomice
10.07.2020 12:45
Bylo napsáno tolik komentářů o společnostech snižujících v posledních ...
Fidelity International: Volby v čase koronaviru a za recese
17.07.2020 10:55
Jak upozorňují odborníci z Fidelity International, investoři, kteří př...
Fidelity: Investiční příležitosti v éře 5G
07.08.2020 14:56
Aktivita jak spotřebitelů, tak firem, se přesouvá z offline prostředí ...
Fidelity International: Náklady na vstupy a mzdy budou zřejmě klesat
24.08.2020 5:56
Bleskového průzkumu Fidelity International se v červenci zúčastnilo 13...
Fidelity: Udržitelné investice - posun k udržitelnému kapitalismu
16.10.2020 12:09
Podle průzkumu investiční společnosti Fidelity International urychlily...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení