Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asijsko-pacifické země uzavřely největší dohodu o volném obchodu

Asijsko-pacifické země uzavřely největší dohodu o volném obchodu

16.11.2020 8:16
Autor: ČTK

Skupina 15 zemí z asijsko-pacifického regionu zahrnující Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii dnes podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě. Dohoda označovaná jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky.

Dohoda prosazovaná Pekingem snižuje cla a stanovuje společná obchodní pravidla. Týká se obchodu, služeb, investic, telekomunikací i autorských práv, napsala agentura DPA.

Dohoda dnes byla podepsána na okraj summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) ve vietnamském hlavním městě Hanoji. Číně by podle ekonomky Iris Pangové ze společnosti ING mohla pomoci snížit závislost na zámořských trzích a technologiích, napsala agentura Reuters.

"S potěšením konstatuji, že po osmi letech tvrdé práce jsme dnes oficiálně dotáhli do konce podpisem vyjednávání o RCEP," řekl agentuře Kjódó vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc.

"Závěr vyjednávání o RCEP, tedy o největší dohodě o volném obchodu na světě, výrazným způsobem potvrdí vedoucí úlohu ASEAN v podpoře mnohostranného obchodního systému. Nově vzniklá obchodní struktura v regionu umožní provozovat udržitelný obchod, oživí dodavatelské řetězce narušené covidem-19 a napomůže k zotavení hospodářství po pandemii," dodal vietnamský premiér.

K zotavení ekonomiky má napomoci mimo jiné snížení už tak nízkých cel, posílení dodavatelských řetězců pomocí sdílených pravidel a zavedení nových a sdílených pravidel pro internetový obchod.

Dohoda zahrnuje státy se 2,2 miliardami obyvatel a úhrnným hrubým domácím produktem 26,2 bilionu dolarů (585 bilionů Kč), napsala agentura Bloomberg. Je širší než transpacifická smlouva 11 zemí, od níž americký prezident Donald Trump v roce 2017 odstoupil. Největší ekonomika světa tak není členem ani jednoho ze dvou hlavních obchodních bloků nejrychleji rostoucího regionu světa.

Dohoda RCEP může podle agentury Reuters upevnit v jihovýchodní Asii, Japonsku a Jižní Koreji pozici Číny jako obchodního partnera. Druhá ekonomika světa by tak mohla snadněji utvářet obchodní pravidla oblasti.

"Pro české i další evropské firmy je RCEP příležitostí i hrozbou. Může v členských státech zvýšit poptávku po českých subdodávkách používaných pro reexport formou finálního výrobku do zemí, které dohodu spolupodepsaly. Současně ale hrozí, že signatáři RCEP začnou více obchodovat mezi sebou a sníží dovoz. Evropské podniky zase mají další důvod pro přesun výroby do Asie, protože tam vzniká obří bezcelní trh," uvedl Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, která je největším českým poskytovatelem celních služeb.

Mluvčí Hospodářské komory ČR Miroslav Diro připomněl, že jedním ze signatářů dohody je Vietnam, se kterým letos EU uzavřela dohodu o volném obchodu a ochraně investic. "Nejen Vietnam, ale i další země, jako je například Jižní Korea, jsou tak pro české podniky polootevřenou bránou do celého regionu 15 zemí v nově uzavřené dohodě," uvedl. "Na trhu tohoto regionu se postupně uplatní jen vysoce sofistikované, specializované a konkurenceschopné české výrobky," dodal.

"Pro ČR jde jednoznačně o špatnou zprávu, ale ne nutně od zítra. Rok od roku bude těžší uplatnit se na dotčených trzích, protože čím dál snadněji se tam budou prosazovat tamější produkty," uvedl analytik serveru Capitalinked.com Radim Dohnal.

Blok, o němž se vyjednává od roku 2013, zahrnuje deset členů ASEAN (Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar, Singapur, Thajsko a Vietnam) a spolu s nimi i Čínu, Jižní Koreu, Japonsko, Austrálii a Nový Zéland.

RCEP musí ratifikovat dalších šest členů ASEAN a tři další partnerské státy tohoto sdružení, aby dohoda vešla v platnost, řekl novinářům singapurský ministr obchodu a průmyslu. Singapur dohodu schválí "do několika měsíců", řekl.

Členem nově vzniklého ekonomického celku není Indie, která se na loňském summitu ASEAN stavěla proti. Tvrdila, že po otevření trhu by se zvýšil její obchodní deficit s Čínou. Dohoda nicméně obsahuje doložku, podle níž Dillí může přistoupit později.


Čtěte více:

Rekordní růst ekonomiky EU zaostal za původním odhadem
13.11.2020 12:09
Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí rekordně vzrostla, její rů...
Vakcína nakopla ropu, krátkodobá rizika ale trvají dále
13.11.2020 16:25
Ropa Brent se v tomto týdnu veze na vlně pozitivního sentimentu, kter...
Volkswagen chce do roku 2025 investovat 150 miliard eur
13.11.2020 16:40
Automobilka Volkswagen plánuje do roku 2025 investice za 150 miliard ...
Skupina G20 dohodla zmírnění dluhu nejchudších zemí
13.11.2020 16:55
Ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny ekonomicky nejvýzna...
Wall Street končí na historických maximech
13.11.2020 22:03
Akciové trhy v zámoří pokračovaly v přetahované mezi růsty o poklesy. ...

Váš názor
  • Tak
    16.11.2020 10:21

    tohle se Trumpovi hezky "povedlo" :)
    Ai-kun
    • Re: Tak
      16.11.2020 10:30

      To těžko. Spíš Barimu..... po osmi letech tvrdé práce .....
      HenryFord
  • nejen pro česko
    16.11.2020 10:18

    Ale ono tam směřovalo tak jak tak. Jen to tady dorazí zelené blbnutí soudruhu z Bruselu. Zajímavé, že se kvůli tomu nemusí vzdát suverenity, bezpečnosti a nemusí založit korupčnické centrum jak je EU. Dopadne to tady jak v dobách klasických komunistů. EU bude drsný pracovní tábor z které budou normální lidi chtít utéct. Vše ve jménu záchrany dělníka vlastně změna planety.
    HenryFord
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:40Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)