Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila letošní schodek rozpočtu 500 miliard korun. Podle Národní rozpočtové rady je neopodstatněný

Vláda schválila letošní schodek rozpočtu 500 miliard korun. Podle Národní rozpočtové rady je neopodstatněný

16.02.2021 8:37, aktualizováno: 16.2. 8:39
Autor: ČTK

Aktualizováno

Vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun. Návrh počítá nově s dopady daňových změn platných od počátku roku. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Změnu rozpočtu navrhne ministryně schválit ve stavu legislativní nouze. Sněmovna by o návrhu měla jednat ve čtvrtek.

Celkové příjmy rozpočtu by letos měly být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

"Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Ať už snižováním daní, nebo prostřednictvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun," uvedla Schillerová.

Změny daní v podobě zrušení superhrubé mzdy, snížení zdanění, zvýšení slevy na poplatníka o 3000 korun a změně rozpočtového určení daní povedou podle dnešních informací ministerstva financí k poklesu příjmu rozpočtu o 89,5 miliardy korun.

Zamrazilová: Neopodstatněný

Podle oslovených ekonomů navrhovaný schodek 500 miliard korun je neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun.

Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové se přijetí daňového balíčku na konci loňského roku ukazuje v souvislosti se zvýšením schodku rozpočtu ještě více nezodpovědné, než se jevilo koncem loňského roku, kdy byla změna přijata. "Konsolidace veřejných financí je tak nyní ještě více v nedohlednu," uvedla.

Schodek 500 miliard korun považují ekonomové oslovení ČTK za neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard. Domnívají se, že stejně jako loni si ministerstvo financí vytváří rezervu pro případné zhoršení vývoje kvůli pandemii.

"Výše navrhovaného schodku je absurdní. Absolutně neodpovídá tomu, co jsme se o ekonomice dozvěděli od doby schválení původního schodku. Ekonomika je v lepším stavu, než ministerstvo předpokládalo při sestavování rozpočtu. Pro započtení prosincových daňových úprav by teď logicky mělo žádat nižší navýšení, než předpokládalo tehdy," uvedl analytik Petr Bartoň z Natlandu. "Návrh na zvýšení schodku na 500 miliard považuji za naprosto neadekvátní. Zvýšení schodku není podložené změnou makroekonomických předpokladů, které vycházejí z čerstvé predikce MF, kterou označil Výbor pro rozpočtové prognózy za realistickou," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vláda počítá s propadem daňových příjmů téměř o 100 miliard

Ministerstvo financí v novele letošního státního rozpočtu čeká pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru. Hlavní podíl na tom má schválený daňový balíček, který připraví státní rozpočet o 87,7 miliardy korun. Naopak vzrůst by měly příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení nebo z emisních povolenek. Celkové příjmy se proti původnímu plánu propadnou o 102,7 miliardy, naproti tomu celkové výdaje mají vzrůst o 77,3 miliardy korun. Stojí to v návrhu, který vláda předložila poslancům.

Nejvyšší propad ve výběru daní do rozpočtu očekává MF u daně z příjmů fyzických osob, a to téměř o 76 miliard. Vliv na to bude mít například výplata kompenzačního bonusu, tedy příspěvku podnikatelům a dalším osobám, na jejichž činnost dopadla protiepidemická opatření. Dopad na výběr bude mít také zrušení superhrubé mzdy, které by mělo všechny veřejné rozpočty, nejen ten státní, připravit o 78,5 miliardy korun.

O 450 milionů korun by měly klesnout příjmy ministerstva zahraničních věcí kvůli poklesu příjmů z vízové a konzulární činnosti. Naopak příjmy ministerstva práce z pojistného za sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti se mají zvýšit o 13,4 miliardy korun. Důvodem je podle MF aktualizace makroekonomické prognózy i vyšší objem příjmů v loňském roce.

O 3,5 miliardy korun zvýšilo MF odhad příjmů ministerstva životního prostředí z prodeje emisních povolenek. Zdůvodňuje to hlavně nárůstem jejich ceny. U ministerstva dopravy se snižují příjmy o 25 miliard korun vlivem poklesu příjmů z programu Facilita na podporu oživení a odolnosti. O 43 milionů klesnou í příjmy Úřadu pro civilní letectví, a to kvůli tíživé situaci v letecké dopravě. Ministerstvo kultury by mělo dostat přidáno půl miliardy korun na provoz příspěvkových organizací.

Výdaje ministerstva zdravotnictví se mají zvýšit o osm miliard. Z toho sedm miliard je určeno na objednávky vakcín proti covid-19. Původně vyčleněná částka v loňském roce, která činila 1,925 miliardy korun, už podle MF nestačí. Na projekt Chytrá karanténa se navyšují výdaje o 400 milionů. Dalších 600 milionů je určeno na kompenzaci daňových povinnosti fakultních nemocnic, které se vláda loni rozhodla oddlužit. Nemocnice musely tento příspěvek zaúčtovat do výnosů a tím jim vzrostl i hospodářský výsledek a základ daně.

Novelu státního rozpočtu má Sněmovna projednávat ve čtvrtek ve zkráceném jednání. Už ve středu se jí má zabývat rozpočtový výbor.

Navržené změny ve výdajích kapitol státního rozpočtu, údaje v mld. Kč

kapitola letošní schválený rozpočet navýšení plánovaný konečný stav
Ministerstvo práce a sociálních věcí 709,59 4,845 714,435
Ministerstvo průmyslu a obchodu 46,966 4,61 51,576
Ministerstvo kultury 15,349 0,5 15,849
Ministerstvo zdravotnictví 10,038 8 18,038
Technologická agentura ČR 4,926 0,39 5,316
Státní dluh 47,982 4,872 52,854
Všeobecná pokladní správa 236,948 54,06 291,008
CELKEM 1808,336 77,277 1888,613

Kompenzační bonus: Kolik a pro koho

Příjmy také negativně ovlivní výplata nového kompenzačního bonusu, která přijde státní rozpočet v únoru a březnu podle ministerstva na 18 miliard korun.

Nový zákon o kompenzačním bonusu by již neměl být navázán na nouzový stav. Předloha, kterou dnes vláda také schválila, počítá s tím, že podpora bude zaměřena na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent. Navíc zákon zvyšuje denní příspěvek z 500 na 1000 korun. Nový systém kompenzací je postaven podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) i na pokračování programu Antivirus nebo příspěvku 500 denně na zaměstnance. Podle nedělního vyjádření Havlíčka by nový plošný systém kompenzací měl bez záruk čítat 20 až 25 miliard korun měsíčně.

V případě výdajů novela podle ministerstva financí počítá s 37 miliardami korun na podporu podnikání v podobě nového programu na podporu podnikatelů spočívajícího v platbách za zaměstnance, programu Antivirus, programu pomoci podnikatelům v gastronomii, programu na podporu lyžařských středisek a veletrhů.

Novela dále počítá s uvolněním 12,2 miliardy korun na odměny zdravotníkům za nasazení při druhé vlně pandemie, pokrytím nákladů na testování přítomnosti viru ve školách za 3,8 miliardy korun nebo sedmi miliardami korun na nákup vakcín. Zároveň novela o 2,7 miliardy zvyšuje výdaje určené na přídavky na děti a o 1,7 miliardy korun půjde více na aktivní politiku zaměstnanosti.

Za celý loňský rok ovlivněný dopady pandemie skončil státní rozpočet v rekordním schodku 367,4 miliardy korun. Rozpočet na loňský rok, který schválila Sněmovna, počítal s deficitem 500 miliard korun, poslanci ho na návrh vlády třikrát zvýšili kvůli dopadům epidemie koronaviru z původních 40 miliard korun.

Za první měsíc roku skončilo hospodaření státního rozpočtu ve schodku 31,5 miliardy korun. Šlo o nejvyšší lednový schodek od vzniku ČR.

 

Čtěte více:

Získejte záznam webináře: TRHY versus REALITA. Kam pro ZISKY v covidové době?
26.02.2021 16:20
Akciové trhy strmě narostly a v řadě případů opět trhají rekordy. Díky...
Goodhart: Peníze z vrtulníků byly použity již v dávné historii
16.02.2021 5:51
O penězích z vrtulníků se hodně mluví, ale v historii nalezneme jen om...
Jak správně zdaní fyzická osoba příjmy z cenných papírů za rok 2020?
25.03.2021 10:43
Jak správně fyzická osoba zdaní příjmy z prodeje cenných papírů a z dr...
MF navrhuje zvýšit schodek letošního rozpočtu na 500 miliard korun
15.02.2021 17:22
Ministerstvo financí navrhlo zvýšit schodek státního rozpočtu pro leto...

Váš názor
  •  
    16.02.2021 13:40

    Tetko, firma mají více na účtu než půjčeno, úspory rekordní......tak se pochlap a řekni aspoň ten pravý důvod, že budou volby a potřebujte voliče, abyste mohli mlaskat dále u korýtka a Váš zeťáček z toho profitovat......
    abc1
  •  
    16.02.2021 13:21

    "Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého postavení a pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Ať už snižováním daní, nebo prostřednictvím programů přímé pomoci, kde jen v únoru a březnu vyplatíme 40 miliard korun," uvedla Schillerová.....a po nás potopa, že hloupá te.ko!
    abc1
    •  
      16.02.2021 13:27

      Vzhůru k řeckým a italským rozpočtům, zpátky ni krok...
      qwer
  • přečetl jsem si ten článek,
    16.02.2021 10:34

    potom jsem se podíval na kurz koruny 25,6710, loni v létě byla koruna o 50 hal slabší, teď posílila. Tak si myslím že je tady něco mnohem horšího, než corona. Ta nemoc se jmenuje ČNS. Tady vakcina nepomůže. Ta nemoc je diletantní psychopatie, a od vlády a prezidenta se to šíří mezi lidi rychleji než covid, už má to skoro polovina národa. Zavedou nás do záhuby paraziti. Nemoc se jmenuje Česká Národní Sebedestrukce. Odstraní v hlavách lidí normální myšlení a přivede je do záhuby.
    oradapoisson
  • ANOxindl
    16.02.2021 9:57

    už aby táhli, naprostý rozvrat státních financí, hlavně rozházet co nejvíce a uplatil koho jde a výsledek, předražený a neschopný stát, př.z praxe učitelé +50% platu výuka na zákl.škole 1 HODINA ZA ROK (vážně a u fyziky), finanční úřad to samé a vše zavřeno, staveb.úřad to samé, vydání řidičáku sorry máte 2 hodiny 2xtýdně a nakonec perla policajt ti řekne, že když ti něco ukradli v ceně do 5tis, že to nemá cenu ani zapisovat a řešit, tak si tady žijeme s čobolem v čele, kdo to může sakra volit ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Mike
      16.02.2021 12:04

      Máte štěstí, že žijete v Česku. Představte si, že byste žil v USA, kde je v důsledku Covidu nárůst státního dluhu vztaženého na obyvatele několikanásobně vyšší než v Česku. To byste asi zešílel :-)
      Jan47
      • Re:
        16.02.2021 13:28

        Ono je tam taky jiný HDP na hlavu že..?
        qwer
        • qwer
          16.02.2021 14:50

          HDP také není vhodný údaj pro srovnávání. V USA je spotřeba domácností 68% HDP, u nás 47%. Tisknout peníze a utrácet bychom také uměli. Ale i tak je tady velký nepoměr. V roce 2019 byl HDP na hlavu v USA 55 800 USD, u nás 23 800 USD. Schodek rozpočtu na hlavu činil v roce 2020 v USA 10 900 USD, u nás 1 620 USD.
          Jan47
      • neschopnost, neschopnost
        16.02.2021 13:11

        a neschopnost na druhou, ve všech žebříčcíh kromě korupčního klesáme, když se dluh neprožere dejme tomu, tady se ale investuje 0, a mimochodem nemáme rezervní světovou měnu
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: neschopnost, neschopnost
          16.02.2021 15:26

          A do čeho investují USA? Především do válek. To bychom také měli? Zmínku o rezervní měně vnímám tak, že také uznáváte, že USA zneužívají dominantního postavení USD.
          Jan47
          •  
            16.02.2021 15:44

            To vnímáš schválně blbě, nic takového nepsal. Honzo, Honzo, ta nenávist k americe tě jenou zabije.
            Velkamedvědice
            •  
              16.02.2021 16:35

              Mike zmínil rezervní měnu v souvislosti s ospravedlněním výrazně rychlejšího zadlužování USA ve srovnání s ČR. Tím dává najevo, že to, co si mohou dovolit USA, díky rezervní měně, si nemůže dovolit ČR. Používání rezervní měny umožňuje USA neomezené zadlužování, protože jim nehrozí bankrot. To přece není férové vůči zbytku světa. Když Mike píše, že nemáme rezervní měnu, tak tím dává najevo, že my se takto neférově chovat nemůžeme. Vůči USA nenávist nepociťuji, vadí mi jen ta hrstka nadnárodních bankéřů, kteří je řídí. Oni financují téměř veškeré zlo na světě.
              Jan47
              •  
                16.02.2021 17:29

                To už jsme probrali. Rezervní měnu má proto, že je podložena důvěrou a státy ji nakupují na rozdíl od koruny. To není žádné zneužití. Nikdo nenutí třeba Čínu držet americké dluhopisy.
                Velkamedvědice
                •  
                  16.02.2021 17:48

                  Podle mne není podpořena důvěrou, ale sílou americké armády a tajných služeb. Kdo odmítl přijímat USD nebo chtěl tisknout státní USD, ten špatně skončil (Husajn, Kaddáfí, Lincoln, Kennedy). Čínu možná nikdo nenutí držet americké dluhopisy. Nevím, proč to dělá. Asi je důvodem právě to, že investice do amerických dluhopisů je bezpečná, protože díky neomezeného tisku USD má Čína jistotu, že budou dluhopisy splaceny i s úroky.
                  Jan47
    • Re: ANOxindl
      16.02.2021 10:24

      Buďte rád, že tu v této situaci máte vládu, která je ochotná se zadlužovat. Míra by Vám všem přistřihl křidélka a z této krize bychom se hrabali dalších 10 let, namísto 2 let.
      Richard Fuld
      • Richard
        16.02.2021 15:52

        Velmi se mi líbí, jak dělíš lidi na Vás a na sebe....
        Velkamedvědice
      • Deficit a růst
        16.02.2021 10:40

        Tak jistě: Rozházením peněz zajistíme růst, že? Jedna a jedna jsou vždycky jenom dvě. Když ty peníze stát rozhazuje, musel je předtím někomu sebrat a tam zase budou chybět. je to jen zdánlivá podpora růstu.
        Pracovitý Prosecký
        • Re: Deficit a růst
          16.02.2021 11:03

          Richard sedí na nějakém místě, kde se nepracuje, ale čerpá. Proto musí neustále propagovat zadlužování, aby měli kde brát. Zadlužení je v některých případech rozumné, ale musí to mít hlavu a patu a svoje pravidla. Má smysl půjčit si na investice, jenže stát investovat neumí, tudíž jsou to v drtivé většině promarněné peníze. Jestli je investice a hospodaření rozumné, velice dobře zkontroljue trh, a to tak, že je na tyto investice ochoten půjčit. A to se opět neděje. Dluhy musí kupovat centrální banky při kvantitativních uvolňováních, případně ECB. Navíc si na to drží nulové sazby a přitom roztáčí kola inflace, což není nic jiného, než oškubávání soukromého sektoru...
          qwer
          • ANOxindl
            16.02.2021 11:27

            neumí vůbec nic důkazem je i poslední PPP projekt, plná huba toho jak se z rozpočtu investuje a přitom se zavazují že budou desítky let platit pronájem, taková svoloč bez základního ekon.vzdělání tu nevládla snad ještě nikdy no možná ten s těmi bojlery :o)
            Mike -Green D. is killing Europe
      • nazdar psychopate
        16.02.2021 10:35

        i o tobě jsem psal dnes
        oradapoisson
  • ANOxindl
    16.02.2021 9:57

    už aby táhli, naprostý rozvrat státních financí, hlavně rozházet co nejvíce a uplatil koho jde a výsledek, předražený a neschopný stát, př.z praxe učitelé +50% platu výuka na zákl.škole 1 HODINA ZA ROK (vážně a u fyziky), finanční úřad to samé a vše zavřeno, staveb.úřad to samé, vydání řidičáku sorry máte 2 hodiny 2xtýdně a nakonec perla policajt ti řekne, že když ti něco ukradli v ceně do 5tis, že to nemá cenu ani zapisovat a řešit, tak si tady žijeme s čobolem v čele, kdo to může sakra volit ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Ha
    16.02.2021 9:00

    Asi chystají nějaký volební zlatý hřeb.
    HenryFord
    • Re: Ha
      16.02.2021 10:57

      Jako že by před volbama rozdávali něco dražšího než koblihy..?
      qwer
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data