Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
...a hedgeoví titáni si po vzpouře davů lížou rány

...a hedgeoví titáni si po vzpouře davů lížou rány

28.01.2021 14:32
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Trvalo několik týdnů, než se amatérští obchodníci spojili proti možná nejdůmyslnějším profesionálním investorům a uštědřili bolestivé rány dvěma legendám hedgeových fondů – Stevu Cohenovi a Danovi Sundheimovi. Ti přispěchali na pomoc třetímu titánovi, Gabeu Plotkinovi, někdejšímu Cohenovu chráněnci, to už byla ale i jeho firma uprostřed urputného útoku.

I v tomto článku je řeč o zběsilém obchodování s akciemi kamenného prodejce videoher GameStop, provozovateli kin AMC Entertainment nebo maloobchodního řetězce Bed Bath & Beyond. Právě proti nim hedgeové fondy sázely, a dav z ulic se je rozhodl přebít.

Po pro ně příjemném roce 2020, kdy se titáni hedgeových fondů vezli na tržních vlnách vyvolaných pandemií, budou ztráty u některých těchto správců peněz za posledních několik dní patřit k nejhorším v jejich kariéře. Stejná pandemie, která jim loni pomohla k návratu, dostala na trhy také tisíce, ne-li miliony amatérských obchodníků. A proti této masivní síle vypadají profesionální tradeři nyní bezbranně, podotkla agentura Bloomberg.

Cohenův Point72 Asset Management spadl v lednu zatím o 10 až 15 %. Sundheimův D1 Capital Partners, jeden z nejlépe performujících fondů loňska, je nižší zhruba o pětinu. Melvin Capital, tedy Plotkinova firma, spekulující na pokles společnosti GameStop, ztratila do pátku zhruba 30 %., Akcie GameStop vyrostly ale tento měsíc o zhruba 1700 % (jeden tisíc sedm set procent) a jenom včera si připsaly přes 130 %. To ale není nic proti provozovateli kin AMC Entertainment, Jeho akcie si v explozivní rally včera připsaly přes 300 %.

Naopak fond Melvin Capital dostal v pondělí peněžní injekci od svých souputníků, což je něco neslýchaného. Dvě miliardy dolarů mu poskytl jeho partner Griffin a jeho hedgeové fondy, a 750 milionů dostal od svého bývalého šéfa Cohena, jinak též nového majitele baseballového New York Mets, který chtěla koupit i Jennifer Lopezová.

Zakladatel Melvin Capital, Cohenův bývalý protégé Plotkin, měl až do letoška přitom jedny z nejlepších výsledků z hedgeových fondů, které si jednotlivé tituly vybírají kus od kusu. Od otevření vykazoval podle jistého investora roční návratnost 30 % a loňský rok zakončil s více než 50 % . Za první tři lednové týdny ale prodělala zhruba 3,9 miliardy dolarů. Ve středu uvedl, že pokryl svoje shorty a rebalancoval svoje portfolio. Spekulace o tom, že by byla na pokraji bankrotu, firma kategoricky odmítla.

Koordinovaná ofenziva obchodních amatérů, organizujících se pomocí serverů jako Reddit, však může mít širší důsledky.

Jednou z nich mohlo být omezování sázek na akciovém trhu a rušení pozic na straně hedgeových fondů, které následně mohly přispět k prudkým pohybům některých akciových titulů. Fondy nejenže kryly svoje krátké pozice, také ale prodávaly akcie firem, aby snížily svoji páku a svou celkovou (hrubou) expozici na trhu.

Pro hrubou expozici platí, že čím je větší, tím větší je i možný zisk (nebo ztráta), a podle Morgan Stanley patřilo toto pondělí a úterý mezi pět dní, kdy se tato expozice vůči riziku zmenšovala nejintenzivněji za desetiletí.

„Není to zrovna raketová věda – redukujte masivně svoje pozice, nebo vám hrozí odchod z branže,“ říká renomovaný prodejce na krátko Carson Block, který sám svoje pozice razantně likvidoval.

„Je to teď jako lesní požár a samo to nakonec dohoří,“ domnívá se Brad Lamensdorf, obchodník hedgeového fondu, který založil poradenskou firmu Active Alts. „Každý, kdo je v krátké pozici, začíná být zmáčknutý, a trh to dotlačí do dalšího extrému, což nás připraví na další korekci.“

Druhým důsledkem může být včerejší pokles širšího amerického akciového indexu S&P 500. Ten se včera propadl nejvíce od října - podle jedné hypotézy i kvůli tomu, že fondy prodávají svoje dlouhé pozice (tedy sázky na růst akcií), aby použily získané peníze na pokrytí svých shortů, tedy sázek na pokles.

Pozornost davu se zatím upíná i na jiné firmy. Tak se stalo, že nejvíce shortované tituly z indexu Russell 3000 jsou podle společnosti BeSpoke letos zatím jeho nejlepšími performery:

Russell GameStop short výkonnost akcie

Jenom ve středu se dvoucifernému růstu těšilo 59  jmen z tohoto indexu, i když samotný index i Wall Street jako celek padaly. O sedm procent se ale ve středu zvedly i akcie American Airlines, když se jistý uživatel Redditu optal, zda největší světová letecká společnost není dalším GameStopem (a doprovodil svůj příspěvek obrázky raketek).

Volatilita pokračovala i přes noc, kdy správci komunity Wallstreetbets, kde se amatérští obchodníci na sociálním fóru Reddit srocují, krátce znemožnili přístup na web těm, kteří nejsou přihlášení. Některé z nejdiskutovanějších akcií se se tak propadly i o třetinu, než se web vrátil do předešlého stavu a ceny akcií se opět vzchopily.

O tom, jak probíhalo včerejší spektakulární obchodování, si můžete přečíst zde:

Sedí doma přilepení na diskusních fórech Reddit a Stocktwits, posilnění účty na Robinhood a masivním tištěním peněz...

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Čtvrtek 28. ledna 2021

 

A velké hedgeové fondy? Podle některých názorů nezbývá než vymýšlet jinou strategii. „Pokud jste manažer rizika ve velkém hedgeovém fondu, musíte změnit svoje výpočty,“ tvrdí podle Financial Times Greg Tuorto, správce portfolia v Goldman Sachs Asset Management.

Zdroje: FT, Bloomberg, CNBC, ČTK

 
 
 

Čtěte více:

GameStop. Zvítězí hedge fondy, nebo dav z WallStreetBets?
27.01.2021 14:07
Bizarnosti uplynulého roku se plynule přenesly i do toho letošního. V ...
Wall Street zaznamenala největší pokles od října, S&P 500 -2,6 %
27.01.2021 22:12
Americké akciové trhy uzavřely dnešní obchodní den v záporných hodnotá...
Rozbřesk: Pohled Fedu na ekonomiku se vinou pandemie opět zhoršil a vzpoura na Wall Street
28.01.2021 9:11
Fed vzkazuje: jakékoliv sundávání nohy z plynu monetární expanze považ...
Bloomberg: 11 hodin čisté mánie s přírůstky více než 100 % na akciích...
28.01.2021 12:27
Sedí doma přilepení na diskusních fórech Reddit a Stocktwits, posilněn...

Váš názor
  •  
    29.01.2021 9:45

    Tak im treba. Pamatam si takeho Citrona z Citron Research, ktory shortoval nejaku firmu, potom sa tym pochvalil na socialnej sieti, s patricnym negativnym komentarom a smial sa malym investorom do ksichtu, aj mne :-), bohapusta manipulacia. Zazil som to s NVDA, nakoniec sa poriadne popalil. Podobne Toshya "Dirty" Hari ako analytik Goldman Sachs dookola masiroval AMD a popritom Goldman nakupoval akcie AMD vo velkom. Toto sa opakovalo asi 3 roky.
  • ostříhat boháče
    28.01.2021 16:30

    ..nemusí se jen škubat retail....... dostali co proto !! jupííí
    kominík
  • :)
    28.01.2021 14:52

    Ale copak copak, predatori nam chytli vesky?
    Ai-kun
    • Re: :)
      28.01.2021 15:05

      GME mělo/má short na víc jak 130% akcií.. to musí být mega dávka burzovního inženýrství (diletantství), tohle dokázat. A i takové AAL má short skoro 30%. To se ani nikdo nemusí domlouvat, stačí si jen včas všimnout, koupit a čekat.
      Zvonička
Aktuální komentáře
11.05.2024
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data