Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman ohlásil veto daňového balíčku, Vystrčil vliv na Senát nečeká

Zeman ohlásil veto daňového balíčku, Vystrčil vliv na Senát nečeká

02.12.2020 8:39
Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vetovat daňový balíček, který mimo jiné ruší superhrubou mzdu. V předloze schválené Sněmovnou se mu nelíbí zvýšení daňové slevy na poplatníka a také to, že navzdory dohodě není zavedení nových sazeb daně z příjmu omezeno na dva roky. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) jsou případné změny v balíčku nyní na Senátu. Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) ale nečeká, že by Zemanův postoj projednávání v Senátu ovlivnil. Další politici prezidentovo oznámení přijali podle toho, jak se na formování balíčku podíleli.

Sněmovna schválila v daňovém balíčku zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně z příjmu ve výši 15 a 23 procent a také zvýšení daňové slevy na poplatníka na 34.125 korun. To by i s dalšími změnami znamenalo příští rok propad příjmů veřejných rozpočtů zhruba o 130 miliard korun. Z toho na pirátský návrh zvýšení slevy na poplatníka připadá 35 miliard, na zrušení superhrubé mzdy navržené premiérem Andrejem Babišem (ANO) pak připadá 79,2 miliardy . Babiš následně navrhl senátorům, aby při projednávání balíčku slevu na poplatníka zrušili. Po tlaku samospráv navrhl také kompenzovat výpadky příjmů obcí a krajů 20 miliardami korun ročně po dobu dvou let.

O plánovaném Zemanově vetu, které může přehlasovat Sněmovna, informoval včera na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zvýšení daňové slevy na poplatníka podle prezidentova názoru výrazně narušuje rozpočtovou stabilitu, uvedl mluvčí. "Kromě toho prezident republiky vyjádřil nespokojenost nad tím, že navzdory dohodě nebyla v zákoně o dani z příjmů explicitně uvedena doba platnosti tohoto zákona," doplnil.

Příslib, že změny by měly platit jen dva roky, Babiš při jednání se senátory minulý týden označil podle Vystrčila za politický slib prezidentovi, který nelze do zákona zařadit. Platnost daňových změn by mohli omezit senátoři. "Muselo by tam být několik novelizačních bodů, které by musely jasně říct, co bude platit od roku 2023," uvedla Schillerová.

Senát by měl o daňovém balíčku jednat 10. prosince. V rukou horní komory je podle Schillerové také zrušení zvýšení slevy na poplatníka. Na tiskové konferenci ve Sněmovně upozornila, že Zeman už při projevu ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu uvedl, že pokud se bude jakýmkoli způsobem zvyšovat sleva na poplatníka, tak uplatní veto.

Podle Vystrčila senátoři chtějí prosadit hlavně rozpočtově odpovědnější návrh. "Já si myslím, že náš postoj se stanoviskem pana prezidenta nijak měnit nebude," řekl předseda Senátu Českému rozhlasu Radiožurnálu. Předsedkyně senátorského klubu lidovců Šárka Jelínková hodnotí Zemanem avizované veto jako nevhodné zasahování. "Pan prezident vždy vykopne nějaký pomyslný balón a doufá, že se za ním ostatní rozběhnou. Proto se mi nechce jeho výroky vůbec komentovat," napsal ČTK senátor Zbyněk Linhart, který o podobě pozměňovacích návrhů k balíčku jedná za STAN.

V dohodu v Senátu doufá ODS, která prosazuje zrušení superhrubé mzdy a ve Sněmovně pro návrh hlasovala spolu s vládním ANO. Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že součástí kompromisu, na kterém ODS pracuje před projednáváním daňového balíčku v Senátu, má být nižší nárůst slevy na poplatníka než ve sněmovní verzi. Piráta Mikuláše Ferjenčíka mrzí, že prezident kritizuje jeho pozměňovací návrh na zvýšení daňové slevy na poplatníka, lidovci upozorňují na přínosy této slevy. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil daňový balíček za nekompetentní nesmysl. Přesto by podle něj Zeman neměl debatu o daních ovlivňovat.


Čtěte více:

Rozpočtový výbor podpořil Babišův návrh na zrušení superhrubé mzdy
04.11.2020 13:50
Sněmovní rozpočtový výbor dnes zaujal doporučující stanovisko k návrhu...
Nadpoloviční většina Čechů za nejlepšího prezidenta označuje Václava Havla, za nejhoršího Zemana
17.11.2020 8:08
Za nejlepšího polistopadového prezidenta České republiky považuje větš...
Sněmovna schválila Babišův návrh na hrubou mzdu 15 a 23 procent hlasy ANO, ODS, SPD, KSČM i Václava Klause
20.11.2020 8:18
Zdaňování takzvané superhrubé mzdy v tuzemsku po 13 letech zřejmě sko...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!!!
    02.12.2020 9:19

    Pozdravujem vás tu všetkých svojich, mojich voličov. Problémy su to neni. Starý hradný virózal to zastavil, lebo chce investície, eště před skokom do truhly chce dať rusom a číňanom postaviť atomovú elektráreň a kanál z hradu do kaspického mora. Ja som ale rád, že sa taktok stalo, ja som to tak aj chcel, lebo to něbolo tak, ako som to takto chcel. Lebo moja najlepšia ministriňa alenka tá odbornica z vlády odborníkov, to něstačila eště takto dobre pripraviť. Musíme sa na to pozrieť od začiatku. Na počiatku tohoto problému je zloděj a ožrala kalúsek. On rozkradol miliardy a tiež rozkradol českú krajinu. Zaviedol superhrubú mzdu. A tak ja, keď som vám pred svojim zvolením sľuboval, že totok zruším, som na to němal čas, lebo bola veděná proti mojej osobe KAMPÁŇ, ako vietě, a preto som sa k tomutok dostal až terazky. My zme to spočítali s alenkou věľmi pečlivo, ale potom, čo sa to schválilo vo žvanírně (parlamentě) a išlo to k trotlovskému senátu, ktorý chcem zrušiť, zme s alenkou zistili, že totok nie je tak dobré ako zme to spočítali a chceme to akosi zmeniť. Len ako z toho von. Dědo z hradu je na mňa n@sr@tý tak to blokol, ale on mi tým veľmi pomohl. Ja navrhujem najlepšie zákony, aké kedy táto moja česká krajina mala. Napríklad terazky, som navrhol nový zákon, urobiť z hlavného hygienika takého malého diktátora. Lebo hlavný hygienik budě tiež moj odborník z anobudělíp a on budě mať také pravomoci že všetko nariadi a něbudě už potrebovať parlament. Ja buděm riadiť tohoto hygienika a tak ľudia budú na neho n@sr@atý ale ja buděm jako vždy čistý. Ja buděm budúcim prezidentom českočobolska. Najviac ma ale těší jako som zakľakol tých malých zlodějov. Čoskoro budú všetci pleite a konečně budě kľud. Jako sa budě vyvíjať ekonomika nabudúci rok, ma až tak nězaujímá, lebo si požičiam bilion a s tým to doklepem. Doležité sú dotácie zariaděnie ich správného čerpania. A nakoniec vám možem povedať, že ryby otrávil kalúsek, ožralý zloděj a vrah padákov. ANOBUDĚLÍP.
    oradapoisson
Aktuální komentáře
14.05.2024
17:44Americké akcie na konci roku – scénáře Morgan Stanley
17:21Komentář analytika: Akcie Alibaba padají kvůli ztrátě plynoucí z investic do veřejných společností  
17:13PPI potvrzuje napětí investorů, smíšená data s trhy hýbou oběma směry  
15:46Více než stoletý těžař Anglo American chystá změnu strategie, brání se převzetí konkurentem BHP
15:45CNBC: AI začíná vybírat investiční akcie, jmenovala 5 s největším krátkodobým potenciálem  
15:18Trigema Real Estate Finance a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
15:04Německá zbrojovka Rheinmetall zvýšila čtvrtletní zisk o 60 procent
14:16Roaring Kitty je zpět a s ním šílenství po meme akciích, GameStop po včerejším raketovém růstu přidává dalších +120 %
14:01Akciovou rally ohrožuje stagflace, varuje Hartnett z BofA
13:37Čtvrtletní zisk čínské firmy Alibaba prudce klesl, tržby však předčily očekávání
12:59Zandi: Silná ekonomika a případné změny inflačního cíle
11:42Důvěra investorů v německou ekonomiku byla v květnu znovu lepší, než se čekalo
11:35Spojené státy zvýší cla u řady zboží z Číny, u elektromobilů na 100 procent
11:32Výsledky ČEZ pohledem analytika: EBITDA silně překonala tržní odhady, tržby mírně zaostaly za očekáváním  
11:29Od Powella se dnes nedá čekat moc. Dostaneme ale malou nápovědu před inflací  
10:21Sony má za celý rok nižší zisk, hůř si vedla finanční součást skupiny
10:01ČSOB Index očekávání firem: Optimismus podnikatelů a firem roste, chuť investovat je nejvyšší od roku 2019
9:20PPF měla v roce 2023 čistý zisk 1,45 miliardy eur, o rok dříve 164 milionů eur
9:08ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - Výsledky hospodaření za I. čtvrtletí 2024
9:01Rozbřesk: Za výraznějším nárůstem inflace jsou potraviny, ČNB bude i tak opatrnější

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Home Depot Inc/The (04/24 Q1, Bef-mkt)
Porsche Automobil Holding SE (03/24 Q1)
Rheinmetall AG (03/24 Q1, Bef-mkt)
Vodafone Group PLC (12/23 Q3, Bef-mkt)
7:30Bayer AG (03/24 Q1)
7:30Veolia Environnement SA (03/24 Q1)
10:00CZ - Běžný účet, mld. Kč
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - PPI, y/y