Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
První Windows od Microsoftu. Ty ještě trhákem nebyly, ale...

První Windows od Microsoftu. Ty ještě trhákem nebyly, ale...

20.11.2020 5:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Počátky amerického softwarového gigantu Microsoft jsou spjaty s počítači firmy IBM, pro které Microsoft v roce 1981 vytvořil operační systém MS-DOS. Nebývalý úspěch firmy ale přinesl až jeho grafická nadstavba nazvaná Windows, jejíž první verze se na trhu objevila 20. listopadu 1985 a pro kterou Microsoft postupně nabídl "spřátelené" programy jako textové a tabulkové editory, webové prohlížeče nebo mediální přehrávače.

Od přelomu 70. a 80. let minulého století se počítače ze sálů velkých firem nebo garáží nadšenců do elektroniky postupně dostávaly i mezi obyčejné lidi. Tedy alespoň ve Spojených státech a dalších západních zemích. V cestě většímu rozšíření jim ale stálo poměrně složité ovládání a hlavně potřeba naučit se k němu sadu často trochu krkolomných textových příkazů. Změna přišla teprve s grafickým uživatelským rozhraním (GUI), které obsluhu počítačů výrazně zjednodušilo.

Windows 1.0 od Microsoftu přitom nebyly prvním podobným systémem, a nutno dodat, že ve své době nebyly ani příliš komerčně úspěšné. První pokusy s GUI se objevily už koncem 60. let, kdy také Douglas Engelbart představil první myš, bez které si dnes lidé ovládání počítače většinou neumí představit. Cesta k opravdovému rozšíření ale byla ještě dlouhá, do prodeje se první počítače s jednodušším uživatelským prostředím dostaly na samém konci sedmé dekády.

Jako první z větších počítačových firem nabídl toto řešení v roce 1981 Xerox se svou sestavou nazvanou Xerox 8010 Information System, větší rozšíření se ale povedlo až Applu. Po komerčně nepříliš úspěšné (protože drahé) Lise přišel zejména první Macintosh z roku 1984, jimž firma s jablkem ve znaku slavila velký komerční úspěch. "Mac", jak ho uživatelé přezdívali, si získal oblibu především u lidí pracujících s grafikou, a to díky své schopnosti poradit si i s velkými objemy dat.

Ve své době byly populární také počítače Atari ST a Commodore Amiga, které používaly specifické GUI. Konkurenční platforma společnosti IBM nemohla zůstat pozadu, byť většina zákazníků z řad firem či úřadů spokojeně využívala tradiční MS-DOS. První pokus o grafický operační systém Visi On od vývojářů z VisiCorpu ale ještě neuspěl mimo jiné pro velké nároky na hardware i vnitřní problémy firmy. Na řadu tak přišel Microsoft, který v něčem jednodušší pozici.

Na trh přišla první "okna" po čtyřletém vývoji, který vedl sám Bill Gates, zákazník je dostal na pěti disketách. První Windows (a ještě dlouho po nich i další ) přitom fungovaly jako grafická nadstavba MS-DOSu, který běžel na pozadí. Redmondská sofwtarová firma přitom tehdy nepoužila některá dnes naprosto samozřejmá řešení - jednotlivá okna například nemohla být přes sebe. Různé programy ale mohly běžet zároveň, v tom případě měl každý část obrazovky.

Hlavní přínos GUI ale nechyběl, k otevření programu nebylo potřeba psát příkaz, stačilo myší dvakrát kliknout na jeho ikonu. Windows už od začátku obsahovaly mimo jiné kalkulačku, kalendář nebo hru Reversi. První verze ovšem nezaznamenala příliš velký úspěch, do příchodu Windows 2.0 o dva rok později se jich prodalo jen něco přes půl milionu kopií, tedy zlomek prodejů tradičního operačního systému MS-DOS. A velkou "díru do světa" neudělala ani druhá verze.

Za první opravdu úspěšná Windows tak lze považovat až ta trojková, představená v květnu 1990. V dubnu pak 1992 přišly na trh vylepšené Windows 3.1, která byla jako první nedlouho po své premiéře převedena do češtiny. Obsahovala i jednoduchý správce souborů a jako doplněk k nim Microsoft prodával již v té době tradiční programy jako Word nebo Excel. V roce 1995 pak přišel z hlediska ovládání zcela nový systém Windows 95, který na dlouho definoval způsob ovládání počítače.

Microsoft systémy vylepšoval, v nových verzích přidával třeba propojení s internetem nebo podporu multimédií. Od Windows XP z roku 2001 pak opustil i pro domácí uživatele "dosovský" základ. Časem přišly například Windows 7 (2009), zatím poslední systém z roku 2015 nese jméno Windows 10. Všechny windows od 90. let spojuje komerční úspěch, stále kralují pevným počítačům a notebookům, kde jim patří čtyři pětiny trhu. Ze světa mobilních zařízení se ale Microsoft po neúspěchu stáhl.

(Zdroj: Microsoft, Youtube, čtk)


Čtěte více:

Apple, Microsoft a návrat trhu do sedmdesátých let
14.07.2020 17:35
Podle BofA tvoří nyní kapitalizace pěti největších společností z index...
Microsoft: O práci letos může ve světě přijít čtvrt miliardy lidí
20.07.2020 8:27
O práci letos může přijít čtvrt miliardy lidí. Aby si našli novou nebo...
Od ocele a drátů k Applu či Microsoftu. Burza se mění, budoucnost je biotech i blockchain
04.08.2020 10:33
Trhům dominují technologie. V americkém akciovém indexu S&P 500 přesa...
Microsoft má zájem o veškeré aktivity TikToku mimo Čínu, Trump zvyšuje tlak na odprodej
07.08.2020 8:26
Americký softwarový gigant Microsoft se zajímá o převzetí veškerých ak...
Microsoft: Bezchybný kvartál
28.10.2020 12:58
Microsoft se včera opět blýsknul velice dobrými kvartálními čísly, kte...
Microsoft uvedl na trh novou generaci své herní konzole Xbox
11.11.2020 8:31
Americká společnost Microsoft uvedla na trh novou generaci své herní k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
12.05.2024
8:27Víkendář: Lee čeká dramatický pokles inflace a dobrý rok pro akcie
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data