Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
AP: Přístup republikánů k Bidenově vítězství připomíná rok 2008

AP: Přístup republikánů k Bidenově vítězství připomíná rok 2008

12.11.2020 16:38
Autor: ČTK

Špičky Republikánské strany se po vyhlášení výsledku amerických voleb postavily za prezidenta Donalda Trumpa a odmítají uznat jeho porážku. Jejich strategie do jisté míry kopíruje vývoj po vítězství Baracka Obamy z roku 2008 a mohla by zanechat miliony Američanů s falešným dojmem, že výsledky letošního hlasování nejsou legitimní. Což je možná přesně to, oč republikánům jde, napsala ve středeční analýze agentura AP.

Žádné z Trumpových soudních stížností či nařčení o nesrovnalostech neodhalily jediný významnější problém spojený s volbami, který by mohl zvrátit výsledky. A někteří republikánští zákonodárci a straničtí činitelé v soukromí přiznávají, že Trump nemá jinou možnost než 20. ledna vyklidit pole a předat moc nastupujícímu prezidentovi Bidenovi.

Trump však Bidenovi cestu k inauguraci nijak neulehčuje. Naopak se ji snaží zkomplikovat a zamlžuje ji dezinformacemi a nepravdami o volbách. Je téměř jisté, že Biden kvůli tomu bude některými voliči vnímán jako nelegitimní prezident, což mu může odepřít ono období dobré vůle, které zpravidla nového prezidenta vítá v úřadu. Biden, který prosazuje opatření na potlačení sílící pandemie a podporu klopýtající ekonomiky, může přijít i o mnohem více, obzvláště pokud Senát zůstane v rukou republikánů.

"Jejich úmyslem je oslabit legitimitu voleb a tím oslabit legitimitu úřadování nastupujícího prezidenta Bidena," míní Valerie Jarrettová, která byla osm let poradkyní exprezidenta Obamy.

Jeho vítězství v roce 2008 přitom provázely podobné události. Republikánská strana z větší části poskytovala volné pole působnosti lžím o Obamově občanství a miliony Američanů tak získaly pocit, že první černošský prezident v dějinách jejich země možná není způsobilý k výkonu funkce. Předním zastáncem konspirační teorie o exprezidentově rodném listu přitom nebyl nikdo jiný než jeho nástupce Trump.

O více než deset let později republikáni znovu stojí před rozhodnutím, zda se kvůli politickým ziskům přiklonit k Trumpovým nepravdivým tvrzením. Týden po volbách jen málokterý otevřeně rozporoval jeho prohlášení nebo kritizoval jeho kroky narušující přechodné období. Senátní lídr Mitch McConnell v úterý řekl, že "není důvod se znepokojovat" Trumpovou neochotou uznat porážku. Senátor ze Severní Dakoty Mike Rounds kategoricky odmítal, že by republikáni přiživovali konspirační teorie, a vyjádřil názor, že "to co děláme, je přesné následování toho, co chtěli naši otcové zakladatelé".

Navíc i ti, kteří už Bidenovi poblahopřáli, nechávají jistý prostor pro pochybnosti ohledně jeho vítězství. Tato otázka ale není otevřená interpretaci. Biden překonal hranici 270 hlasů ve sboru volitelů, která zajišťuje zisk Bílého domu.

Žádné důkazy o systematických podvodech se neobjevily a soudci už mnohé z žalob Trumpova týmu odmítli, republikáni přesto umožňují šíření prezidentových dezinformací, které nacházejí úrodnou půdu v konzervativních médiích a na internetu.

Trumpova zatvrzelost mezitím přináší praktické, negativní následky. Tím, že Bidenovi blokuje přístup k prostředkům tradičně přiznaným přechodnému prezidentskému týmu, Trump omezuje schopnost nové administrativy připravit plnohodnotnou vládní strategii boje proti nejhorší pandemii za sto let. Neochota spolupracovat by také mohla zabránit provádění bezpečnostních prověrek u kandidátů na klíčové vládní posty.

Biden v úterý prohlásil, že bude v přípravách na nástup do čela země pokračovat, ať se to Trumpovi líbí, či nikoli. Postup končící hlavy státu zároveň označil za ostudu, která "nepomůže prezidentovu odkazu".

Přístup republikánů k Trumpovým útokům na volby zároveň nabízí předzvěst toho, co mohou přinést následující roky. Fámy, které se šířily po Obamově vítězství, byly jednou z příčin silného odporu proti některým jeho návrhům v rámci Republikánské strany, což zase umírněnějším stranickým lídrům komplikovalo spolupráci s Bílým domem. Výsledkem byla patová situace, ale také mobilizace sil uvnitř strany současného prezidenta, jež jí přinesly většinu ve Sněmovně reprezentantů i v Senátu a nakonec vynesly Trumpa do Bílého domu.

Vzhledem k tomu, že jej letos volilo více než 71 milionů Američanů, pravděpodobně Trump v republikánském hnutí zůstane nejsilnějším hráčem i po odchodu z úřadu. "Prezident má nad republikánskými voliči moc, jakou už dlouho nikdo neměl," soudí bývalý poradce republikánského exšéfa sněmovny Paula Ryana Brendan Buck. "Vymezovat se vůči němu vám nepřinese mnoho dobrého, protože jeho hněv vás nemine," řekl.


Čtěte více:

Šéf Pfizeru v den zveřejnění údajů o vakcíně prodal balík akcií
12.11.2020 8:41
Šéf americké farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla v pondělí ...
Rozbřesk: Šéfka ECB správně varuje před přílišným optimismem spojovaným s vakcínou
12.11.2020 9:11
Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová včera včera tlumil...
Investice do odklonu od uhlí se Česku v budoucnu vrátí, tvrdí studie McKinsey
12.11.2020 10:41
Významné investice do odklonu od využívání uhlí v Česku se v dlouhodob...
Spotřebitelské ceny v USA zůstaly v říjnu nečekaně beze změny
12.11.2020 15:35
Spotřebitelské ceny ve Spojených státech zůstaly po zářijovém růstu o ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.