Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sněmovna schválila povinný podíl prodeje tuzemských potravin ve větších obchodech

Sněmovna schválila povinný podíl prodeje tuzemských potravin ve větších obchodech

20.01.2021 13:06, aktualizováno: 20.1. 13:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Sněmovna v novele zákona o potravinách schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 m2 musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Osm zemí EU podle Hospodářských novin přitom varovalo Česko, aby nezaváděla kvóty na podíl českých potravin v obchodech. Šlo by podle nich o diskriminaci zahraničních výrobků. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek tento návrh už dříve označil za vítězství populismu.

Od příštího roku má povinná minimální kvóta činit 55 procent. Má postupně růst až na 73 procent v roce 2028. Zastánci kvót argumentují například tím, že i koronavirová krize ukázala, že je žádoucí, aby ČR byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční.

"Pozměňovací poslanecký návrh hnutí SPD k vládní novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích způsobí deformaci tuzemského trhu a může vést k zániku některých prodejců a nižší kvalitě potravin na trhu," vyjádřila se dnes Hospodářská komora s tím, že věří, že při jednání v Senátu budou diskriminační kvóty odstraněny.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však vyzval poslance, aby byli trochu nacionalisty, pokud jde o české potraviny. Jako příklad uvedl, že když si dávají ve Sněmovně kávu, přidávají si do ní německé mléko, což podle něj dosvědčuje, že zákon je potřeba.

Před návrhem na zavedení kvót varovali poslance již dříve zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, Hospodářské komory ČR a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Návrh ale podporuje Agrární komora ČR. Podle ní se sortiment nesníží a nenavýší cena pro konečného spotřebitele.

Varováním pro poslance by měl být mj. případ Rumunska, které před několika lety nařídilo velkým maloobchodníkům nakupovat nejméně 51 % potravin od místních producentů a které kvůli hrozbě soudního řízení u Soudního dvora EU dané ustanovení předloni raději zrušilo, upozorňuje Hospodářská komora.

Neméně závažným problémem je také administrativní zátěž obchodníků a výrobců, jejichž povinností by bylo prokazovat původ zboží a surovin, dodává Hospodářská komora. Stát by tak podnikatelům svojí regulací naložil na bedra další desítky formulářů a riskuje, že řadu prodejců tím donutí k zavření jejich byznysu. „V některých aspektech rozumím argumentu, že jiné země provozují skrytý protekcionismus při dovozu potravin. Stejně tak rozumím, že je třeba podpořit domácí výrobce. Přijetí tohoto zákona však není tou správnou cestou,“ uzavírá prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Kvóta se nebude týkat maloobchodních prodejen do 400 metrů čtverečních a specializovaných prodejen. Přesnou definici specializované prodejny by mělo určit ministerstvo zemědělství. Kvóty se mají týkat potravin, které se dají v ČR vyprodukovat. V mnoha případech v nich ale ČR není soběstačná, jde například o květák, brokolici, jahody nebo vepřové maso.

Nová povinnost se bude vztahovat třeba na vejce, med, květák, zelí nebo česnek. Spadat pod ni bude například čerstvé i chlazené maso hovězí, vepřové, skopové. Kvóta se bude vztahovat i na řepkový nebo slunečnicový olej, mléko, sýry nebo tvaroh.

Novela také předpokládá, že za prodej potravin dvojí kvality, tedy zaměnitelných s výrobky v jiných státech EU, ale s jiným složením, bude hrozit pokuta až 50 milionů korun. Původní vládní návrh ale poslanci zmírnili tak, že bude muset jít o podstatně odlišné složení nebo vlastnosti. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

Zákaz prodeje potravin dvojí kvality kritizoval bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Vadí mu na něm, že svaluje odpovědnost na prodejce za kvalitu zabaleného výrobku. Navržené pokuty jsou podle něj likvidační. "Kdyby se to takto použilo, tak můžeme zavírat jeden malý obchod za druhým," varoval.

Poslanci přijali pozměňovací návrh trojice poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, Josefa Kotta a Davida Pražáka, který umožní veřejným zadavatelům v zadávacím řízení zvýhodnit tuzemské potraviny. Veřejní zadavatelé budou moci stanovit jako podmínku účasti v řízení na dodávku potravin například místní nebo regionální potraviny z krátkého dodavatelského řetězce. "Veřejní zadavatelé tak budou moci dávat přednost sice dražším, ale zároveň kvalitnějším potravinám," uvádějí předkladatelé návrhu. Zvýhodnění v zakázkách se bude týkat i potravin z ekologického zemědělství.

Zdroj: ČTK, Hospodářská komora
 

Čtěte více:

FAO: Ceny potravin v září čtvrtým měsícem pokračovaly v růstu
08.10.2020 12:38
Světové ceny potravin v září pokračovaly v růstu, zaznamenaly tak už č...

Váš názor
  • bože
    25.01.2021 15:19

    co ty si za m@gora?
    oradapoisson
  • SPD
    21.01.2021 17:00

    Kulturu SPD právě doložil násilím její exčlen Volný, který napadl přesedajícího. mimochodem Mimochodem nenosí roušku..
    Velkamedvědice
  • Patria
    21.01.2021 15:30

    Tak kucí, můžete být spokojeni.. Kakciím tam něco máte?
    Velkamedvědice
  • Drahokoupil
    21.01.2021 14:54

    AGROFERT ovládá přes 200 firem a zasahuje jak do zemědělství a potravinářství, tak do chemického průmyslu, médií a dalších oborů. Koncern v sobě fakticky sdružuje jednotlivé články řetězce výroby potravin. Začíná u jejich rostlinné a živočišné výroby, včetně výroby hnojiv, osiva a distribuce zemědělské techniky. Někteří si už možná ani nevzpomínají, že původní firma Agrofert s.r.o., která byla založena v roce 1993, se původně výhradně zabývala obchodem s hnojivy na českém trhu. V dnešní době ale AGROFERT též zajišťuje zpracování v masokombinátech, mlékárenských a pekárenských závodech. Část rostlinné produkce navíc míří na výrobu biopaliv, která se musí od poloviny roku 2007 povinně přimíchávat do pohonných hmot. Právě přimíchávání biosložky do paliv prolobboval podle kritiků právě Andrej Babiš.
    Velkamedvědice
  • Tak pokud
    21.01.2021 12:49

    jsou vzorem kolegů čeští fašisté a jeden z největších šiřitelů fake news a neověřených zpráv David, lecos se vysvětluje. Tím se vysvětlujhe i to neustále okopávání ameriky a podpora ruských postbolševiků a čínských soudruhů. Jekotu kvůli zablokovanému Trumpovi/ mě blokují a mažu proovzovatelé bez křiku/ slyším dost, žádnému tomuto bojovníkovi za svobodu blokace internetu v číně nevadí, stejně jako průběh uvěznění Navalného.
    Velkamedvědice
    • Re: Tak pokud
      21.01.2021 13:45

      Tak mému prezidentovi vadí...
      Kalka.
    • nazdar medvěde
      21.01.2021 13:12

      hele, zamyslel si se někdy taky nad podstatou tady těch diskusí? Podíval si se na to někdy z té druhé strany? Patria Finance - web pro byznis - akcie - fondy - komodity. Tady bych čekal pravicové kapitalistické myšlení. podnikatele, byznysmeny. Zatím jsou tady dominantní bolševici. Ja si to mám vysvětlit? Ty komunisti jsou všude nalezlí jako rudý mor a jenom kalí vodu. Co ve skutečnosti dělají? Obchodují s něčím? Podnikají v něčem? Zaměstnávají někoho? Nebo sem chodí jenom propagovat ten postkomunistický marast, nebo jen tak kalí vodu? Co si o tom myslíš? Když napíšu normální příspěvěk, hned mě tady napadnou a komunisticky vysvětlují v sáhodlouhých blábolech a nelogických plkách svoji rudou pravdu. Jen když napíšu svoje ,,čau lidi,, tak k tomu mlčí. :-) Divnej svět ty Čechy?
      oradapoisson
      • Re: nazdar orado
        21.01.2021 18:30

        Problém může být ve vlastním hodnocení svých příspěvků. Našel jsem pouze jeden, který by v hromadě vzájemně protichůdných příspěvků hodnocení normální snesl. Zkus se v některým příspěvku zbavit pseudoideologických brýlí. Pravicově orientovaného člověka v nich nevidím ani náhodou. Pravicový je pro mně ten kdo je schopen odřít ty druhé do krve a levicový ten, kdo je ochoten ostatním všechno sebrat a přidělit stejně orientovaným. Ani jeden z nich nevidí dál než do zítřka. Všichni ostatní stejně neslušní jsou mezi těmito póly a proti tomu stojí polovina slušných lidí, kteří se v této džungli nemohou vyznat. Nejsou hloupější, pouze v sobě potlačili evoluční odkaz - jen silnější přežije, ale ještě nedospěli k tomu, aby agresivněji používali rozum.
        lime
        • 3 skupiny
          21.01.2021 20:17

          bych řekl jsou, 1.co maká, snaží se něco vytvořit a platí daně, 2. co makat neche a třetí zlodějská co hledá jakoukoliv možnost jak obě předchozí legálně či nelegálně okrást at už neplacením daní nebo čerpáním dotací a očůráváním všeho :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
        • Pravicový
          21.01.2021 19:14

          odře do krve... To snad nemůžeš myslet vážně
          Velkamedvědice
      • Re: nazdar medvěde
        21.01.2021 15:38

        Já si taky říkám, co to tady je za divnej svět - ekonomický web, akcie, investice... neříkám, že bych tady čekal intelektuální elitu národa, ale tak rozhodně bych očekával vyrovnanější lidi s vyzrálejšími postoji a z toho plynoucí kultivovanější debatu. Místo toho je tu nejaktivnější jakási parta ideologických barikádníků a zastydlých kádrováků, co si tu ventiluje své frustrace a mindráky. Na novinkách je bolševický mor a tady je to extrém z druhé strany spektra, jenom to chce pro ně vymyslet trefnou nálepku, to je dnes v módě, dnes už se nediskutuje, dnes se nálepkuje.
        Berťa
      • Re: nazdar
        21.01.2021 14:06

        To vidíš, že většina jsou placení trollové. Takoví ti Richardové Fuldové a podobně. Prostě musí obsáhnout co nejvíc prostoru. Tady jim sice moc pšenka nepokvete, i když někteří jedinci, jako třeba Kalka si u toho aspoň slastně vrní. A Patria je ráda, že má aspoň víc kliknutí na web, takže to tady toleruje a některými politickými články i vyloženě rozdmýchává. Když už tu musí něco z politiky dávat, měli by vypnout komentáře. Však sme sem přišli diskutovat o akciích, u politiky si můžou všichni onanovat třeba na novinkách...
        qwer
      • Re: nazdar medvěde
        21.01.2021 13:32

        Ahoj. Je to tristní. Asi to zakořeně rovnostářství, závist úspěšnějším, potřeba vůdce, co vše vyřeší.. V kombinaci poroby od Bíllé Hory.. Vem ten jekot kvuli potravinám.. Já chut nemecke koly či Milkynerozwtnám. Ale nikomu nevadí, ze v českých Babišových párcích je 45 procent masa... Nadávají na platy... Ale že ve škodovce sou vet#í platy nez v Lovochemii či koateleckých uzeninách neresí.. Snad ti mladí budou jinde.. Zlodědek z Hradu se uz nechal slyset, ze ho nebude zajimat pocet koalicnich hlasů ale jednotlivych stra.. Takže karierní postkomunista oprený o komunisty pojede dále, klidně bez důvery... Drsná je i stoupající nenávist k živnostníkůmnod lidí, co se o sebe nedokázou postarat.. Hlavně, ze lidem z rozpočtu se neustale pridává... To bude voličů
        Velkamedvědice
        •  
          21.01.2021 13:54

          Jj, živnostníci - mnozí - tady vůbec neuznávají podnikatelské riziko. Zcela v duchu minulého režimu doufají a vyžadují, aby se o ně stát postaral a zaplatil jim ušlý zisk (vesměs od cizinců). To je jako bych si stěžovala, že jsem prodělala fůru peněz při pádu akcií, a chtěla to od státu nahradit, protože bankovní akcie klesly v závislosti na zákaz vyplácet dividendy. Být hráčem na burze zoceluje...
          Kalka.
          • no to tos mě pobavila :-)
            21.01.2021 14:48

            ,,,Jj, živnostníci - mnozí - tady vůbec neuznávají podnikatelské riziko. Zcela v duchu minulého režimu doufají a vyžadují, aby se o ně stát postaral a zaplatil jim ušlý zisk (vesměs od cizinců).,, Co to je??? :-) :-)??? tahle věta už ani není na komentář, s tou už snad jen do nemocnice k psychiatrovi :-) :-) :-)
            oradapoisson
            • Re: no to tos mě pobavila :-)
              21.01.2021 15:04

              Tak, tak - poznamenala minulým režimem otrávená ryba
              Kalka.
              • zase si mimo babo!!! :-)
                21.01.2021 15:08

                vem si knihu biologie, díl ryby a přečti si, kde se vyskytuji a kde žiji :-). Tam minulý režim nedosáhl, zatím co ty se bahnila na slapech :-) !!
                oradapoisson
                • Re: zase si mimo, hloupá rybo
                  21.01.2021 15:23

                  Haha. Albánii se podle tebe svobodomyslně vyhýbaly...
                  Kalka.
          •  
            21.01.2021 14:02

            Ve slusnem svete, kdyz ti nekdo neco zakáže, tak to kompenzzje. V nemecku nemusiš žádat a dostaneš 80 procent rabatu... Tady se dela vse proto, abys nedostal nic. A pokud ti dají 15, 5 hned seberou. Svým názorem na podnikatele ses nikdy netajila, takze neprekvapuješ... Pokud pujdou na pracák, stát zaplatí více...
            Velkamedvědice
          •  
            21.01.2021 14:00

            Jak může být někdo víc mimo než ty. Všichni podnikatelé podnikatelské riziko akceptují, proto do podnikání šli. Neakceptují ale, že jim někdo od stolu ze dne na den zavře byznys nařízením. Nemá bohužel každej květinářství a potraviny...
            qwer
            • qwer
              21.01.2021 14:24

              No nezdá se, že bys to riziko ty a mnozí jiní akceptovali. Obávám se, že převládající názor je privatizovat zisky a socializovat ztráty. Prostě sis nedokázal zvolit na podnikání potraviny, viď?
              Kalka.
              • Re: Kalka
                21.01.2021 15:11

                Děkuji za starost, ale mě se covid krize nijak nedotkla. A od státu jsem nepožadoval ani korunu ;-)
                qwer
  • ČAU LIDI!!!!!!!!!!!!
    21.01.2021 12:48

    Čau lidi!!!!!!!! Ďakujem vám všetkým mojim svojim voličom a taktiež priazdnivcom čapieho hniezda a kosteleckému párku. Koněčně zme urobili ďalšiu časť nášho volebného programu – ANO BUDĚ LÍP. Všetci odporcovia nášho, mojho svojho agroholdingu něch idú žrať do německa a něpletú sa mi do byznise. Ja buděm od teraz rozhodovať o tom čo vy budětě žrať!!!! Koľko masa je v mojom párku??? a čo je komu do toho. Keď iný párok něbudě, budě vám aj moj chutiť. Spoměňtě si na mäsiarstvo za zlatých časov v komunizme. Kúpili stě všetko čo bolo a eště stě mäsiarovi dali úplatok..... a tito časy vám opäť vrátim aby stě boli zasa spokojný. Budětě žrať moje výrobky a eště mi budětě za to okrem platby dávať úplatok, že vobec niečo v papuli mátě. Něbojtě sa moji voliči, zloději něbudú dlho chodiť do rakúska ani do německa nakupovať žradlo, něbudú a něbudú a něbudú – NIKDY!!!!! V ďalšom zákoně totiž uzavriem hranice a zakážem im cestovať. Budú ma estě prosiť aby som im predal moje párky – na kolenách sa budú plaziť ako hady!!!! Iděme stále dopredu – zpäť ni krok!!!! Voltě ma ANO-BUDĚ-LÍP.
    oradapoisson
  •  
    21.01.2021 11:25

    Tady je zas bolševiků, kteří tleskají, když se obchodům nařizuje, co mají prodávat. Tohle bolševické hýkání bych čekal spíš na novinkách.
    ..
    •  
      21.01.2021 13:00

      K tomu křiku bolševiků. https://pravyprostor.cz/o-cem-je-ta-nase-unie-vam-vysvetli-novela-zakona-o-potravinach/?fbclid=IwAR0TRladrhNFOqO1EJkHYfOglt03uCbX8-3DH_JpgTsQ9vY7MDACvKeviH8
      Drahokoupil
      •  
        21.01.2021 13:15

        Nechceš snad po mně abych klikal na takový web?
        ..
      •  
        21.01.2021 13:06

        JJ. Mělo tam být bolševiků a fašistů. Na základě shody mezi NFNZ, Konšpirátori.sk, společností Semantic Visions a projektem Atlas konspirací jsme zařadili Pravý prostor mezi konspirační weby....Ostatně on to netaji, z jeho záhlaví sám píše, že je politicky nekorektní.
        Velkamedvědice
        •  
          21.01.2021 13:55

          JJ. Nehodíci se zablokujeme, dehonestujeme, onálepkujeme a vůbec označíme je fuj fuj. Pravý prostor je i pro mne dost silná káva, avšak "Audiatur at altera pars" a pak zkoumejme vlastním rozumem, poznáním, zkušenostmi atd. nemá li přece jen ten fuj fuj plátek v tomto konkrétním případě pravdu. Kdo je tedy pokrytec? Cokoliv co odporuje mému dosavadnímu přesvědčení je fuj, změnit názor je namáhavé a bolestné, radši nevidím a neslyším, fakty se hluboko zakopou. Doporučoval bych, samozřejmě pro otevřené hlavy, přečíst si některé statě o chybách a šablonách myšlení od Johna Locka nebo Francise Bakona - uznávaní angličtí filozofové 16. a 17. století. Taky si uvědomuji, a projevuje se to i tady, jak se radikalizují poměry i u nás - jak se amerikanizují. Bohužel. Jen abychom se pomalu nezačali střílet. A tím končím s politikou. Toto je web o obchodování a akciích. Sry.
          Drahokoupil
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data